Στήριξη του υπ. δημάρχου Παύλου Μιχαηλίδη, στον συνδυασμό “Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης”.

Η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να εστιάζει στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, όμως ο “Κλεισθένης Ι” προχωρά και σε μια βαθιά αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει θετικά έναν Δήμο σαν αυτόν της Αλεξανδρούπολης.

Πλέον τα συμβούλια της κάθε Κοινότητας (μεταξύ των οποίων και το τοπικό της Αλεξανδρούπολης) θα ψηφίζονται σε ΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΛΠΗ και στις εκλογές αυτές θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος και ανεξάρτητοι συνδυασμοί.

Εφόσον στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, ως υποψήφιοι δήμαρχοι αποφασίσουμε να δώσουμε “χρίσμα” στους κοινοτικούς συνδυασμούς που θα δημιουργηθούν, αυτό θα αναιρέσει την τυπική τους ανεξαρτησία, καθώς και τον ουσιαστικό στόχο της νέας αυτής αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης.

Εδώ και καιρό είχαμε καταθέσει δημόσια την πρόταση σε αυτό το σωστό πλην όμως αχαρτογράφητο νομοθετικό πλαίσιο, σε ότι αφορά την ενθάρρυνση δημιουργίας αυστηρά τοπικών ανεξάρτητων συνδυασμών. Έτσι μόνο θα δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκλέξουν τους καλύτερους και τους ικανότερους, οι οποίοι θα μπορούν να συνεργαστούν, ακόμη και να συγκρουστούν με τον νέο πλέον Δήμαρχο, αν αυτό χρειαστεί για τα κοινό συμφέρον.

Για αυτό τον σκοπό αποφασίσαμε να στηρίξουμε την νέα παράταξη η οποία εμφανίστηκε στο σκηνικό των Δημοτικών Εκλογών στην Αλεξανδρούπολη, με τον συνδυασμό “Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης”. Μια ομάδα νέων ανθρώπων που σκοπεύει να διεκδικήσει την πλειοψηφία στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης. Ως ανεξάρτητος συνδυασμός, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου αυτοδιοικητικού νόμου «Κλεισθένης Ι”, πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε εδώ και καιρό καθορίσει.

Εξάλλου η ζητούμενη ανεξαρτησία των τοπικών συμβουλίων, είναι αυτή που θα μπορέσει να υποστηρίξει και την επιχειρούμενη λειτουργική αναβάθμιση των Κοινοτήτων.

Τα Συμβούλιά τους πλέον θα μπορούν να αποφασίζουν ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του Δήμου που τους αναλογούν.

Με άλλα λόγια οι αποφάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό δεν θα λαμβάνονται αποκλειστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ένα μέρος των προτεραιοτήτων θα καθορίζεται πλέον σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η πορεία συγκεντροποίησης των τοπικών εξουσιών που δρομολόγησε ο “Καλλικράτης” αντιστρέφεται σε ένα μικρό βαθμό, δίνοντας ένα ουσιαστικό κίνητρο για την αναζωογόνηση του θεσμού των Κοινοτήτων με αιρετούς που δεν θα συμπληρώνουν απλώς κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια, όπως κυρίως συνέβη το 2010 και το 2014, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις με το σύστημα του “Καλλικράτη”.

Από την άλλη μεριά, ο νομοθέτης αναγνώρισε τον κίνδυνο οι Κοινότητες να αυτονομηθούν και να έρθουν σε σύγκρουση με τον Δήμο στον οποίο ανήκουν. Ο “Κλεισθένης Ι” έχει δικλείδες ώστε να μη δημιουργηθούν νέοι μίνι-δήμαρχοι κάτω από τον Δήμαρχο. Για παράδειγμα ο πρόεδρος θα είναι ανακλητός, καθώς προβλέπεται διαδικασία μομφής στο πρόσωπό του.

Αυτό που θα επιδιώξουμε ως αυριανή διοίκηση με τα εκλεγμένα Συμβούλια των Κοινοτήτων, θα είναι η συμμετοχή στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων και ευθυνών, μια και είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορεί να καταρρίψει τις καχυποψίες και να μικρύνει την απόσταση μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων.

Επί πλέον θα τους εκχωρήσουμε το δικαίωμα να συντάσσουν δικό τους προϋπολογισμό εξόδων και θα εφαρμόσουμε την προβλεπόμενη από τον νόμο (ΥΑ 74449/29.12.2010), «παγία προκαταβολή», μέσω της οποίας οι πρόεδροι πληρώνουν οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος 3852/2010.

Τέλος ενημερώνουμε πως το ψηφοδέλτιο από πλευράς της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΣΑ», είναι στην ξεχωριστή κάλπη που θα εκλέξει τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους και έχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποία ο συνδυασμός μας περιλαμβάνει τον ανώτερο επιτρεπτό αριθμό υποψηφίων, δηλαδή 63 άτομα (53 για την Περιφέρεια της Αλεξ/πολης, 2 για την Περιφέρεια της Τραϊανούπολης και 8 για την Περιφέρεια των Φερών).

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Υποψήφιος δήμαρχος –

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

“ΑΝΑ.Σ.Α.”