Το σχέδιο ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Γηπέδου «Φώτης Κοσμάς» από τον υποψήφιο δήμαρχο Παύλο Μιχαηλίδη

Η δημοτική παράταξη «ΑΝΑΣΑ» μετά από ένα 5ετη κύκλο επαφών με τα αθλητικά σωματεία, θεωρεί ως αυριανή διοίκηση, έργο άμεσης προτεραιότητας την πλήρη ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του «Φώτης Κοσμάς» και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο «πράσινο» γήπεδο.

Η αυθαίρετη σκέψη του δημάρχου για κατάργηση του ιστορικού αυτού σταδίου είναι εκτός πραγματικότητας και έρχεται σε αντίθεση με την επί 8ετίας έκκληση όλων των αθλητικών παραγόντων για την βελτίωση των υποδομών του γηπέδου.

Ως πρώτη προτεραιότητα για το ανοιχτό γήπεδο της πόλης, θα πρέπει να είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου στεγάστρου στην μεγάλη κερκίδα με φωτοβολταϊκά πάνελ, το οποίο θα καλύπτει και τις περισσότερες κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην δυτική του πλευρά.

Στις κερκίδες θα αντικατασταθούν τα υπάρχοντα φθαρμένα από τη διαβρωτική δράση του ήλιου πλαστικά καθίσματα και θα συμπληρωθεί ο αριθμός τους, αφού προηγηθεί ο αναγκαίος στατικός έλεγχος και γίνουν βελτιωτικές εργασίες εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Θα καταργηθεί πλήρως η μικρή κερκίδα η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του γηπέδου και ο διάδρομος από την πλευρά της δυτικής (η πρόσβαση των θεατών θα γίνεται από τον μπροστά υπερυψωμένο διάδρομο, όπου θα μεταφερθεί και το κιγκλίδωμα) με σκοπό να μεγαλώσει η επιφάνεια του στίβου και να δοθεί η δυνατότητα κατασκευής δύο επιπλέον κουλουάρ περιμετρικά του υπάρχοντος.

Ο επιπλέον χώρος που θα δημιουργηθεί θα προσφέρει λύση για την προθέρμανση, αναγκαία συνθήκη μαζί με τους 8 διαδρόμους για την διεξαγωγή μεγάλων αγώνων.

Αντίστοιχα θα καταργηθεί το ανοιχτό γήπεδο του βόλεϋ και θα μετατοπισθεί το γήπεδο του μπάσκετ στην γωνία, με φορά από βορρά προς νότο με σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής του. Προβλέπεται ακόμη η βελτίωση των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού του γηπέδου με την αντικατάσταση του συνόλου των υφιστάμενων προβολέων με προβολείς νέας τεχνολογίας LED.

Αντίστοιχες βελτιώσεις και εκσυγχρονισμός θα γίνει στις εγκαταστάσεις της βόρειας πλευράς όπως και στο κυλικείο.

Θα γίνει κατασκευή νέων σύγχρονων δημοσιογραφικών θεωρείων, καθώς και πλήρη ανακατασκευή του κλειστού προπονητηρίου «Δημήτρη Μπουλμπουτζή».

Στον υπάρχοντα χώρο του κλειστού αυτού προπονητηρίου θα γίνει ενσωμάτωση του εξωτερικού διαδρόμου αλλά και του ωφέλιμου χώρου που βρίσκεται κάτω από τις κερκίδες, όπως αναγκαία είναι παραπλεύρως και μια αίθουσα βαρών με σύγχρονο εξοπλισμό.

Θα δοθεί επί πλέον προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, ώστε να γίνει και πόλος έλξης για αθλητές ΑμεΑ από όλη την Ελλάδα.

Τέλος θα γίνει τοποθέτηση νέου ελαστικού τάπητα ταρτάν, ενώ στις υλικοτεχνικές υποδομές θα γίνουν βελτιώσεις αλλά και νέες προμήθειες.

Η τελική μελέτη του έργου θα προκύψει μετά από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το τελικό κτιριολογικό πρόγραμμα.

Οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου, είναι οι πιστώσεις του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/16 και των εκτελεστικών του διαταγμάτων, από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, από την Περιφέρεια, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, καθώς και από ιδίους πόρους του δήμου.

Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψιν την αναγκαιότητα της μελλοντικής δημιουργίας ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος με εύκολη πρόσβαση και εμπορική προβολή στην Εγνατία οδό, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρων και γηπέδων, ένα νέο σύγχρονο και αμιγώς ποδοσφαιρικό «Πανθρακικό στάδιο». Η χωροθέτηση αυτού του αθλητικού κέντρου θα γίνει στην έκταση που είναι σήμερα το πεδίο βολής «Αετός», αφού έχει πρώτα προηγηθεί η μετεγκατάστασή του.

 

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Υποψήφιος δήμαρχος –

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΝΑ.Σ.Α.»