Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στη Θράκη για να στηρίξει τον Χρήστο Μέτιο

Αφιερωμένη στον νυν και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος της, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ξάνθη με την οποία κορυφώθηκε η περιοδεία του στην Ροδόπη και την Ξάνθη.

“Είμαι εδώ σήμερα, φίλες και φίλοι, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να παρέχω την αμέριστη στήριξη μου στον Χρήστο Μέτιο, για να είναι ο επόμενος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης” είπε στην αρχή κιόλας της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το όνομα “Μέτιος” ακούστηκε πολλές φορές έως τον επίλογο της ομιλίας, που ο κος Μητσοτάκης είπε: “Γι’ αυτό και σας ζητώ να στηρίξετε ανεπιφύλακτα τον Χρήστο Μέτιο. Γιατί ξέρω ότι θα δουλέψω καλά μαζί του προς όφελος δικό σας.  Προς όφελος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης”. 

“Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δίνουμε πολιτικό χρώμα στις Περιφερειακές εκλογές, όχι γιατί θέλουμε απλά να καταγράψουμε κάποιες εκλογικές νίκες το βράδυ των εκλογών, για να βαφτούν γαλάζιες όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες της χώρας. Θα γίνει αυτό και δεν έχω καμία αμφιβολία. Αλλά, δεν μας αρκεί αυτό. Διότι έχουμε πει ότι από τη στιγμή που υπάρχει η αιρετή Περιφέρεια, με σημαντικές αρμοδιότητες, με σημαντικότατους πόρους στη διάθεσή της, το αναπτυξιακό σχέδιο της αιρετής Περιφέρειας πρέπει να συμβαδίζει με το σχέδιο της κυβέρνησης. Η κοινωνική πολιτική της αιρετής Περιφέρειας πρέπει να συμβαδίζει με την δική μας αντίληψη για το πώς θα στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα επέμεινε πολύ και στις Ευρωεκλογές, για να πει ότι και εκεί η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να δώσει το στίγμα της και να έχει μεγάλη εκπροσώπηση στο Λαϊκό Κόμμα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει και πολύ καλό “σκορ” στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αφού βρίσκεται στην 8η θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, μιλώντας για την κατάταξη τους στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, το οποίο το 2020 τελειώνει.

Τα βέλη κατά του Τσίπρα και τα σχέδια της ΝΔ για τη Θράκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρθηκε ευθέως έναντι του Αλέξη Τσίπρα και κάνοντας έναν νοητό διάλογο μαζί του, τού είπε: “όχι, κ. Τσίπρα, το 70% της ελληνικής κοινωνίας που είναι απέναντι στη συμφωνία (εν. των Πρεσπών) είναι πραγματικοί πατριώτες που νοιάζονται για τον τόπο τους, γνωρίζουν την ιστορία τους, γνωρίζουν τι σημαίνει Μακεδονία και πως συγκροτήθηκε το Ελληνικό Έθνος”. 

Επίσης, είπε ότι ο ελληνικός λαός θα θυμάται από τον Αλέξη Τσίπρα τέσσερα πράγματα: “φόροι, ψέματα, Πρέσπες και διχασμός”.

Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, “η Εγνατία Οδός είναι έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”, ειπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θύμισε ότι ο πατέρας του “είχε το θάρρος το 1990 να μιλήσει και να κάνει πράξη την πολιτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ίσα δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες” . 

Τάχθηκε κατά της δημιουργίας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα και εξέφρασε τη στήριξη του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μίλησε ακόμη για τη γεωθερμία, την “τζάμπα ενέργεια στην οποία καθόμαστε πάνω”, όπως είπε και δήλωσε ότι ο στόχος του, αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, είναι το φυσικό αέριο να φτάσει και σε άλλες πόλεις πέραν των έξι που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Οι αναφορές του δε, για τον Έβρο ήταν ελάχιστες και συνοψίστηκαν σε αυτό το τμήμα της ομιλίας του που είχε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της ΑΜΘ: “Από τους Φιλίππους; Από τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου; Από την πλούσια βυζαντινή παρακαταθήκη; Από τα ιστορικά τζαμιά στον Έβρο και τη Ροδόπη; Όλα αυτά συνθέτουν μια πολιτιστική διαδρομή μοναδική, που σε συνδυασμό με ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε -τα δάση της Ροδόπης, τη Δαδιά, το Δέλτα του Έβρου, τον Νέστο- μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό αναπτυξιακό προϊόν, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόληση”