Μετά το “μπλε” του χάρτη , σειρά έχουν τα γαλάζια παιδιά

Χαράς ευαγγέλια προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία το “μπλε” χρώμα με το οποίο βάφτηκε ο χάρτης της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “κέρδισε” τις έντεκα από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, αφού μόνο η Κρήτη και το βόρειο Αιγαίο δεν βάφτηκαν μπλε. Για την ακρίβεια η παράταξη που κέρδισε τη μάχη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μουτζούρη, ανήκει μεν ιδεολογικά στη Νέα Δημοκρατία, όμως δεν είχε λάβει χρίσμα.

Οπότε, η μόνη μη γαλάζια Περιφέρεια είναι αυτή της Κρήτης, όπου η παράταξη Αρναουτάκη είχε πάρει διπλή στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Και τώρα τι θα γίνει με τα “γαλάζια” παιδιά;

Τη χαρά του γαλάζιου χάρτη όμως, σύντομα θα διαδεχθεί μεγάλος προβληματισμός αφού οσονούπω ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να επιλέξει τους υποψηφίους του κόμματος που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Σίγουρα η επιλογή αυτή θα γίνει με αέρα νίκης, λόγω της καλής πορείας του κόμματος στις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως η επιλογή των ονομάτων αποτελεί έναν γρίφο για γερούς λύτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ αρχήν πρέπει να επιλέξει τα άτομα εκείνα που θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία του κόμματος στην προτίμηση του κόσμου. Όμως ταυτόχρονα δεν πρέπει να προκαλέσει και απογοητεύσεις, ενώ εδώ και πολύ καιρό “παίζουν” πολλά ονόματα – και μάλλον περισσότερα από όσα τελικά χρειάζονται.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον Έβρο, όλοι γνωρίζουν ότι οι “μνηστές” και οι “μνηστήρες” του ψηφοδελτίου είναι σίγουρα περισσότεροι από έξι που είναι οι διαθέσιμες θέσεις και αν από αυτές εξαιρέσουμε την θέση του νυν βουλευτού, τότε γίνονται πέντε.

Και μπορεί κάποιοι να δηλώνουν με βεβαιότητα ότι τα ονόματα “έχουν κλειδώσει”, όμως οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα, διαφέρουν σημαντικά. Αυτό που λέγεται είναι ότι δεν αποκλείεται να δούμε ανατροπές, δηλαδή “σίγουρα” άτομα να μένουν εκτός, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να συνυπολογίσει μία σειρά νέων παραμέτρων για την τελική του επιλογή.

Μια από αυτές τις παραμέτρους είναι η άνοδος μικρών κομμάτων και τα ποσοστά που πήραν στις Ευρωεκλογές και μία άλλη είναι οι δυσαρεστημένοι των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως όμως και οι πολλοί πετυχημένοι αυτών.

Συνεκδοχικά προκύπτουν κι άλλες, που κάνουν τη συμπλήρωση του παζλ ακόμη πιο δύσκολη, όμως το μόνο δεδομένο είναι ότι η ολοκλήρωσή του πρέπει να έχει γίνει σε λίγα εικοσιτετράωρα, αφού όπως είχε πει πριν από μία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει άμεσα την προκήρυξη των εκλογών.