«Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα

3.667.457,12 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014 -2020» στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα για δημιουργία “Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου” – Open Malls.
Συγκεκριμένα, 1.864.270,00 ευρώ για το Διδυμότειχο και 1.803.187,12 ευρώ για την Ορεστιάδα.

Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται από σήμερα η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» μετά τη δημοσίευση στη Διαύγεια της λίστας με τις προτάσεις που επιλέχθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο Δήμος Ορεστιάδας και ο Δήμος Διδυμοτείχου είναι τελικά δύο από τους Δήμους της χώρας που εντάσσονται στη δράση.

Η Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει στην υλοποίηση ενός συνόλου συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων σε εμπορικές περιοχές των πόλεων όλης της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου/ OpenMalls (ΑΚΕ), έχουν ως βασικό στόχο τη συνεργασία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που χωροθετούνται και λειτουργούν εντός των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων των πόλεων. Είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων μέσα από μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων και φυσικά στη διευκόλυνση και την παροχή επιλογών στους καταναλωτές.

Τα ΑΚΕ ωφελούν τις πόλεις γιατί αναβαθμίζεται η εικόνα τους, ενισχύεται η τοπική αγορά, αποκτούν περισσότερη ζωντάνια τα κέντρα τους και προσελκύονται επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές πόλεις. Επίσης, δημιουργείται ένας νέος πόλος έλξης για τους τουρίστες, τα έσοδα μένουν στην τοπική οικονομία, ενώ υλοποιούνται δράσεις καλλωπισμού και εκσυγχρονισμού του κέντρου της πόλης και δημιουργούνται δίκτυα συνεργασίας τοπικών επιχειρήσεων. Στο κέντρο καθεμίας από αυτές τις πόλεις, έχουν οριοθετηθεί συγκεκριμένες περιοχές.

Μέσα σε αυτές, όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συναποτελούν το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου της πόλης τους. Είναι δηλαδή κάτι σαν τα γνωστά μας mall, αλλά… στα Ελληνικά!

Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που αντί να στοιβάζονται σε έναν απρόσωπο κλειστό χώρο συναποτελούν ένα ανοικτό, ζωντανό εμπορικό κέντρο, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης τους. Εκεί οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις αγορές και τη βόλτα τους κάτω από τον ελληνικό ουρανό, να ψυχαγωγηθούν, να δουν την πόλη τους με άλλο μάτι –και ταυτόχρονα να στηρίξουν την τοπική αγορά και την εθνική μας οικονομία. Παράλληλα, έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν από ειδικές προσφορές. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%.