Η Νίκη της Σαμοθράκης βρίσκεται πλέον στην Αλεξανδρούπολη

“Κύριε εύραμεν μια γυναίκα!”. Το ημερολόγιο έγραφε 1865 όταν οι εργάτες της ανασκαφής του Σαμπουαζό στη Σαμοθράκη και η γυναίκα φυσικά δεν ήταν άλλη από την περίφημη πια “Νίκη”.  Τότε, η Νίκη είχε μεταφερθεί στη Γαλλία με ενέργειες του Σαμπουαζό και σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον διάσημα εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πρώτο από τα δύο αντίγραφα της Νίκης που έχει φτιάξει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κοσμεί πλέον την πρόσοψη του Νομαρχείου στην Αλεξανδρούπολη, αν και έχει τελικό προορισμό τη Σαμοθράκη. Η μεταφορά του στο νησί θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της βάσης πάνω στην οποία θα είναι μονίμως εκτεθιμένο, ενώ αργότερα θα φτάσει και το δεύτερο αντίγραφο που θα εκτίθεται στην Αλεξανδρούπολη.

Το άγαλμα αποτελεί πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης και είναι κατασκευασμένο από Θασίτικο μάρμαρο σε εργαστήριο της Δράμας με τη βοήθεια της Ρομποτικής τεχνολογίας. Το “πατρόν” για την κατασκευή του αγάλματος δόθηκε από το Μουσείο του Λούβρου με ειδική άδεια αναπαραγωγής και η κατασκευή αλλά και η μεταφορά του στον Έβρο, έγιναν αδαπάνως.