Κι όμως… ο μισός Έβρος δεν πήγε να ψηφίσει στις 26 Μαΐου!

Η αποχή αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια στις Εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου, τουλάχιστον στον Έβρο αφού περίπου οι μισοί κάτοικοι του νομού δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει από τον ιστότοπό της, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Έβρου), με την ενσωμάτωση να αγγίζει περίπου το 90%, στο σύνολο του νομού Έβρου, η αποχή άγγιξε το 49,56% σε σύνολο 145.258 εγγεγραμμένων.

Το μικρότερο ποσοστό αποχής -που όμως είναι ούτως ή άλλως μεγάλο- κατέχει η Αλεξανδρούπολη με 42,78 και το μεγαλύτερο ο δήμος Διδυμοτείχου, όπου η αποχή έφτασε στο 57,56%.

Στην Ορεστιάδα η αποχή έφτασε στο 53,79%, στο Σουφλί στο 49,59% και στη Σαμοθράκη στο 49,72% (σ.σ. το ποσοστό της Σαμοθράκης είναι οριστικό, αφού εκεί έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων).

Αντίστοιχη όμως ήταν η κατάσταση σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού η αποχή στο σύνολο των πέντε νομών άγγιξε το ποσοστό του 46,73%.

Μειωμένο το εκλογικό σώμα στις εκλογές του 2019

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των συνδυασμών, έχει αξία να παρατηρήσει κανείς ότι στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα ήταν αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2014 (τουλάχιστον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δη για τον Έβρο).

*διατηρούμε μία επιφύλαξη για τα ποσοστά που παρατίθενται καθώς όταν η ενσωμάτωση ολοκληρωθεί ενδέχεται να παρουσιάσουν μικρές μεταβολές.