Εκλογές 2019: Ο Γιάννης Ζαμπούκης είναι ο νέος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Με ποσοστό 52.42% στον β’ γύρο, ο Γιάννης Ζαμπούκης είναι πλέον ο νέος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης που θα αναλάβει καθήκοντα μαζί με τους δέκα Συμβούλους της παράταξής του ‘Δήμος για όλους Πρώτα εσύ” την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κος Ζαμπούκης -επί δύο θητείες πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης- ηγήθηκε μίας προσπάθειας που διήρκησε περίπου 6.5 μήνες και αυτή η συμμετοχή του ήταν και η “πρεμιέρα” του στην πολιτική. Αν και στον α’ γύρο των Εκλογών είχε τερματίσει δεύτερος με ποσοστό 23,88 % και 8.080 ψήφους, στον β’ γύρο έκανε την ανατροπή και κατάφερε να πείσει 14.493 ψηφοφόρους του Δήμου Αλεξανδρούπολης να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το όνομά του.

“Το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει” σχολίασε στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το οποίο διαμορφώθηκε με την αποχή στο 53.88 % και χαρακτήρισε τη νίκη του ως “εντολή καθήκοντος”, συμπληρώνοντας πως “χωρίς συνθέσεις και συνεργασίες δεν μπορεί καμία ομάδα να πάει μπροστά”.

Στο εκλογικό κέντρο της παράταξης “Δήμος για Όλους Πρώτα εσύ” στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι από την ώρα που φάνηκε ότι η ζυγαριά γέρνει τελικά προς την πλευρά Ζαμπούκη, το οποίο διήρκησε έως αργά μετά τα μεσάνυχτα.

Βαγγέλης Λαμπάκης: “Παρακαλώ το λαό της Αλεξανδρούπολης να σταθεί στις επάλξεις”

Στο εκλογικό κέντρο της παράταξης “Πόλη και Πολίτες”, απεναντίας, το κλίμα που διαμορφώθηκε από νωρίς ήταν “βαρύ”, αφού από τα πρώτα αποτελέσματα τα μηνύματα ήταν αρνητικά. Ο κος Λαμπάκης, που ολοκληρώνει δύο δημαρχιακές θητείες στο τέλος Αυγούστου, έκανε δηλώσεις πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, αφού από ένα σημείο και μετά το αποτελέσμα ήταν πλέον προφανές.

Στο μήνυμά του, σχολίασε τις δύο θητείες του ως “επιτυχημένες”, αλλά παραδέχτηκε ότι η βούληση του λαού “στο πλαίσιο της Δημοκρατίας”, ήταν να δώσει την εντολή της διοίκησης στον κο Ζαμπούκη, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του.

Στο ίδιο μήνυμα όμως, ο κος Λαμπάκης κάλεσε “το λαό του Δήμου Αλεξανδρούπολης να σταθεί στις επάλξεις του αγώνα και ν’ αντιμετωπίσει πια όχι μόνο την κεντρική σκηνή, αλλά και τον επόμενο Δήμαρχο, ο οποίος έχει ταυτισμένα συμφέροντα και θέσεις με τους χρυσοθήρες”.

Ανατροπή σε όλο τον Έβρο – Οι δεύτεροι έγιναν πρώτοι

Η εικόνα που παρουσιάζει τελικά το αποτέλεσμα του β’ γύρου των συτοδιοικητικών εκλογών στον Έβρο είναι η εντελώς αντίθετη από αυτήν του α’. Στους τέσσερις Δήμους (Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Σουφλίου & Διδυμοτείχου), που είχαν επαναληπτικές εκλογές κέρδισαν εκείνοι οι υποψήφιοι που είχαν βγει δεύτεροι στον πρώτο.

Έτσι: στο  Δήμο Σαμοθράκης τα ηνία της δημοτικής αρχής αναλαμβάνει ο Νίκος Γαλατούμος  με ποσοστό 52,74 % (τη συνεργεία του Γιώργου Χανού), στο Δήμο Σουφλίου ο Παναγιώτης Καλακίκος (52,51 %) που η εκλογή του έθεσε τέρμα στην 29ετή αυτοδιοικητική πορεία του Βαγγέλη Πουλιλιού και στον Δήμο Διδυμοτείχου κέρδισε ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου (52,05%) που εμφανίστηκε στο αυτοδιοικητικό προσκήνιο για πρώτη φορά και κέρδισε όχι μόνο τον πρώην δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη στον α’ γύρο, αλλά και τον Χρήστο Τοκαμάνη στον β’.

Στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Σουφλίου οι ηττημένοι δήμαρχοι ήταν μάλιστα, οι εν ενεργεία Δήμαρχοι, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά θα διατηρούν πλειοψηφικές ομάδες εντός των δημοτικών Συμβουλίων.

Νέα ήθη στην Αυτοδιοίκηση και η “Κλεισθένεια Νίκη” 

Οι εκλογές του Μαΐου του 2019 θα περάσουν στην ιστορία ως οι πρώτες εκλογές που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής ή αλλιώς με βάση την διοικητική μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη Ι”.

Αυτές οι εκλογές θα βάλουν στο λεξιλόγιο μας τον όρο “κλεισθένεια νίκη”, αφού πρόκειται για νίκη με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πολλοί Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα πλέον δεν θα διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρόκειται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) γι’ αυτούς που εκλέχθηκαν στον β’ γύρο. Στον Έβρο για παράδειγμα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης η παράταξη του νέου Δημάρχου θα έχει 10 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο, έναντι 15 που θα έχει η παράταξη του απερχόμενου, σε σύνολο 41.

Στη Σαμοθράκη η παράταξη του Νίκου Γαλατούμου θα έχει 6 έδρες έναντι 7 που θα έχει η παράταξη του απερχόμενου Θανάση Βίτσα, σε σύνολο 17 (σ.σ. στη Σαμοθράκη ειδικά έχει ανακοινωθεί συνεργασία της παράταξης Γαλατούμου με αυτήν του Γιώργου Χανού και αν αποφασίσουν να “ενώσουν” τις έδρες τους θα έχουν συνολικά 10).

Στο Σουφλί, η παράταξη του Παναγιώτη Καλακίκου θα έχει 10 έδρες, έναντι των 13 του Βαγγέλη Πουλιλιού σε σύνολο 27.

Στο Διδυμότειχο τέλος, ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου στην α’ γύρο συγκέντρωσε 7 έδρες, έναντι των 10 του Χρήστου Τοκαμάνη σε σύνολο 27 εδρών που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι νέοι Δήμαρχοι που κατάφεραν “Κλεισθένεια Νίκη” θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους ώστε να επιτυγχάνουν τις απαιτούμενες πλειοψηφίες στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς ο “Κλεισθένης Ι” δεν αλλάζει το δεδομένο ότι τα θέματα που συζητιούνται εγκρίνονται (τουλάχιστον) με απόλυτη πλειοψηφία.