Ολόκληρο το προεκλογικό πρόγραμμα του υποψήφιου Δημάρχου Παύλου Μιχαηλίδη

Με σεβασμό στην αξία της ψήφου των πολιτών, η οποία θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας, καταθέτουμε το πρόγραμμα της δημοτικής μας παράταξης «ΑΝΑΣΑ», στο οποίο περιλαμβάνονται οι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης.
Το πρόγραμμά μας, σχεδιάζεται, καταρτίζεται και βασίζεται στις προτάσεις και την εμπειρία τόσο του επικεφαλής της παράταξης, Παύλου Μιχαηλίδη όσο και των καταξιωμένων στελεχών της, τα οποία εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά για ένα πρόγραμμα το οποίο από το ίδιο βράδυ που θα είμαστε δημοτική αρχή θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Α.Δημοκρατική λειτουργία, χρηστή διοίκηση και απασχόληση
Βασικές μας αρχές σε αυτή την προσπάθεια :
• Δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και έλεγχος παντού, γιατί αποτελούν θεμέλια της υγιούς κοινωνίας και της υγιούς ανάπτυξης.
• Κοινωνική δικαιοσύνη, για τη στήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
• Χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική διαχείριση, για την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.
• Υπευθυνότητα και λογοδοσία των διαχειριστών των οικονομικών του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων.
• Ειλικρίνεια και αξιοπιστία σε κάθε μας ενέργεια, εξαγγελία και πράξη.
• Συνδυασμός της διεκδίκησης με την αποτελεσματικότητα, ενάντια στους ανέξοδους λαϊκισμούς, τα στερεότυπα και τις εύκολες λύσεις.
• Συνεργασία με όλους τους φορείς και τις κοινωνικές ομάδες που να δίνει χώρο και βήμα σε όλους τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους, δίνοντας αξία στη βασική μας αρχή, αυτή της ισότιμης παρουσίας & συμμετοχής όλων στον Δήμο.
• Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Έργων θα πρέπει να δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας και να αποτελούν κορυφαίες και καινοτόμες επιλογές, που να υπαγορεύονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Δήμου και κυρίως να δημιουργούν προϋποθέσεις για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης .
• Η χρηματοδότηση των έργων και των μελετών θα γίνονται μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιαίτερα από αυτά των διευρωπαϊκών δικτύων και του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, από το ΕΣΠΑ, τη ΣΑΤΑ, τα Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα, προγράμματα για το περιβάλλον και τη κοινωνική συνοχή, τα κοινωνικά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, της ανάπτυξης των υποβαθμισμένων γειτονιών, ίδιους πόρους, από το «πράσινο ταμείο» και δάνεια από Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων.

Συγκεκριμένοι στόχοι και μέτρα πολιτικής που θα δεσμεύουν τις επόμενες δημοτικές αρχές:
• Προτεραιότητά μας θα είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας στο Δήμο, με αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Δημοτικό Συμβούλιο, κοινοτικά συμβούλια, επιτροπές) καθώς και η «έσωθεν καλή μαρτυρία» με την συγκρότηση ομάδας εσωτερικού ελέγχου. Εκτός από τον αυτονόητο έλεγχο στις οικονομικές υπηρεσίες, στις αρμοδιότητές της θα είναι ο έλεγχος της ίδιας της αντιδημαρχίας Οικονομικών, των πάσης φύσεως διαγωνισμών, καθώς και της ορθής προσαρμογής του δήμου στις υποχρεώσεις του «Κλεισθένη |».
• Άμεση θα είναι και η αναμόρφωση της ιστοσελίδας του Δήμου, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να βρει τόσο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας ζωής), όσο και τα πρακτικά των συνεδριάσεων καθώς και τα πλήρη οικονομικά στοιχεία του Δήμου, όπως Απολογισμοί και Ισολογισμοί. Επί πλέον θα πρέπει να αναρτώνται οι Κανονισμοί λειτουργίας που αφορούν το δημότη (Κανονισμός ελεγχόμενης στάθμευσης, Λαϊκών αγορών, Καθαριότητος, Λειτουργίας κοιμητηρίων, Κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, Επιτροπών, Κοινοτήτων και Δημοτικής Επιτροπής διαβούλευσης). Προώθηση της διαφάνειας με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου το πόθεν έσχες όλων των υπόχρεων (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, κλπ), σύμφωνα με το άρθρο 61 ν.3869/2010.
• Μετά από τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού Συμβουλίου, θα θεσπιστεί « Η Ώρα του Δημάρχου», όπου σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ κάθε 6 μήνες θα απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων, για τον έλεγχο της Δημοτικής Αρχής από τις παρατάξεις.
• Επίσης απαραίτητη κρίνεται η άμεση τροποποίηση και ανασύνταξη του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), με την ορθή αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων με αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ θα γίνει τοποθέτηση ικανού Γενικού Γραμματέα με ανάθεση πολλαπλών αρμοδιοτήτων.
• Στην δημοτική ενότητα της Τραϊανούπολης, καταργείται από την Αντιδημαρχία ο τομέας της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων. Ο αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης θα έχει ως βασική αρμοδιότητα τα ζητήματα της καθημερινότητας, των απαραίτητων υποδομών στον πρωτογενή τομέα, των τεχνικών έργων και θα θεσμοθετηθεί να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης του Δήμου (ΤΙΕΔΑ).
• Αυτό που θα επιδιώξουμε ως αυριανή διοίκηση με τα εκλεγμένα Συμβούλια των Κοινοτήτων, θα είναι η συμμετοχή στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων και ευθυνών, μια και είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορεί να καταρρίψει τις καχυποψίες και να μικρύνει την απόσταση μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων. Επί πλέον θα τους εκχωρήσουμε το δικαίωμα να συντάσσουν δικό τους προϋπολογισμό εξόδων και θα εφαρμόσουμε την προβλεπόμενη από τον νόμο (ΥΑ 74449/29.12.2010), «παγία προκαταβολή», μέσω της οποίας οι πρόεδροι πληρώνουν οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος 3852/2010.
• Εξορθολογισμός και μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
• Επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής των δημοτικών επιβαρύνσεων, για δίκαιη κατανομή των βαρών και οικονομική ελάφρυνση των δημοτών.
• Αναδιοργάνωση του εσωστρεφούς και συγκεντρωτικού διοικητικού μοντέλου και μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, φιλικό, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, στην υπηρεσία των πολιτών.
• Δημιουργία και νέα χωρική οργάνωση των απαραίτητων υπηρεσιών, για να μπορεί ο Δήμος να ασκεί αποτελεσματικά τις νέες αρμοδιότητες και να βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη.
• Εγκατάσταση στο Δήμο, ολοκληρωμένου συστήματος διασφάλισης ποιότητας, μηχανοργάνωση , δίκτυα πληροφόρησης και ψηφιακής διακυβέρνησης.
• Πολιτική προστασία- πρόγραμμα για σεισμούς –πυρκαγιές- πλημμύρες.
• Καμπάνια για την ανακύκλωση των απορριμμάτων, για την αιμοδοσία, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και τα προβλήματα του εργαζόμενου και του μικροεμπόρου.
• Δημοτικά One Stop Shop γραφεία που θα βοηθούν όλους όσους θελήσουν να ενημερωθούν για θέματα , επαγγελματικής κατάρτισης, προώθησης πιλοτικών προγραμμάτων οπωροκηπευτικών, θερμοκηπίων, δασικών εκμεταλλεύσεων, κτηνοτροφίας, αξιοποίησης δημοτικών πηγών ενέργειας, με ανάπτυξη νέων ανταποδοτικών καινοτόμων υπηρεσιών στον χώρο του τουρισμού, της πληροφόρησης και των μεταφορών. Αυτά θα λειτουργούν και σε χώρους εκτός Δημαρχείου με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνικών εταίρων. (Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος κ.α.)
• Στήριξη της απασχόλησης, με κατάρτιση των ανέργων σε καινοτόμες δράσεις και στα νέα επαγγέλματα.
• Υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας.
• Στον τομέα της χορήγησης αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, είμαστε αποφασισμένοι να καταργήσουμε κάθε γραφειοκρατικό ή άλλο εμπόδιο που καθιστά τους νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες όμηρους της κάθε δημοτικής εξουσίας.
• Συμβατικές δεσμεύσεις των αναδόχων των έργων του δήμου για την διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων.
● Ένταξη των κέντρων κοινότητας στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας όπου και ανήκουν
• Στήριξη του Εθελοντισμού με το πρόγραμμα ‘’Υιοθεσία Παντού’’. Εφαρμογή οριζόντιου προγράμματος υιοθεσίας που θα διαπερνά κάθε έκφανση εθελοντικής προσφοράς. Προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, της υιοθεσίας πάρκων ή ακόμη και μεμονωμένων δένδρων, της υιοθεσίας δρόμων και πεζοδρομίων, πλατειών, παραλιών κλπ.
Δημιουργία ‘’Μητρώου Εθελοντών’’ στο οποίο θα καταγράφονται εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν κάθε είδους εθελοντική εργασία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η κάθε εργασία θα κοστολογείται και με το ποσό αυτό θα πιστώνεται το Ταμείο Εθελοντών. Στο τέλος κάθε χρόνου σε ειδική Ημερίδα Εθελοντισμού, θα επιβραβεύονται οι εθελοντές της χρονιάς, οι οποίοι και θα επιλέγουν το έργο στο οποίο θα διατεθούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν.

