Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΑΜΘ παρακολουθούν την γρίπη των πτηνών στη Βουλγαρία

Με το βλέμμα στραμμένο στη Βουλγαρία παραμένουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς εκεί καταγράφονται το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα κρούσματα γρίπης των Πτηνών.

Η ασθένεια αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις οργανωμένες εκτροφές καθώς καταπολεμάται με θανάτωση διότι είναι μεταδοτική τόσο από από πτηνό σε πτηνό, όσο όμως και από τα πτηνά στον άνθρωπο.

Αυτό που κάνουν οι κτηνίατροι της ΑΜΘ είναι τακτικοί έλεγχοι σε εκμεταλλεύσεις της περιοχής, ώστε οποιοδήποτε κρούσμα να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης στο Θράκη Νετ, αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι και ειδικά οι εκτροφείς πτηνών, είναι να αποφεύγουν ει δυνατόν τις επισκέψεις στη Βουλγαρία, αλλά οπωσδήποτε να μην μεταφέρουν από εκεί στην Ελλάδα πτηνά ζώντα ή νεκρά καθώς και παράγωγα αυτών.

Επιπλέον, είναι καλό να έχουν τα πτηνά τους σε περιορισμό και να έχουν κατά νου ότι η ασθένεια μπορεί να μεταφερθεί από τόπο σε τόπο χρησιμοποιώντας ως ξενιστές τα άγρια πτηνά που μετακινούνται.

Τέλος, κάθε πτηνοτρόφος οφείλει να αναφέρει άμεσα τυχόν κρούσμα της ασθένειας στην εκμετάλλευσή του.