Δημοτικές Εκλογές στην Τουρκία: Η Μικρά Ασία έριξε μαύρο στον Ερντογάν

Ολοκληρώθηκαν χθες και μάλιστα εν μέσω εντάσεων και επεισοδίων οι τοπικές ή αλλιώς οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Οι τοπικές εκλογές στη γειτονική χώρα έχουν έντονο το κομματικό στοιχείο και επαγωγικά είναι προσωποκεντρικές ως προς τον αρχηγό του κάθε κόμματος, γι’ αυτό και είδαμε όλο αυτόν τον καιρό εκτεταμένες περιοδείες των αρχηγών σε όλη την Τουρκία.

Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτών των περιοδειών, ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν έκανε και τις προκλητικές δηλώσεις περί αλλαγής του status της Αγιά Σοφιάς από Ναό-Μουσείο που είναι τώρα, σε τέμενος και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, αλλά δεν φάνηκε να πτοείται.

Πίσω στο αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας (Anadolu), στις εκλογές συμμετείχαν 57.093.410 ψηφοφόροι. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, αφού το AK Parti του οποίου ηγείται, εξέλεξε δημάρχους στους περισσότερους δήμους της χώρας.

Υπάρχει όμως ένα σημαντικο στοιχείο αυτών των εκλογών, το οποίο μάλιστα καταγράφηκε και στις Εθνικές Εκλογές της Τουρκιας που είχαν γίνει τον Μάιο του 2018. Το “δυτικό” μέτωπο της Τουρκίας δεν ψήφισε τον Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν.

Όλοι οι δήμοι της δυτικής Τουρκίας (που ουσιαστικά συγκροτούν την περιοχή της πάλαι ποτέ Μικράς Ασίας) από την Αδριανούπολη μέχρι και την επαρχια Χατάι στα σύνορα με τη Συρία, ψήφισαν τους υποψηφίους που πρόσκεινται στο αντίπαλο δέος του Ερντογάν, δηλαδή στο κόμμα CHP.

Έτσι, ο Ερντογάν “έχασε” τους δήμους / επαρχίες: Αδριανούπολης, Τεκίρνταγκ, Τσανάκαλε, Σμύρνης, Αϊδινίου, Μούγλων, Αττάλειας, Μερσίν και Χατάι. Μόνη εξαίρεση σε αυτό το μέτωπο αποτελεί η επαρχία Μπαλίσεκιρ, η οποία κερδήθηκε από το κόμμα του Τούρκου Προέδρου.

Επίσης, ο Ερντογάν ‘έχασε’ και την επαρχία της Άγκυρας, αλλά κατάφερε να κερδίσει την  επαρχία της Κωνσταντινούπολης όμως χωρίς τον μητροπολιτικό δήμο.