Β. Πράσινος και καθαρός Δήμος
Η δημοτική μας παράταξη «ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη» θεωρούμε χρέος μας να απαντήσουμε θετικά στην απαίτηση του πολίτη για καλύτερη ζωή, για ποιότητα παντού. Δίνουμε γι΄ αυτό ιδιαίτερη σημασία σε δέσμες μέτρων που αλλάζουν την εικόνα και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, που αναβαθμίζουν αισθητικά και λειτουργικά τα κέντρα και τις γειτονιές, που προστατεύουν το υγρό στοιχείο και το περιβάλλον, που διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Με ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων – πράσινο, δενδροφυτεύσεις, ενοποιήσεις πάρκων, οργάνωση σύγχρονων παιδότοπων, απομάκρυνση αντιαισθητικών κατασκευών, αναπλάσεις γειτονιών, ύδρευση, καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, εναλλακτικές μορφές ενέργειας – δημιουργούμε ένα Δήμο βιώσιμο, καθαρό και φιλικό για τον κάθε του κάτοικο, ένα Δήμο ελκυστικό για τους επισκέπτες του.

Βασικές μας αρχές σε αυτή την προσπάθεια είναι:
• Επιστροφή της φύσης στον αστικό ιστό και προστασία του περιαστικού χώρου.
• Ποιοτική και ποσοτική μείωση απορριμμάτων και ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.
• Μείωση ενεργειακών αναγκών και αξιοποίηση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών.

Συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής:

Πράσινο
• Αναβάθμιση της Υπηρεσίας πρασίνου σε Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος με προτεραιότητα την ανάπλαση των δημόσιων χώρων.
• Εφαρμογή προγράμματος εμπλουτισμού του πρασίνου μέσα και γύρω από την πόλη και τις κοινότητες, με δενδροφυτεύσεις πεζόδρομων, πεζοδρομίων, νησίδων μεγάλων οδικών αξόνων, δωμάτων και προσόψεων κτιρίων κ.α.
• Εξασφάλιση νέων χώρων πρασίνου, με αξιοποίηση ελεύθερων χώρων σχολείων, δημόσιων οργανισμών, στρατοπέδων, με ενοποιήσεις ακαλύπτων χώρων κτιρίων.
• Αύξηση των θεσμοθετημένων χώρων πρασίνου, με αναπλάσεις πάρκων και πλατειών, με ανάδειξη φυσικών πράσινων χώρων και τοπίων.
• Ανάπτυξη ενιαίου δικτύου «πράσινων διαδρομών» με το οποίο θα συνδέονται όλοι οι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και κοινωνικής ζωής κάθε συνοικίας, κάθε χωριού, κάθε γειτονιάς (πάρκα, πλατείες, πεζόδρομοι, παιδότοποι, αθλητικά κέντρα).
•Καθαριότητα: Βασική κατεύθυνση με κυρίαρχο σύνθημα «καθαρίζουμε τον Δήμο μας».
Προϋποθέτει συνεργασία με τους προϊσταμένους και όλο το προσωπικό της καθαριότητας για να βάλουμε όλοι πλάτη και να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Συγκεκριμένα θα γίνει άμεση καταγραφή και εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης στο αμαξοστάσιο, διαχωρισμός και μεταφορά των κατεστραμμένων οχημάτων σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου και επισκευή των υπολοίπων. Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων ανάλογα με την ειδικότητα και τοποθέτηση ενός μηχανικού υπεύθυνου του συνεργείου. Καθιέρωση γραπτής ενημέρωσης από πλευράς των οδηγών για τα προβλήματα των οχημάτων. Εξωραϊσμός του χώρου εργασίας των εργαζομένων, με την συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας. Καθορισμός υπεύθυνου εργοδηγού για την κίνηση των μηχανημάτων έργου. Έλεγχος για την αποφυγή παράνομων κινήσεων των οχημάτων. Αναπροσαρμογή των δρομολογίων και αναδιανομή των κάδων εκεί που υπάρχει ανάγκη και περιθώριο να κινηθεί με ασφάλεια το κάθε απορριμματοφόρο. Άμεση επισκευή ή αγορά ενός μεταχειρισμένου φορτηγού για την μεταφορά των κοντέινερ.

Ενέργεια-Πράσινες πολιτικές
• Υλοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής πιστοποίησης και αναβάθμισης όλων των δημόσιων κτιρίων (μονώσεις, ηλιακά συστήματα, βιοκλιματικός σχεδιασμός), για την εξοικονόμηση ενέργειας.
• Αξιοποίηση προγραμμάτων χρήσης «καθαρών καυσίμων» (ηλεκτρική ενέργεια, αέριο, βιοκαύσιμα, υδρογόνο) σε όλα τα οχήματα δημόσιας χρήσης.
• Δημιουργία μηχανισμών για τον αυστηρό έλεγχο των περιβαλλοντικών διατάξεων, της ατμοσφαιρικής και της ηχητικής ρύπανσης και της ακτινοβολίας από τις κεραίες.
• Αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου Τραϊανούπολης σύμφωνα με το ευνοϊκό πλέον περιβάλλον που δημιουργείται από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την γεωθερμία στη χώρα μας. Παρέχεται η δυνατότητα να καλύψουμε μια σειρά από ενεργειακές ανάγκες (π.χ. θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών, θέρμανση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, θέρμανση και ψύξη κατοικιών, αφαλάτωση νερού, θέρμανση κολυμβητηρίων, λειτουργία λουτροθεραπευτικών εγκαταστάσεων), γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία της περιοχής μας.
• Μετατροπές δημόσιων κτηρίων (σχολεία, υπηρεσίες κλπ) και κατοικιών, σε πρότυπα κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια , τα φωτοβολταϊκά τόξα ,ανακυκλώνουν τα απορρίμματα και χρησιμοποιούν το βρόχινο νερό.

Γ.Φυσικό περιβάλλον και οικοσυστήματα
Η θέση του Δήμου μας σηματοδοτεί και τις σχετικές αναγκαίες πολιτικές περιβαλλοντικής ισορροπίας, με προεκτάσεις στο πολιτιστικό και στο παραγωγικό επίπεδο, αλλά και στον ίδιο τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Ταυτόχρονα, τα μικροοικοσυστήματα εντός του αστικού ιστού συμπληρώνουν ένα φυσικό περιβάλλον, πραγματική περιουσία της πόλης.

Βασικές αρχές της παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον:

• Προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων πολιτικών, ώστε όλες να εμπεριέχουν και την περιβαλλοντική διάσταση.
• Κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των πολιτών να απολαμβάνουν τα οφέλη και αντίστοιχη υποχρέωση να συμβάλλουν στις υποχρεώσεις, έναντι των οικοσυστημάτων.
• Ενεργός ρόλος του Δήμου στα τεκταινόμενα σε ολόκληρο τον Δήμο ως ευρύτερου ζωτικού του χώρου.
• Βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή η αντίθεση μας στην εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένοι στόχοι και μέτρα πολιτικής :

Υδάτινοι πόροι

• Επανεξέταση των τεχνικών δεδομένων του τερματικού σταθμού του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και της διαδρομής του αγωγού, καθώς και διεκδίκηση για τα αντισταθμιστικά οφέλη του έργου.
● Αντίθετοι σε κάθε επιβαρυντική για το περιβάλλον μορφή εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού
• Ενθάρρυνση λειτουργίας θεσμών ανοιχτής διαβούλευσης με έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως «Σχέδια περιφερειακής βιωσιμότητας (agenda 21)», «Κοινοβούλια νερού σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης» κ.α.
• Αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργειών για εξοικονόμηση νερών και περιορισμό των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Άμεση απαγόρευση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων εντός του αστικού ιστού.
• Προστασία δημιουργούμενου βιότοπου στην λίμνη του υδροταμιευτήρα.
• Υιοθέτηση ουσιαστικής πολιτικής εξοικονόμησης νερού από τον Δήμο (π.χ. φυτεύσεις μη υδροβόρων φυτών, άρδευση πρασίνου από μη πόσιμο νερό, επανάχρηση νερού από βιολογικό καθαρισμό κ.λ.π.).

