Καταπέλτης για την Τουρκία η Έκθεση Προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας κατέθεσε σειρά τροπολογιών στην Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Με την παρέμβαση του, σημαντικές εθνικές θέσεις έγιναν πλήρως αποδεκτές και συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο της Έκθεσης. Με αυτές καταδικάζεται απερίφραστα η επιθετικότητα της Τουρκίας σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Για τις επιθετικές και προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος, των χωρικών της υδάτων και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο.

Η Έκθεση επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τονίζει την προσφορά  του Οικουμενικού ρόλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Επίσης, σε ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία καλείται η Τουρκία να αναγνωρίσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου τόσο τα εδαφικά όσο στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της. Καλεί επίσης την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα εισβολής και κατοχής ως βασικό προαπαιτούμενο για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την Έκθεση η Τουρκία καλείται να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και να κυρώσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η έκθεση, επίσης, σημειώνει ότι η Τουρκία παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα Δημοκρατίας και απέχει από ένα Κράτος Δικαίου.  Δεν σέβεται τις ατομικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ελευθερία έκφρασης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μία Τουρκία όπου συνεχίζονται οι διώξεις αντιφρονούντων και «φιμώνονται» τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η έκθεση τέλος αναφέρει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκία πρέπει να «παγώσουν» ή να «τερματιστούν» και να δοθεί ειδικής τελωνειακής σχέσης στην Τουρκία.