Ιδρύονται Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ

Υπογράφηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), με το οποίο ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη φιλοξενία ατόμων με κάθε είδους κινητική, νοητική  ή αισθητηριακή  αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, τα οποία αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε:

«Το νέο πλαίσιο αποτέλεσε προϊόν ευρύτατης δημόσιας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και λαμβάνει υπόψη του τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους για την οργανωμένη παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης στους συμπολίτες μας με κάθε είδους αναπηρία.

Με τις ρυθμίσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας Σ.Υ.Δ. είτε 1-4 ατόμων είτε 5-9 ατόμων, με κυρίαρχη όμως κατεύθυνση την ενθάρρυνση δημιουργίας Στεγών για μικρό αριθμό ατόμων, δεδομένου ότι βασικοί στόχοι στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Αποϊδρυματοποίηση που έχουμε εκπονήσει είναι αφενός η έξοδος των ατόμων με αναπηρία από τα ιδρύματα και αφετέρου η δυνατότητα υποστηριζόμενης διαβίωσης στα άτομα με αναπηρία τα οποία ζουν σήμερα με τους γονείς τους, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους.

Έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 52 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 160 Σ.Υ.Δ. σε όλη τη χώρα και επομένως εκκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυσή των δομών, επιλύοντας ένα κοινωνικό πρόβλημα δεκαετιών».