Φυσικά τοπία
• Αποτελεσματική προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των αστικών και περιαστικών φυσικών χώρων και τοπίων.
• Δημιουργία Περιαστικού δάσους από την Μαΐστρο μέχρι την Χιλή και περαιτέρω αξιοποίηση του Πλατανότοπου.
• Παρεμβάσεις για ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στις παραλίες και ακτές του Δήμου.
• Εφαρμογή προγράμματος εκτεταμένων αναδασώσεων.

Δ.Οικιστικό περιβάλλον & Πολεοδομική εξέλιξη
Το συνεχιζόμενο έλλειμμα χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης, έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προκαλεί απίθανες καθυστερήσεις και χρόνιες στρεβλώσεις στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Οι βασικές αρχές των παρεμβάσεων είναι:

• Ισόρροπη διαχείριση των πολεοδομικών αναγκών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.
• Εξέλιξη της πόλης με ποιοτικά χαρακτηριστικά, με σεβασμό στον άνθρωπο, το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά .
• Διεύρυνση και λειτουργική αξιοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων προς όφελος όλων των πολιτών

Συγκεκριμένοι στόχοι και μέτρα πολιτικής :

• Αισθητική και λειτουργική ανάπλαση των ιστορικών κέντρων και γειτονιών σε όλες τις Δημοτικές και τις Τοπικές κοινότητες, καθώς και των συνοικιών της πόλης που διατηρούν ακόμα το ρόλο αυτό και θέσπιση σοβαρών κινήτρων για επισκευές στις όψεις και στα κτίρια.
• Αισθητική αναβάθμιση των εισόδων στην πόλη και των κύριων διαδρομών προς το κέντρο, με αναμόρφωση του δημόσιου χώρου και των ιδιωτικών πρασιών,με αναπλάσεις κτιρίων και αυστηρό έλεγχο του αισθητικού αποτελέσματος.
• Επιχείρηση Ανασυγκρότησης του Δημόσιου Αστικού Χώρου, Πολεοδομικές Επιτροπές Γειτονιάς και Συνοικιακά Συμβούλια.
• Η Πλατεία Ανεξαρτησίας επανασχεδιάζεται και μετατρέπεται σε Ιστορικό κέντρο Πόλης. Ενοποιείται με τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία και συνδέει τη Λεωφόρο Δημοκρατίας με την παραλία. Μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών σε νέο κτήριο και σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του κτηρίου του Πρωτοδικείου. Κατεδάφιση του Ειρηνοδικείου.
• Δημιουργία Τράπεζας γης. Απόκτηση ελεύθερων χώρων και οικοπέδων για σχολεία.
• Ανάθεση μελέτης καταγραφής και αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας από την ΤΙΕΔΑ.
• Πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογή στο οικοδομικό τετράγωνο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ.
• Δημιουργία Δημοτικής αγοράς (λαχαναγορά, ψαραγορά, κρεαταγορά) στο χώρο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ.
• Η λαϊκή αγορά μεταφέρεται μονίμως στον χώρο πέριξ των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, όπου δημιουργείται και (υπόγειος) χώρος στάθμευσης.
• Μεταφορά των αστικών λεωφορείων σε παρακείμενο χώρο.
• Εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες για νομιμοποίηση του τοιχίου αντιστήριξης στην «Στροφή του Εγνατία» και κατόπιν να γίνει τροποποίηση της γραμμής του Αιγιαλού – στο σημείο αυτό. Ο επανακαθορισμός του Αιγιαλού είναι άκρως απαραίτητος προκειμένου να γίνει η ανάπλαση και αυτής της περιοχής, μια και από αμέλεια της παρούσης δημοτικής αρχής αφέθηκε έτσι, την στιγμή που είχε τακτοποιηθεί το παρακείμενο τμήμα μέχρι και την περιοχή δίπλα από την «Αργώ».
• Πρόγραμμα ολοκληρωμένων ασφαλτοστρώσεων.
• Εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο για την δυνατότητα επαναφοράς της οδού Κύπρου σε ότι αφορά την διέλευση των οχημάτων.
• Αλλαγή της θέσης του κόκκινου γλυπτού των «7 αιωρούμενων αθλητών» του Κωστή Γεωργίου από το Ηρώον της πόλης.
• Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την οριστική ένταξη της περιοχής Καλλιθέας-Ν.Χηλής στο σχέδιο πόλης.
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και δημιουργίας πεζοδρομίων στο πολεοδομικό συγκρότημα.
• Προγραμματισμός για την δημιουργία Γ ´Κοιμητηρίων Αλεξ/πολης, στην περιοχή βόρεια της Ν. Χηλής.
• Διεκδίκηση από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ο.Λ.Α. της κυριότητας για ολόκληρη την έκταση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.
• Συνεργασία με την Περιφέρεια για την αξιοποίηση των κτηρίων του παλιού Νοσοκομείου στην οδό Δήμητρας.
• Άμεση σύγκληση συνάντησης με τα αρμόδια στρατιωτικά στελέχη της 12ης Μεραρχίας με σκοπό την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για την μεταφορά του πεδίου βολής «Αετός». Χωροθέτηση στην περιοχή αυτή του μελλοντικού Πανθρακικού ποδοσφαιρικού γηπέδου, και ενός σύγχρονου Αθλητικού κέντρου, με εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
• Άμεση σύγκληση συνάντησης με την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. για την διευθέτηση ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.
• Άμεση σύγκλιση συνάντησης με εκπροσώπους των ιδιοκτητών του οικοπέδου στο οποίο στεγάζεται σήμερα το ΚΤΕΛ, με σκοπό την αγορά του ακινήτου και την μελλοντική δημιουργία πολυώροφου κτιρίου για δημοτικό πάρκινγκ.
• Πρωτοβουλία σε συνεννόηση με τον Ο.Λ.Α. για την οριστική χωροθέτηση Μαρίνας Τουριστικών σκαφών.
• Μεταφορά του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Ν. Χηλής, βόρεια του οικισμού σε χαρακτηρισμένη έκταση.
• Ονοματοδοσίες οδών (Γεώργιος Φίτσιος, Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ κ.α.), καθώς και Ονοματοδοσίες στον οικισμό της Παλαγίας.
• Πολεοδομική αναμόρφωση του Οικισμού Εφέδρων αξιωματικών «Βόρειος Ελλάς».
• Σχέδιο πόλης περιοχής οδού Άβαντος, δημιουργία πλατείας για γιορτές και εκδηλώσεις,
σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα της περιοχής , την πολιτισμική και οικιστική τους κουλτούρα.
• Δημιουργία συνθηκών ελκυστικής αγοράς (πεζοδρομήσεις, στέγαστρα , παρτέρια, μουσική).
• Διαμόρφωση και ανάπλαση αύλειων χώρων σχολείων σε χώρους πρασίνου για όλους τους δημότες.
• Βελτίωση του οδικού δικτύου με νέα χάραξη της οδού Αλεξανδρούπολης -Παλαγίας.
• Ανακατασκευή του Πολύκεντρου στα Λουτρά.
• Ανακατασκευή του κτιρίου της κοινότητας Μάκρης.
• Στα βασικά θέματα υποδομής και για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, η προσοχή εστιάζεται στην ανάγκη ολοκλήρωσης της επικάλυψης του κεντρικού ρέματος του οικισμού των Δικέλλων και σε τμήμα περίπου 110μ.

Ε.Βιώσιμη κινητικότητα & Οργάνωση Κυκλοφορίας
Το πρόβλημα της κυκλοφορίας στις σύγχρονες πόλεις τείνει να γίνει ενδημικό. Ιδιαίτερα στην πόλη μας έχει οξυνθεί εξ αιτίας της έλλειψης σχετικής πολιτικής της δημοτικής αρχής. Αποσπασματικές κινήσεις, δεν συνιστούν λύσεις. Οι συνέπειες είναι οδυνηρές τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς, οι οποίοι είναι και οι πιο ευάλωτοι: παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα. Για να αποκατασταθεί η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας απαιτούνται καλά μελετημένα μέτρα, κυκλοφοριακή αγωγή και κυρίως πολιτική θέληση να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

Όλα τα μέτρα πρέπει λαμβάνουν υπόψη τους τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή μας με την ανάπτυξη των μεγάλων μεταφορικών υποδομών και τον κομβικό ρόλο της πόλης σε διαπεριφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Οι βασικές αρχές των παρεμβάσεων για βιώσιμη κινητικότητα είναι:

