Όλα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη για τις καλύβες του Δέλτα του Έβρου

Αναστατωμένοι παραμένουν οι ιδιοκτήτες των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου, καθώς ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους χωρίς να διαφαίνεται -τουλάχιστον κατά τις εκτιμήσεις τους- ότι το θέμα των καλυβών θα λυθεί προς όφελος τους.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα και με βάση το νόμο 4495/2017 έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους πρέπει να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τις καλύβες, αλλά οι ιδιοκτήτες ανησυχούν διότι δεν βλέπουν σχετική κινητικότητα.

Για το λόγο αυτό προκλήθηκε και η σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, προεξάρχοντος του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη και σε συνέχεια της σχετικής ερώτησης που είχε υποβάλλει πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Β. Λαμπάκης: Το θέμα λύνεται μόνο με νομοθετική ρύθμιση

Πρώτο συμπέρασμα που βγήκε από τη σύσκεψη αυτή, είναι ότι “κανείς θεσμικός μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το θέμα και χρειάζεται νομική παρέμβαση”. Η παρατήρηση έγινε από τον Δήμαρχο και με αυτήν συντάχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς που ήταν παρών στη σύσκεψη.

Το νομικό υπόβαθρο όλης της υπόθεσης αναλύθηκε τόσο από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστο Βασματζίδη, όσο όμως και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, Πάρη Παπαδάκη. Η συνιστασμένη των αναλύσεων είναι η εξής: Πρέπει να ασκηθεί πίεση ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα έως τον Νοέμβριο, διαφορετικά -και αν εκδοθεί εκπρόθεσμα- τότε θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσβληθεί και έτσι οι ιδιοκτήτες των καλυβών να ξαναγυρίσουν στο σημείο μηδέν, δηλαδή ή να ξεκινήσουν την διεκδίκηση εκ νέου, είτε ακόμη και να επιβαρυνθούν με υπέρογκα πρόστιμα που μπορεί να ξεπερνούν και τις 10.000 ευρώ.

Προλαβαίνει να εκδοθεί το ΠΔ έως το Νοέμβριο; 

Αυτό που προέκυψε επίσης από αυτή τη σύσκεψη είναι ότι ο χρόνος μέχρι τον Νοέμβριο μάλλον δεν επαρκεί για να εκδοθεί το ΠΔ. Η συγκεκριμένη παρατήρηση έγινε από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου κ Αθανασιάδη, που ενημέρωσε το σώμα ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν θα αφορά αποκλειστικά τις καλύβες, αλλά τις προστατευόμενες περιοχές “Natura” της ΑΜΘ και θα εμπεριέχει ειδική επισήμανση για τις καλύβες.

Αν και η προπαρασκευή του ΠΔ για τις περιοχές “Natura” έχει ξεκινήσει, είπε ο κος Αθανασιάδης, ο μελετητής δεν θα είναι έτοιμος έως τον Νοέμβριο, οπότε η πρόταση που κόμισε είναι να ζητηθεί παράταση ισχύος του παρόντος Νόμου για δύο χρόνια ακόμη.

Αν γίνει αυτό, οι ιδιοκτήτες θα παραμείνουν σε αβέβαιο καθεστώς μεν για άλλα δύο χρόνια, αλλά νομικά καλυμμένοι έστω και προσωρινά, αφού τα δικαστήρια δεν θα εκδίδουν αποφάσεις κατεδάφισης.

Ετοιμάζονται ψηφίσματα 

Με συνομολογημένο το γεγονός ότι οι καλύβες και κυρίως οι ιδιοκτήτες τους είναι χρήσιμοι και για λόγους ασφάλειας, αποτρέποντας τρόπον τινά το “γκριζάρισμα” 50.000 στρ που καταλαμβάνει η περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται, αποφασίστηκε να εκδοθεί άμεσα ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης το οποίο εν συνεχεία να επικυρωθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και να υπάρξει επαφή με τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε η λύση να έρθει το συντομότερο δυνατό.