Αλλαγή σκηνικού στη Ροδόπη: Πρώτο σε ψήφους το μειονοτικό κόμμα DEB

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και η Νέα Δημοκρατία πρωταγωνίστησαν τελικά στις προτιμήσεις των κατοίκων του νομού Ροδόπης στις Ευρωεκλογές. Πρώτο σε σταυρούς ήρθε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ ή DEB) και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη σοβαρούς προβληματισμούς.

Κατά ορισμένους το DEB αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του Αχμέτ Σαδίκ που είχε αναπτύξει έντονη δράση στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η οποία είχε διακοπεί από τον θάνατό του σε τροχαίο δυστύχημα το 1995 και είχε ως βασικό της χαρακτηριστικό την προσπάθεια αναγωγής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης σε “τουρκική”.

Σήμερα πρόεδρος του DEB είναι η Τσιγδέμ Ασάφογλου και το DEB πια μιλάει ανοιχτά για “Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης”, τα συμφέροντα της οποίας μάλιστα διατείνεται ότι υπερασπίζεται έχοντας πολλάκις κατηγορήσει την Ελλάδα για διακρίσεις σε βάρος της.

Στην αγγλόφωνη ανακοίνωση του κόμματος για την κάθοδο στις Ευρωεκλογές αναφερόταν μεταξύ άλλων: “(συμμετέχουμε στις Ευρωεκλογές) για να συνεχίσουμε οσα είχαμε πετύχει μετά τη νίκη μας στις Ευρωεκλογές του 2014, για ενδυναμώσουμε τη φωνή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, για να γίνουμε η δίκαιη φωνή των ανθρώπων και των κοινωνιών που έχουν αδικηθεί όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλη τη χώρα, για να υπενθυμίζουμε την ανάγκη ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των ανθρώπων που έχουν αδικηθεί εξαιτίας της θρησκείας, της γλώσσας και της εθνικότητας τους”. 

To ποσοστό του DEB ξεπέρασε το 35%.