• Προτεραιότητα στα δικαιώματα των πεζών, στα ήπια και στα καθαρά μέσα.
Πρώτο βήμα η απόδοση των πεζοδρομίων στους πεζούς, θα συνδυαστεί και με άλλα συμπληρωματικά μέτρα, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με την καλύτερη αισθητική εικόνα της πόλης, σε ένα ανοιχτό διάλογο με τον εμπορικό κόσμο.
• Αστικές παρεμβάσεις για την διευκόλυνση των Α.Μ.Ε.Α με την τοποθέτηση ήχου στους κεντρικούς φωτεινούς σηματοδότες, με την δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης καθώς και την δημιουργία νέων ραμπών αλλά και την βελτίωση των υπαρχόντων.
• Προώθηση ενός ελκυστικού και εξυπηρετικού συστήματος Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μετακινήσεων για τη μείωση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου και τη συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή.
•Ολοκληρωμένος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:

• Βελτίωση των αστικών μέσων μετακίνησης (δρομολόγια, χρήση Minibus, λωρίδες κυκλοφορίας). Οργάνωση δημοτικής υπηρεσίας συγκοινωνίας με σύγχρονα αυτόνομα mini-bus αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου.
• Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του εμπορικού κέντρου της πόλης, στις εισόδους της πόλης κ.α, για την μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο.
• Σύνθετος Επιβατικός Σταθμός τραίνου, ΚΤΕΛ, Αστικών, ταξί και λιμανιού, ως τερματικός σταθμός διευρωπαϊκών δικτύων. Προτεινόμενος ο χώρος πίσω από τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, όπου καταλήγει ο Περιφερειακός δρόμος που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται ο χώρος των σιδηροδρομικών γραμμών παράλληλα με την οδό Καραολή και Δημητρίου.
• Μελέτη σκοπιμότητας για το τραμ από Φέρες μέχρι Μάκρη.

ΣΤ. Δήμος της παιδείας και του πολιτισμού
Πρόκειται για δύο τομείς που μαζί με το περιβάλλον προσδιορίζουν την ταυτότητα μιας πόλης.
Η Παιδεία αναφέρεται στο ανθρώπινο δυναμικό, εντός και εκτός πόλης που έχει (η μπορεί να) δώσει δείγματα γραφής σε επιστημονικό, καλλιτεχνικό, παραγωγικό επίπεδο, ενώ ο Πολιτισμός αφορά τη σχέση των πολιτών με την ιστορία της πόλης αλλά και την καθημερινή συμπεριφορά απέναντι στους συμπολίτες και τους επισκέπτες της.
Η πρωτοβουλία και η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους είναι κρίσιμη ενώ ο Δήμος θα λειτουργεί κυρίως ως καταλύτης .

Βασικές μας αρχές:

• Ισότιμη αντιμετώπιση των πρωτοβουλιών των πολιτών με παράλληλη διαμόρφωση επιμέρους πλαισίων δράσης.
• Θεσμική κατοχύρωση ευρύτερων πρωτοβουλιών ώστε να διασφαλίζονται πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
• Σταθερή επιδίωξη συνεργασιών σε θεσμικό τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής:

• Προγραμματική συμφωνία με το Πανεπιστήμιο για συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς (επαγγελματικός προσανατολισμός, δια βίου εκπαίδευση, κατάρτιση).
• Δημιουργία «πόλων καινοτομίας» με προτεραιότητα στα συστήματα διαχείρισης συλλογικών αναγκών (περιβάλλον, ύδρευση, ενέργεια).
• Ουσιαστική βελτίωση των σχολικών μονάδων και των συμπληρωματικών υποδομών μέσα και έξω από το σχολείο (αίθουσες, αυλές, διαδρομές), ώστε να καταστούν πολυχώροι ανάπτυξης πολύπλευρων δραστηριοτήτων, ελκυστικά κέντρα της γειτονιάς για τους μαθητές και για όλους μας.
• Σύνταξη μελετών για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους χαρακτηρισμένους χώρους στην περιοχή του Παρμενίωνα και στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Σωστός προγραμματισμός για την συντήρηση του συνόλου των σχολικών μονάδων.
• Δραστηριοποίηση των σχολικών επιτροπών για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών.
• Προληπτική ιατρική, ψυχολογική στήριξη μαθητών με προβλήματα.
• Ανάπτυξη αθλητικών υποδομών και προγραμμάτων μαζικής άσκησης και ενίσχυση ερασιτεχνικών σωματείων της πόλης.
• Αξιοποίηση για άθληση (πεζοπορία, τρέξιμο, ποδήλατο), των φυσικών πράσινων χώρων και των περιαστικών πεδινών και ημιορεινών τοπίων.
• Βελτίωση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και στήριξη του ναυταθλητισμού.
• Ενίσχυση πρωτοβουλιών πολιτιστικών συλλόγων και αυτόνομων ομάδων πολιτιστικής δημιουργίας.
• Στήριξη της προσπάθειας των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που προάγουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την ταυτότητα του τόπου (προβολή, συνέδρια, εκθέσεις, συμπόσια).
• Οριστικοποίηση του σχεδίου ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Θεάτρου, με σκοπό την διεξαγωγή πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την μελέτη του έργου.
• Ανακατασκευή του Κηποθέατρου στο «πάρκο των προσκόπων».
• Αποκατάσταση του χώρου του λατομείου της ΔΕΠΕΑ στον Άβαντα και προσπάθεια αξιοποίησης και μετατροπής του σε υπαίθριο θέατρο.
• Λειτουργία σε σταθερή βάση ενός πολιτιστικού φόρουμ σε τοπικό και προοπτικά σε περιφερειακό επίπεδο.
• Τέχνη στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους,
Γκράφιτι, χάπενινγκς, θέατρο δρόμου, ποίηση στους τοίχους.
Ποιοτική αναβάθμιση και αύξηση των υπαίθριων γλυπτών.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός «επώνυμου» Διεθνούς Φεστιβάλ.
• Διοργάνωση διετούς Συνεδρίου και έκθεσης (Biennale) Θρακιωτών Καλλιτεχνών με πανελλήνια και διεθνή συμμετοχή.
• Σχεδιασμός και υλοποίηση διεθνούς Φεστιβάλ για το παιδί και το παιχνίδι με αξιοποίηση παραδοσιακών μέσων, κινούμενων σχεδίων, νέων τεχνολογιών.
• Οργάνωση Κέντρου Νέων Τεχνολογιών για διαδικτύωση και ψηφιοποίηση των πολιτιστικών δρώμενων.
• Δημιουργία ιστότοπου για την καταχώριση, την προβολή και τον συντονισμό κάθε φύσεως εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένες δράσεις και έργα στον τομέα του Αθλητισμού.
• Κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου.
• Εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων, βάσει προγραμματισμού και ιεράρχησης των αναγκών τους.
• Οριστικοποίηση του σχεδίου ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Γηπέδου «Φώτης Κοσμάς», καθώς και μέρους του περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την διεξαγωγή πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την μελέτη του έργου. Αναζήτηση χρηματοδότησης και υλοποίηση του έργου.
• Αξιολογική κατανομή χρόνου χρήσης στους Δημοτικούς χώρους άθλησης.
• Θέσπιση αξιολογικών κριτηρίων για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών συλλόγων.
• Θέσπιση οικονομικών κινήτρων προς όλους τους συλλόγους για σύσταση και δραστηριοποίηση των επί μέρους ομάδων εθελοντών αιμοδοτών.
• Επανακαθορισμός των δημοτικών χώρων για την στέγαση σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
• Βαλκανικοί ιστιοπλοϊκοί αγώνες με ιστορικές διαδρομές (π.χ. Τροία, Σηστός, Αιγός Ποταμοί, Σαμοθράκη, Σπηλιά του Κύκλωπα , Μαρώνεια, Άβδηρα, Θάσος) .
• Δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Έβρου (ΛΕ.Μ.Ε.).
• Κατασκευή ειδικών επιλεγμένων χώρων για την άσκηση αθλημάτων της άμμου και των θαλάσσιων σπορ.
• Δημιουργία ανοιχτού σκοπευτηρίου στον χώρο του παλαιού λατομείου της ΔΕΠΕΑ και αποκατάσταση του.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ
• Η Διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας που αφορά όλους τους συμπολίτες του Δήμου μας. Τόσο ο Δήμος, ως βασικός πυλώνας υλοποίησης του Νόμου περί προστασίας των ζώων, όσο και οι φιλόζωοι συμπολίτες μας (οργανωμένοι και μη) καθώς και άλλες αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, οφείλουμε να συνεργαστούμε για τον έλεγχο αυτού του προβλήματος. Ως μελλοντική διοίκηση σχεδιάζουμε να ελέγξουμε τα παραπάνω προβλήματα αρχίζοντας από την αναδιοργάνωση των τμημάτων του Δήμου που διαχειρίζονται το θέμα των αδέσποτων. Η εύρυθμη λειτουργία του Καταφυγίου με το ανάλογο προσωπικό και την ειδική αποστολή του, θα καταστήσουν τον Δήμο μας ικανό να προσφέρει τις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες του όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία. Η ενημέρωση των συμπολιτών μας, ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και μη, είτε μέσω σχετικών φυλλαδίων είτε μέσω Ρ/Σ ή Τηλεοπτικών Σταθμών, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των μεν αλλά και της αντιμετώπισης των αδέσποτων από τους δεύτερους θα είναι οργανωμένη και συνεχής. Οι στειρώσεις των αδέσποτων με τις τελευταίες επιστημονικές μεθόδους, οι οποίες επειδή θα είναι οικονομικότερες και πλέον ασφαλείς για την μετεγχειρητική υγεία των ζώων, θα αυξήσουν τον αριθμό των στειρώσεων τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι η τρίτη βασική δράση για την εξάλειψη του προβλήματος, ή τουλάχιστον για τον έλεγχο τους, φυσικά προσφέροντας ορισμένα κίνητρα προς τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες. Βασικός μας σκοπός να καταστήσουμε τον Δήμο Αλεξ/πολης υπόδειγμα στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Όσον αφορά την χρηματοδότηση των δράσεων μας, θα απαιτήσουμε όσα πρέπει να μας διαθέσει η Κεντρική Διοίκηση, αλλά θα αναζητήσουμε και τις ανάλογες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Περιβάλλοντος και ζώων συντροφιάς) υποβάλλοντας έγκαιρα τα αντίστοιχα παραστατικά και τις σχετικές μελέτες (σκοπός μας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας). Συγκεκριμένες δράσεις και έργα στον τομέα του Αθλητισμού.

