Το euronews ιχνηλατεί τις προσφυγικές διαδρομές που περνούν από τον Έβρο

Ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη την Ευρώπη κάνουν εδώ και μερικές εβδομάδες τα συνεργεία του ευρωπαϊκού ενημερωτικού δικτύου euronews, καταγράφοντας τον παλμό των χωρών της Ένωσης ενόψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Το “ελληνικό” κομμάτι του οδοιπορικού φέρει την υπογραφή της Φαίης Δουλγκέρη και του Μπράιαν Κάρτερ, οι οποίοι διασχίζοντας την Ελλάδα κατέληξαν στον Έβρο και κατέγραψαν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Μπράιαν και η Φαίη άρχισαν από τον φράχτη των Καστανεών – Βύσσας και κατέληξαν στην Αλεξανδρούπολη, αφού είχαν επισκεφτεί προηγουμένως το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο, αλλά και το Δέλτα του ποταμού Έβρου, τον οποίο έχουν διασχίσει εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν μία καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Η νέα “διαδρομή” Τουρκία – Αλεξανδρουπολη 

Ανάμεσα στα όσα σημαντικά ανέδειξε η αυτοψία του euronews, περιλαμβάνεται και ένα θέμα που πολλές φορές έχει καλύψει και αναδείξει το reportal. Αυτό δεν είναι άλλο από τη “νέα” διαδρομή που όλο και συχνότερα προτιμούν οι διακινητές, που στέλνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια απ’ ευθείας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν τη συγκεκριμένη διαδρομή παραμένουν άγνωστοι, ωστόσο είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι πολύ επικίνδυνη λόγω των ρευμάτων που δημιουργεί η εκβολή του ποταμού Έβρου, όπως επίσης και το γεγονός ότι η καταγραφή των ανθρώπων που περισύλλεγονται στην Αλεξανδρούπολη είναι δύσκολη διαδικασία καθώς οι σχετικές υποδομές είναι ιδιαίτερα “φτωχές”.

Δείτε το ρεπορτάζ που μετέδωσε το euronews σε όλο το δίκτυο του: