Σταθάκης: Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα των ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ

Ένα χρόνιο και χρονίζον πρόβλημα -τουλάχιστον για τον Έβρο- έθιξε κατά την επίσκεψή του στις Φέρες ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και αυτό δεν είναι άλλο από τις οικονομικές οφειλές των Τοπικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ.

Ο υπουργός είπε ότι “η πρώτη πράξη που έκανε το υπουργείο ήταν να υπάρξει συνεννόηση με τη ΔΕΗ” και σημείωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε τα ΤΟΕΒ να συμπράττουν και με άλλους φορείς (όπως π.χ. οι Περιφέρειες), ώστε να μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Υπογράμμισε όμως ότι το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει συνεννόηση και όχι η μονομερής επιβάρυνση του χρέους.

Β. Λαμπάκης: ‘Βοηθείστε μας να υλοποιήσουμε την Τηλεθέρμανση των Φερών”

Τόσο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, όσο και ο ίδιος ο υπουργός εξήραν την μεταξύ τους συνεργασίας με τον Βαγγέλη Λαμπάκη να ζητά από τον Γιώργο Σταθάκη υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου της Τηλεθέρμανσης των Φερών και έξι οικισμών από το γεωθερμικό πεδίο της Τραϊανούπολης και το ζεστό νερό του αγωγού ΤΑΡ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας να χρηματοδοτήσει την τελική φάση του έργου που είναι η ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης με το ποσό των 363.000 €.

“Ο στόχος της Ε.Ε. τον οποίο συμμερίζεται και η Ελλάδα, είναι το 2030 το 60% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές” είπε ο κος Σταθάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει από καιρό στρώσει το χαλί της ενεργειακής αναβάθμισης της Ελλάδας, αφού έχει θεσπίσει ένα μεγάλο νομικό πλέγμα που καλύπτει από την αξιοποίηση της Γεωθερμίας, μέχρι την χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενώ παράλληλα διάθετει και μία μεγάλη χρηματοδότηση άνω του 1 δις ευρώ, από την οποία δίνονται χρήματα για ενεργειακές κοινότητες, εξοικονόμιση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, αλλά σε αυτήν εμπεριέχονται και τα πρόγραμμα Εξοικονομώ ι & ΙΙ.

Η περιοδεία του κου Σταθάκη ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη, όπου είχε συνάντηση με φορείς της Σαμοθράκης και θα κλείσει σε αυτήν αύριο 16/4, με έναν μεγάλο κύκλο συναντήσεων.