Ζ. Δήμος της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς
Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αντίστροφα η κοινωνική πολιτική ως βασική συνιστώσα του κράτους – πρόνοιας μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης όπως η σημερινή, η κοινωνική πολιτική αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Μακριά από λογικές φιλανθρωπίας αλλά και γραφειοκρατικών μηχανισμών, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παρεμβαίνει συμπληρωματικά στις κρατικές πολιτικές, εστιάζοντας στον κόσμο των πραγματικών αναγκών και δημιουργώντας δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός και αποκεντρωμένες δράσεις.

Οι βασικές αρχές της κοινωνικής παρέμβασης είναι:

• Σαφής προσδιορισμός των κοινωνικών ομάδων / κατηγοριών που χρειάζονται στήριξη.
• Αντίστοιχα, σαφής προσδιορισμός κριτηρίων άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής:

• Χορήγηση διατακτικών σε άπορους δημότες, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων για την κάλυψη ειδών διαβίωσης σε εφαρμογή́ των διατάξεων του εδαφίου 2α του άρθρου 37 του Ν.3801/2009 (ΦΕΚ 163/Α/4-9-2009 ).
• Έκπτωση 50% στα εισιτήρια της πλαζ του Ε.Ο.Τ. και της γιορτής του Κρασιού από την ΤΙΕΔΑ, σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.
• Στήριξη των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από τη κρίση με σύνθημα <κανένας χωρίς νερό, ρεύμα, περίθαλψη και διασφάλιση πρώτη κατοικίας>.
• Οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών για την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη του πολίτη.
• Δημιουργία του Δημοτικού Ιατρείου.
• Βελτίωση των υποστηρικτικών δομών στήριξης της τρίτης ηλικίας, με εκσυγχρονισμό των ΚΑΠΗ και μετονομασία τους σε Λέσχες Φιλίας και Πολιτισμού, με καλύτερη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και με γνώμονα πάντοτε την προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών.
• Ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων (κοινωνικά, πολεοδομικά, διοικητικά ), για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
• Στήριξη της μέριμνας και της νομικής προστασίας σε κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες, για ομαλή επανένταξη.
• Ολοκλήρωση του δικτύου παιδικών / βρεφονηπιακών σταθμών και διατήρηση της απαλλαγής ευπαθών ομάδων και χαμηλόμισθων πολυτέκνων από τα τροφεία.
• Αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών με δράσεις ενημέρωσης και ενίσχυση των δομών απεξάρτησης.
• Επιδότηση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών για άνεργους νέους και ηλικιωμένους .
• Ελεύθερη πρόσβαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου για άνεργους νέους και πολύτεκνους.
• Έκδοση Δημοτικής εκπτωτικής κάρτας (σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο) για πολύτεκνες και άπορες οικογένειες για είδη πρώτης ανάγκης.
• Ευαισθητοποίηση των πολιτών (φορέων, συλλόγων) για αντιμετώπιση φαινομένων περιθωριοποίησης.
• Στήριξη και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής στον σύλλογο γονέων & φίλων Αυτιστικών ατόμων ν. Έβρου στο Δωρικό.
• Ενίσχυση της επικοινωνίας και των σχέσεων με τους απανταχού Αλεξανδρουπολίτες και Φεριώτες.

Η. Οι Νέοι στην πρώτη γραμμή
Πρωταρχικό καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να θέσει τη νεολαία στο επίκεντρο των πολιτικών της. Στόχος να διαμορφώσει πολίτες με κοινωνική συνείδηση παρέχοντας όλα τα δυνατά μέσα. Ιδιαίτερα η πόλη μας που, λόγω του Πανεπιστημίου καταγράφει ένα μεγάλο ποσοστό νέων, έχει μεγαλύτερη υποχρέωση να καλύψει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Πέρα από τις «οριζόντιες» πολιτικές (κοινωνική, παιδεία-πολιτισμός…) απαιτούνται ειδικές παρεμβάσεις ώστε αυτή η γενιά του μέλλοντός μας να εξοπλιστεί με τον καλύτερο τρόπο για τη ζωή αλλά και να την απολαμβάνει χωρίς να υπόκειται, κατά το δυνατόν, στους καταναγκασμούς της κοινωνικής της προέλευσης.

Βασικές αρχές σε αυτή την προσπάθεια:

• Καμιά πολιτική δεν ασκείται χωρίς τη συμμετοχή της νεολαίας στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή της.
• Η συλλογικότητα πρέπει να διαφυλάσσεται ανεξάρτητα από επιμέρους κατηγοριοποιήσεις (εργαζόμενοι, άνεργοι, σπουδαστές).

Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:

• Ουσιαστική συνεργασία με οργανωμένους φορείς και ομάδες των νέων στο Πανεπιστήμιο, (σύλλογοι, θεατρικές λέσχες, καλλιτεχνικές και αθλητικές ομάδες, κινήματα εθελοντισμού).
• Δημιουργία κέντρου σταδιοδρομίας νέων σε διασύνδεση με παρόμοια άλλων φορέων (Πανεπιστήμιο κ.λπ.).
• Ετήσια γιορτή νέων δημιουργών όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους ερασιτέχνες καλλιτέχνες.
• Σχεδιασμός παρεμβάσεων για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
• Δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών και χώρων πολυμέσων στις συνοικίες, στις Δημοτικές κοινότητες και στις Τοπικές κοινότητες.

Θ. Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
Η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η ευημερία των πολιτών συνδέεται κυρίως με την παραγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσουν και η αυτοδιοίκηση οφείλει να διαμορφώνει όρους υποστήριξης με τη βελτίωση των υποδομών, τη διάχυση της πληροφόρησης και το συντονισμό δράσεων που από κοινού θα συμφωνηθούν. Τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα αυτό είναι αρκετά διαφωτιστικά.

Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματική μονάδα αλλά οι επιχειρήσεις μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα με ένα υποστηρικτικό «δημοτικό περιβάλλον» που θα κάνει την πόλη ελκυστική και εξωστρεφή. Ιδιαίτερα σήμερα που οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, η αγορά στραγγίζει, η έλλειψη ρευστότητας διογκώνεται και η ανεργία αυξάνεται, ο Δήμος οφείλει να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες και μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση, για αναθεώρηση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και για εφαρμογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Βασικές αρχές των παρεμβάσεών μας:

• Σταθερή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς στη βάση ενός κοινά συμφωνημένου σχεδίου.
• Δίκαιη κατανομή βαρών (τέλη κ.λπ) σε συνάρτηση με τη συμμετοχή τους στις επιμέρους δημοτικές πολιτικές.
• Εξειδικευμένες και καινοτόμες επιλογές και όχι μεγέθυνση σε βάρος των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:

