Κι επισήμως ασθένεια το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burnout)

Στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εντάσσεται πλέον το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burnout).

Το burnout (σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης) περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες. Του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία. Χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα. Χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη δουλειά και με τη «μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα».
Ο κατάλογος καταρτίστηκε από τον ΠΟΥ και βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας σε όλο τον κόσμο. Υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, που συνεδριάζουν από τις 20 έως τις 28 Μαΐου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. «Είναι η πρώτη φορά» που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Η κατάταξη για τις ασθένειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παρέχει μια κοινή γλώσσα χάρη στην οποία οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες παντού στον κόσμο. Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει «προβλήματα που συνδέονται» με την εργασία ή την ανεργία και φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85.

Διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burnout «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».

Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 δημοσιεύτηκε πέρυσι. Υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. H κατάταξη περιέχει νέα κεφάλαια, από τα οποία ένα αφιερώνεται στη σεξουαλική υγεία. Η νέα κατάταξη καλύπτει διαταραχές που παλαιότερα κατατάσσονταν αλλού. Όπως η ασυμφωνία φύλου, δηλαδή η τρανσεξουαλικότητα, η οποία έως σήμερα κατατασσόταν στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Η διαταραχή των βιντεοπαιχνιδιών προστέθηκε στην κατηγορία των διαταραχών της εξάρτησης. H νέα κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προσθέτει επίσης ένα νέο κεφάλαιο για την παραδοσιακή ιατρική.

Η εργασιακή εξουθένωση συνδέεται με την κατάθλιψη

Τα βασικότερα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Όπως για παράδειγμα η έντονη κούραση, η αϋπνία, ο πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι. Τα προβλήματα του γαστρεντερικού, η συναισθηματική εξάντληση, οι απότομες αλλαγές στην διάθεση. Οι συγκρούσεις με συναδέλφους, οι συχνές απουσίες. Τα συχνά ατυχήματα, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η χρήση αλκοόλ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το πρόβλημα αυτό χρειάζεται να δούμε πως μπορεί να συνδέεται με την γενικότερη ψυχική μας υγεία.

Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο City College της Νέας Υόρκης έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης και την κατάθλιψη.

Στην έρευνα πήραν μέρος πάνω από 5,500 εκπαιδευτικοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στο 90% των ατόμων που συμπλήρωναν τα κριτήρια της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), συμπλήρωναν επίσης και τα κριτήρια για κατάθλιψη.

Η έρευνα εξέτασε επίσης την συσχέτιση του burnout με έναν ειδικό τύπο κατάθλιψης , την άτυπη κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, στο 63% των συμμετεχόντων με κατάθλιψη και επαγγελματική εξάντληση είχαν συμπτώματα άτυπης κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης Irvin Schonfeld, η έρευνα καταδεικνύει το πόσο μέχρι σήμερα αγνοούσαμε τη σχέση burnout και κατάθλιψης.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επαγγελματική εξουθένωση θα πρέπει να σκεφτούμε και την αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Οι επιστημονικές επιλογές που έχουμε για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά και την αντιμετώπιση του burnout. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Stress Management.

 

healthpharma.gr