• Οργανωμένη χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για την υποστήριξή τους.
• Οργάνωση φορέα τοπικής επιχειρηματικότητας για τη στήριξη και την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στην ανάπτυξη πράσινων επιχειρήσεων (βιολογικές καλλιέργειες, βιολογική κτηνοτροφία, προϊόντα με ονομασία προέλευσης, πράσινη ενέργεια, οικοτουρισμός κ.α).
• Προώθηση του μοντέλου γεωργίας που στηρίζεται στις Ομάδες Παραγωγών και στον Αγροτικό Συνεργατισμό.
• Τεχνική στήριξη από το Γεωτεχνικό Τμήμα του Δήμου για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, με έμφαση στους παρακάτω τομείς: κηπευτικά, οπωρώνες, αμπέλια οινοποίησης – επιτραπέζια, ελιάς – λαδιού, μελισσοκομία, αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, καλλιέργεια ψυχανθών για ζωοτροφή αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά και άλλους τομείς όπου θεωρηθεί βιώσιμο
• Στήριξη των επιχειρησιακών σχεδίων των παραπάνω Ομάδων Παραγωγών.
• Προώθηση της καλλιέργειας των ψυχανθών, τόσο ως ζωοτροφή που έχει ως σκοπό την αντικατάσταση της σόγιας με αντίστοιχη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρόθεση του Δήμου θα πρέπει να είναι η δημιουργία Ομάδας Παραγωγών και για τις δύο χρήσεις.
• Καταγραφή και μελέτη αξιοποίησης διαφόρων τοπικών προϊόντων κρέατος, αλλαντικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και προώθησή τους στην τοπική αλλά και στη ευρύτερη περιοχή και διερεύνηση εξαγωγικής τους δυνατότητας.
• Δημιουργία Αγοράς Αγροτών (farmer’ market) μέσα στη Δημοτική αγορά στις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ. (προβλέπεται από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση διαχωρισμός εμπόρων και παραγωγών στην λαϊκή αγορά).
• Προώθηση της ρυζοκαλλιέργειας μέσα στο Δέλτα του Έβρου, όπως επίσης και της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην ίδια περιοχή.
• Προώθηση δενδρωδών καλλιεργειών (καρυδιές, φουντουκιές, κλπ) στις ορεινές περιοχές της Κίρκης και της Αισύμης.
• Συνεργασία με το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για την προώθηση μελισσοκομικών ειδών, μέσω του προγράμματος “Δάσωση γεωργικών γαιών”.
• Θέσπιση κινήτρων για διασύνδεση της αγροτικής οικονομίας με την προστασία του περιβάλλοντος (αγροπεριβαλλοντικά σχέδια, προστασία και διαχείριση περιοχών Natura, προστασία βιοποικιλότητας) και με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως αγροτική μεταποίηση, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, καθώς και για τη δημιουργία δικτύων παραγωγών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες.
• Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην Τραϊανούπολη με σκοπό την εκμετάλλευσή του για θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και ανθοκομικών καλλιεργειών από ντόπιους παραγωγούς μέσω σύστασης Ομάδων Παραγωγών και αποφυγής κατασκευής μεγάλων θερμοκηπιακών κατασκευών από εταιρείες και χρησιμοποίηση του αγροτικού πληθυσμού ως εργατικού προσωπικού στα θερμοκήπια αυτά, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της Θράκης όπως στην Ξάνθη.
• Στήριξη των Επιχειρησιακών Σχεδίων των παραπάνω Ομάδων για την δημιουργία συσκευαστηρίων – τυποποιητηρίων αλλά και μεταποιητικών μονάδων.
• Συνεργασία με την ΠΕ Έβρου για την υλοποίηση της προσπάθειας πιστοποίησης της ποικιλίας ΕΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ και των προϊόντων της (λάδι και ελιές) ως προϊόντα ΠΓΕ/ΠΟΠ, όπως επίσης και δράσεις προώθησης των παραπάνω προϊόντων
• Αξιοποίηση προγραμμάτων παραγωγής πράσινης ενέργειας από γεωργικά υπολείμματα και ανανεώσιμες πηγές για συμπλήρωση του εισοδήματος ή και μείωση του κόστους παραγωγής.
• Ενθάρρυνση ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες, όπως γυναίκες, νέοι, οικογένειες σε μικρά χωριά, επαναπατριζόμενοι ομογενείς, μετανάστες και συμβουλευτική υποστήριξή τους.
• Διαμόρφωση δέσμης δημοτικών κινήτρων (μείωση τελών, πληροφόρηση, προβολή), για τη στήριξη δυναμικών επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη των απαραίτητων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
• Ενίσχυση του πόλου έρευνας και παροχής υπηρεσιών στον τομέα της υγείας με κέντρο τα Νοσοκομεία και το πανεπιστήμιο της πόλης.
• Δημιουργία «Τεχνόπολης», για την εγκατάσταση επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, δομών έρευνας και εκπαίδευσης, υπηρεσιών υποστήριξης και εξυπηρέτησης, που κατοχυρώνουν τον εθνικό και διακρατικό ρόλο της πόλης.
• Οργάνωση και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και επενδύσεων στον τομέα του εμπορίου και των μεταφορών.
• Ενίσχυση του τουρισμού με ανάδειξη και προβολή των οικισμών, αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων, περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με καθιέρωση εναλλακτικών μορφών (ιατρικός, συνεδριακός, οικολογικός, αθλητικός, θρησκευτικός).
• Συνδιαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου τουριστικής προβολής του φυσικού και πολιτισμικού μας πλούτου και δημιουργία Κέντρων ενημέρωσης στους άξονες της Εγνατίας.

Συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα του Τουρισμού

• Ανάδειξη , προστασία και αξιοποίηση Αρχαιολογικών χώρων της Τραϊανούπολης, της Μεσημβρίας, της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, του Δορίσκου, της Μάκρης (μεσαιωνικά γεφύρια, χαμάμ, σπηλιά του Κύκλωπα κλπ) , Πύργος του Άβαντα.
• Βιότοπος του Δέλτα , ελαφρές παρεμβάσεις για περιήγηση και οικολογικό τουρισμό κατά τα πρότυπα της λίμνης Κερκίνης. Δημιουργία πρότυπων αλιευτικών καταφυγίων, συμβατών με το περιβάλλον.
• Μονάδα λουτροθεραπείας , αναψυχής και οικοτουρισμού στα Λουτρά, με βάση την υπάρχουσα μελέτη.
• Αξιοποίηση του χώρου αναψυχής του Προφήτη Ηλία στην περιοχή του Λουτρού.
• Ανάδειξη , προστασία και αξιοποίηση του ορεινού όγκου (υλοτομία, θηραματροφείο, ορεινό καταφύγιο, Κέντρο Πληροφόρησης, αθλητικές εγκαταστάσεις για προετοιμασία αθλητικών ομάδων κλπ).
• Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Μάκρης.
• Προσπάθεια αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής των μεταλλείων της Κίρκης και μετατροπή τους σε χώρο Μουσείου και αναψυχής. Αξιοποίηση του φυσικού κάλλους του ορεινού όγκου του Δήμου για ανάπτυξη οδοιπορικής και παραθεριστικής δραστηριότητας με καλά οργανωμένη προβολή και διαφήμιση σε τουριστικούς-οδοιπορικούς κύκλους του εξωτερικού.
• Τουριστικά προγράμματα προβολής και διαφήμισης στις γειτονικές χώρες.
• Πιλοτικά προγράμματα για τοπικά προϊόντα (μέλι, λάδι. αρωματικά φυτά , τσίπουρο, κρασί , χυμούς κλπ) για τυποποίηση και προβολή με ονομασία προέλευσης.
• Γευσιγνωστικές εκδηλώσεις με προϊόντα τοπικής παραγωγής από συνεταιρισμούς γυναικών.
• Κατασκευή περιπτέρων ενημέρωσης. Αναλυτικά: Τρία περίπτερα στην πόλη ( στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας, στο λιμάνι και ένα στην περιοχή της Χηλής). Ένα περίπτερο στην περιοχή της Μάκρης τους θερινούς μήνες. Ένα μόνιμο περίπτερο στο τελωνείο των Κήπων και στο αεροδρόμιο.
• Δημιουργία Ακαδημίας Τουρισμού στα πρότυπα του Σχολείου Τουρισμού της Καλαμάτας.

Ι. Δημογραφικό
Η βασική παράμετρος για λύση του δημογραφικού βρίσκεται στον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών προτεραιοτήτων. Στην επαναξιολόγηση των προτύπων με έμφαση στην ανάδειξη της οικογένειας ως μοντέλου ευζωίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που ενισχύουν την οικογένεια, και δη την πολυμελή. Θα πρέπει να δοθούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα. Πιο πολύ όμως θα πρέπει να αναδειχθεί η συμβολή της νέας οικογένειας στην κοινωνική ευημερία.

Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:
• Σύσταση συμβουλίου Δημογραφικής στρατηγικής.
• Προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς. Η τηλε- εργασία, πιο απλά η εργασία από το σπίτι, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και κίνητρο για τις νέες μητέρες που αγωνιούν για το μέλλον της καριέρας τους.
• Εισαγωγή νέων δομών, όπως ο θεσμός των βοηθών μητέρων (εκπαιδευμένες γυναίκες που φυλάσσουν στο σπίτι τους 4-5 παιδιά). Δυνατότητα στις γυναίκες της γειτονιάς (ηλικιωμένες ή όχι ), εφόσον το επιθυμούν και η υγεία τους το επιτρέπει, να γίνουν «τροφοί» και ας επιτρέπεται η αμοιβή τους μόνο μέσω τραπέζης και με τη βοήθεια διατακτικών (voucher).
• Να μελετήσουμε προσεκτικά την επικαιροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά τιμολόγια του νερού και των Δημοτικών τελών, ώστε να καλύψουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό δυνητικών δικαιούχων.
• Έκπτωση 50% στα εισιτήρια της πλαζ του Ε.Ο.Τ. και της γιορτής του Κρασιού από την ΤΙΕΔΑ, σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.
• Να συνεισφέρουμε οικονομικά σε όποιες δραστηριότητες πνευματικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος αναλάβει ο Σύλλογος Πολυτέκνων.
• Να συνεργαστούμε ώστε να συνδιαμορφώσουμε μία ενημερωτική καμπάνια για τις δράσεις του Συλλόγου και για να αναδείξουμε τη σημασία απόκτησης παιδιών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
• Να εξετάσουμε τη δυνατότητα ονοματοθεσίας οδού ή πλατείας της Πόλης σε “Πλατεία Πολυτέκνων”.
• Ως ελάχιστη κίνηση σεβασμού, αναγνώρισης και ενθάρρυνσης των συνανθρώπων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση, να βραβεύει τις οικογένειες που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα.
• Απαιτείται μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση που να στοχεύει στην παραμονή, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην παροχή καλύτερων οικονομικών ευκαιριών σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους. Γι’ αυτό, πέραν αυτού του είδους των επενδύσεων και των ενισχύσεων, χρειάζονται και παρεμβάσεις, τέτοιες και τόσες που να υπηρετούν την κοινωνική συνοχή, δηλαδή να μπορεί ο κάτοικος της υπαίθρου να συγκρίνει το επίπεδο της ζωής του, τόσο από πλευράς εισοδήματος όσο και από πλευράς συνθηκών διαβίωσης, με αυτό των κατοίκων των αστικών περιοχών. Και στην παράμετρο αυτή τα βασικότερα εργαλεία είναι οι τομείς εκείνοι που μπορούν να υπηρετηθούν, αλλά και να διασφαλίζουν ένα επαρκές ή και συμπληρωματικό εισόδημα. Κι αυτοί είναι ο αγροτοδιατροφικός και ο αγροτουριστικός τομέας. Η προώθηση και στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτοδιατροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες, χάρη στη χρήση παραδοσιακών τεχνικών και μεθόδων παραγωγής, αξιοποιούν με ολοκληρωμένο και βιώσιμο τρόπο τους φυσικούς πόρους, όπως τα λιβάδια και τα διάφορα είδη κτηνοτροφικών καλλιεργειών, παράγουν προϊόντα με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και με ζήτηση μεγάλη στην αγορά.

Κ. Δίκτυα πόλεων
• Δημιουργία «Δικτύων πόλεων» με κοινά ή συμπληρωματικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά
• Δίπολο Αλεξανδρούπολης –Κομοτηνής
• Δίκτυα με Φιλιππούπολη,Χάσκοβο, Αδριανούπολη, Κεσσάνη, αλλά και με Σαμοθράκη, Λήμνο, Ίμβρο και Τσανάκαλε.

Λ. Δημοτικές & Τοπικές κοινότητες: Προτάσεις και Δεσμεύσεις
Η ανάδειξη, η ολοκλήρωση και η αποτελεσματική διακυβέρνηση της πραγματικής πόλης της Αλεξανδρούπολης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδυνάμωσή της και για την καθιέρωση του ευρύτερου ρόλου της.
Τα χωριά μας, οι Δημοτικές δηλαδή και τοπικές κοινότητες που ολοκληρώνουν και ισχυροποιούν την ταυτότητα αυτής της πόλης, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν και να διατηρήσουν την ιστορικότητα, τα χαρακτηριστικά και την αυτονομίας τους.

Δεσμευόμαστε, γενικά :
• Εγγραφή στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ.25 του Ν.3468/2006, των ποσών που αντιστοιχούν στο Ειδικό τέλος για τα έσοδα από σταθμούς παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας Α.Π.Ε. Το ποσό αυτό θα εγγράφεται στις δαπάνες (έργα) των τοπικών κοινοτήτων Αισύμης, Άβαντα, Νίψας και Συκορράχης, ως ο νόμος ορίζει.
• Ανάληψη πρωτοβουλιών έτσι ώστε να γίνει διόρθωση των στατιστικών στοιχείων, με σκοπό η τοπική κοινότητα της Μάκρης να αποκτήσει εκείνες τις πληθυσμιακές προϋποθέσεις και να μετατραπεί σε Δημοτική ενότητα όπως είναι σήμερα οι Ενότητες Φερών και Τραϊανούπολης.
• Για τη διατήρηση των “κεκτημένων” σε όλες τις τοπικές & δημοτικές κοινότητες, όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική παροχής υπηρεσιών (π.χ. τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, παρεπιδημούντων…) και υπηρεσιών σε ευπαθή άτομα.
• Για τη διατήρηση και την ίδρυση, όπου δεν υπάρχει, στελεχωμένου γραφείου τοπικής ή δημοτικής κοινότητας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κάθε δημότη στο τοπικό του διαμέρισμα.
• Για τη σύσταση Ειδικού Γραφείου με σκοπό την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα με αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις υπηρεσίες του Δήμου και “Βοήθειας στο σπίτι” με τη θέσπιση του δημοτικού ανταποκριτή, δηλ. πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση ανήμπορων κατοίκων με αξιοποίηση και νέων τεχνολογιών.
• Για την καθιέρωση τοπικών κέντρων ανάπτυξης και συμβουλευτικής υποστήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.
• Για την ολοκληρωτική αλλαγή στη λήψη των αποφάσεων με σκοπό να φέρουμε τη γειτονιά στο επίκεντρο και το σεβασμό στα αναβαθμισμένα τοπικά και δημοτικά συμβούλια.
• Για την ισότιμη συμμετοχή στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την ανάγκη καθεμιάς τοπικής και δημοτικής κοινότητας.
• Για τη δίκαια και αμερόληπτη κατανομή των δημοτικών κονδυλίων με κριτήριο τις ανάγκες και τον πληθυσμό κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
• Για την ψηφιακή ενοποίηση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και την ολοκλήρωση της Παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής με χρηματοδοτικό εργαλείο το Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”.
• Για τη χάραξη νέας κοινωνικής πολιτικής που θα στοχεύει στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για επαγγελματική αποκατάσταση πολιτών με ιδιαίτερα προβλήματα.

Μ. Ψηφιακή πολιτική

Σε όλες τις προτάσεις του προγράμματός μας η εξέλιξη της τεχνολογίας μας δίνει σημαντικά εφόδια ώστε να πετύχουμε αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ευκολία τους στόχους μας. Η πρόθεση της παράταξής μας, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων πόλεων είναι να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά της όλες τις ψηφιακές ευκολίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά μπορεί να αναφερθεί η διαφάνεια στην επικοινωνία με τον πολίτη (ανάρτηση αποφάσεων συμβουλίων, άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες που αφορούν τον πολίτη χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, ενημέρωση για τις δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος και την εξέλιξή τους, δημόσια διαβούλευση κτλ),και η ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία (δημιουργία κέντρων εκμάθησης-εκπαίδευσης, ελεύθερου ασφαλούς ευρυζωνικού δικτύου κτλ).

Επιπρόσθετα η λειτουργία χώρων στάθμευσης, αθλητικών και γενικότερα δημόσιων χώρων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στο κοινό με σωστή κατανομή και αυξημένη ασφάλεια. Ομοίως η χρήση της λειτουργίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων ελεύθερης ή μειωμένου κόστους χρήσης και η γενικότερη κυκλοφοριακή ρύθμιση επιβάλλει την υιοθέτηση σε μεγάλο εύρος από το Δήμο μας της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η διάθεσή μας για καταγραφή, απόσυρση και αντικατάσταση ή ενίσχυση των υπαρχουσών δομών (υπολογιστικά συστήματα, δίκτυα κτλ) καθώς και η χρησιμοποιήση ανοικτών τεχνολογιών και λογισμικού πέρα από την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου, μπορεί να επιφέρει επίσης και σημαντική μείωση των εξόδων του (καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών, λιγότερες χαμένες εργατοώρες για επαναλαμβανόμενες πράξεις, μειωμένες μετακινήσεις των πολιτών, σχεδόν μηδενικό κόστος χρήσης και λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών κτλ).

Πολλές άλλες χρήσεις έχουν αναφερθεί και αναπτυχθεί ήδη στις επιμέρους προτάσεις μας και δίνουν το βαθμό της σημασίας που δίνει η παράταξή μας σε αυτόν τον τομέα ο οποίος με τη σωστή χρήση μπορεί να μας εκτοξεύσει δυναμικά και να τοποθετήσει το Δήμο μας ανάμεσα στους Δήμους πρότυπα της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΩΝ

1.ΔΙΟΙΚΗΣΗ
• Σε ότι αφορά τον Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, θα επαναφέρουμε στην Δημοτική ενότητα των Φερών την Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης, με την ανάλογη στελέχωση σε αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, την ύπαρξη πιστώσεων στον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού. Η Διεύθυνση αυτή θα είναι η υπεύθυνη για την σύνταξη του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου των Φερών.
• Διεξαγωγή συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην πόλη των Φερών ανά εξάμηνο.

2.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
• Αξιοποίηση-ανάδειξη της περιοχής στο ρέμα του Κοτζιά με τα μονοπάτια, τις γέφυρες, τον ανεμόμυλο και τον εντυπωσιακό καταρράκτη.
• Συνεργασία μεταξύ του φορέα διαχείρισης του ΔΕΛΤΑ και της ΤΙΕΔΑ.
• Ανάπτυξη οικοτουρισμού στην περιοχή, στην προσπάθεια καθιέρωσης σήματος ποιότητος των παραγομένων προϊόντων στο Δέλτα του Έβρου, στα απαιτούμενα έργα υποδομής, καθώς και στη δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων.
• Τουριστικές υποδομές στο χώρο του τουριστικού κέντρου ενημέρωσης Φερών (στάθμευση λεωφορείων, WC), αξιοποίηση για το συγκεκριμένο σκοπό και του πρώην φυλακίου Καραγώγου, ξενάγηση στο δέλτα του Έβρου σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης στο Δέλτα.
• Αξιοποίηση του Ι.Ν. Παναγίας Κοσμοσώτειρας για θρησκευτικό τουρισμό (δημιουργία χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, κλπ)

3.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
• Συνεργασία με συλλόγους για δημιουργία και λειτουργία χώρων άθλησης, όργανα άθλησης στον Πέπλο και σε πάρκα των Φερών και στους άλλους οικισμούς διαμόρφωση ή αναβάθμιση παιδικών χαρών, γήπεδα 5Χ5.
• Δυνατότητα μαζικού αθλητισμού στους αθλητικούς χώρους.
• Βοήθεια στα τμήματα υποδομής αθλητών (αθλητικοί σύλλογοι).
• Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων στον Πέπλο. Στο γήπεδο του ποδοσφαίρου απαιτούνται νέα έργα και κατασκευές σε αυτό (πχ, αποδυτήρια, τοποθέτηση προβολέων). Συντήρηση & νέα έργα στα γήπεδα των Φερών και των υπολοίπων οικισμών, καθώς και στο Κλειστό Γυμναστήριο (παρκέ κλπ).
• Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού αμφιθεάτρου Φερών.
• Συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

4.ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
• Λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων και ανάπτυξη της Ανακύκλωσης.
• Άμεση αποκατάσταση οδικού-αγροτικού δικτύου οδοποιίας (συντήρηση και επισκευή) σε όλη τη δημοτική ενότητα και στους οικισμούς.
• Σωστή διαχείριση στο ζήτημα των Αδέσποτων ζώων.
• Συντήρηση και επισκευή πεζοδρομίων.
• Συντήρηση – επισκευή του κτιρίου της Κοινότητας του Πέπλου.
• Επέκταση σχεδίου πόλης και αξιοποίηση των οικοπέδων εντός του οικισμού Φερών και διανομή των οικοπέδων αυτών έναντι μικρού τιμήματος σε ακτήμονες της περιοχής μας και σε νεαρά ζευγάρια.
• Δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
• Αξιοποίηση του άλσους της Αγίας Παρασκευής με δράσεις και εκδηλώσεις- χώρος αναψυχής των πολιτών.
• Το πολυκέντρο «Σταμάτης Παπάζογλου» θα επισκευαστεί και θα δοθεί η δυνατότητα για επί πλέον εκδηλώσεις.
• Αξιοποίηση με διαφανή κριτήρια του Δημοτικού ραδιοφώνου.

5.ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
• Αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο άρδευσης του αγροκτήματος «Πετάλου Έβρου» για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη.
• Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στην αγροτική οδοποιία.
• Αποκατάσταση βλαβών και συντήρηση οχημάτων – μηχανημάτων.
• Επέκταση και ολοκλήρωση των ποτιστικών σε όλο το δέλτα και στα αγροκτήματα Πέπλου – Δορίσκου – Μοναστηράκι.
• Δράσεις αύξησης των περιοχών βόσκησης με σκοπό την αξιοποίηση του συνόλου των στρεμμάτων του Δέλτα του Έβρου για βόσκηση.
• Αξιοποίηση βοσκοτόπων και ένταξη σε προγράμματα βελτίωσης βοσκοτόπων και ιδιαίτερα με ψυχανθή.
• Αξιοποίηση Κτηνοτροφικού Πάρκου με σταβλισμένη κτηνοτροφία για αποφυγή ασθενειών όπως ευλογιά και αφθώδη πυρετό.
• Χάραξη και διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων όπου απαιτείται (Πέπλος).
• Αναβάθμιση αγροτικής έκθεσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις Φέρες στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύνδεσή της με τις γειτονικές χώρες και διερεύνηση προώθησης προϊόντων στην Κωνσταντινούπολη.
• Αξιοποίηση φράγματος Καβησού και πως μπορεί να γίνουν νέα φράγματα και συντήρηση των υπαρχόντων.
• Κρουνοί για τα ψεκαστικά.
• Δημιουργία δεξαμενών αμμοχαλικοληψίας, ώστε να γίνεται ευκολότερα ο έλεγχος και να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες και άμεση αποκατάσταση μικροβλαβών του αγροτικού δικτύου με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου.
• Άρδευση 15.000 στρεμμάτων για βοσκότοπους και ορυζώνες στο Δέλτα του Έβρου.
• Δημιουργία ιστοσελίδας και λειτουργία Ηλεκτρονικής Δημοτικής Αγοράς επώνυμων διατροφικών προϊόντων μικρών και μεγάλων παραγωγών. Έτσι οι ντόπιοι παραγωγοί βγαίνουν από την αφάνεια και τη μάζα, αποκτούν επαγγελματική προσωπικότητα και ταυτότητα, έρχονται σε επαφή με τα τοπικά νοικοκυριά και θα μπορούν να διανέμουν κατ’ οίκον τα προϊόντα τους με ένα τηλεφώνημα.

6.ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
• Στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενοφόρο με οδηγούς και πλήρωμα του ιατρείου Φερών με 24ωρη κάλυψη ολόκληρη την εβδομάδα.
• Στελέχωση του παραρτήματος του Πολυκοινωνικού (Βοήθεια στο σπίτι) με απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό (πχ μάγειρες).
• Σταθερές τακτικές επισκέψεις αγροτικών ιατρών στα χωριά.
• Έγκαιροι ψεκασμοί από την ΑΜΘ με συνεχή πίεση από το Δήμο.

7.ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
• Αναβάθμιση των υπαρχόντων σχολικών μονάδων.
• Άμεση επιδιόρθωση των υπαρχόντων κοντέϊνερ (αντικατάσταση όπου απαιτείται), στα οποία στεγάζονται προσωρινά οι μαθητές, μέχρι την αποπεράτωση του νέου Λυκείου Φερών.
• Συντήρηση και αξιοποίηση του πρώην Γυμνασίου Πέπλου.

8. ΔΗΜΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑΣ»
• Στήριξη του αιτήματος της πλειοψηφίας των κοινωνιών των Δημοτικών Ενοτήτων Φερών και Τυχερού προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την σύσταση του Δήμου «Παναγίας Κοσμοσώτειρας» με την συνένωση των πρώην Δήμων Φερών και Τυχερού.

Ε Π Ι Λ Ο Γ ΟΣ
Σε μία εποχή απαξίωσης και απόστασης μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, ξεκινάμε τον αγώνα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Καλούμε την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης να δουλέψουμε μαζί με πάθος και αγάπη για τον Δήμο μας, για να επιλυθούν τα μεγάλα του προβλήματα.
Γι΄ αυτό σε αυτό το ταξίδι απέναντι στο «ΕΓΩ», υπάρχει το «ΕΜΕΙΣ» αλλά και το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ».

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Υποψήφιος δήμαρχος –
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑ.Σ.Α»