Παύλος Μιχαηλίδης: Θυσία στον βωμό των εκλογών η Μαρίνα τουριστικών σκαφών

Την στιγμή που το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει την δημιουργία δικτύου μεσαίου και μεγάλου μεγέθους μαρινών για τα επόμενα χρόνια, στη βάση επιχειρησιακού σχεδίου (businessplan) και έχοντας αιτηθεί την τεχνική υποστήριξη της ΕΕ, ο κ.Λαμπάκης στερεί αυτή την προοπτική από την περιοχή μας. Με μοναδικό του σκοπό τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, επιχειρεί εσπευσμένα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, μια απλοϊκή ανάπλαση στην μισή έκταση της δυτικής χερσαίας ζώνης (η παραλιακή περιοχή κάτω από τον Φάρο). Ένα όνειρο δεκαετιών, υποθηκεύεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους από μια παραπαίουσα δημοτική αρχή.

Αν και από το 2016 επισημαίνουμε στον κ.Λαμπάκη πως στα δεδομένα της ανάπλασης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το θέμα της χωροθέτησης στην περιοχή, μιας Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών (έχουμε τοποθετηθεί με σχετικό δελτίο τύπου ήδη από τον Ιούνιο του 2016), η υπάρχουσα μελέτη δυστυχώς δεν το έλαβε υπόψιν της με συνέπεια να καταστεί πλέον ανεφάρμοστη μια τέτοια προοπτική.

Το παράδοξο είναι πως ο κ.δήμαρχος δεν έλαβε υπόψιν ούτε το υπό διαμόρφωση master plan του Οργανισμού Λιμένα (Ο.Λ.Α.).

Εξάλλου και ο ίδιος ο κ.Λαμπάκης σε δηλώσεις του στις 28/6/2016 στον ραδιοφωνικό σταθμό maximum fm 93.6′, έδειξε να συμφωνεί πλήρως με αυτή μας την πρόταση, για χωροθέτηση της Μαρίνας στην περιοχή κάτω από τον Φάρο.

Τελικώς και για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, προχωράει με μια «μίσθωση» της περιοχής για 13 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ (ετήσιο μίσθωμα 5.000 €!) στην κατασκευή μιας πίστας για skateboard, γήπεδα handball και beachvolley καθώς και σε μια απλοϊκή διαμόρφωση με ζώνες περιπάτου. Όλη αυτή η προχειρότητα με τις ασύνδετες αυτές χρήσεις, ακυρώνει κάθε πιθανή μελλοντική χωροθέτηση για Μαρίνα Τουριστικών Σκαφών, της οποίας οι απαιτούμενες από τον νόμο (παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.2160/1993) χερσαίες εγκαταστάσεις, περιλαμβάνουν χώρους ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, μίνι εμπορικά καταστήματα και βασικούς χώρους εστίασης και αναψυχής.

Θυμίζουμε πως «Μαρίνα», είναι όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς, προερχόμενος από την ιταλική λέξη marina και σημαίνει τον «τουριστικό λιμένα σκαφών αναψυχής». Αποτελείται από χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, προοριζόμενο, κατά κύριο λόγο, για την προσωρινή ή διαρκή, τεχνική ή ναυτιλιακή εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής και των επιβαινόντων με παροχή υψηλών υπηρεσιών τουρισμού.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Πειραιά, για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε μαρίνες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στις μαρίνες και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς για το yachting κλάδους της τοπικής κοινωνίας.

Να επισημάνουμε επίσης πως κατά το πρόσφατο παρελθόν, η επιχειρούμενη άστοχη ανάπλαση σε αυτή την περιοχή την δεκαετία του 1990 και κάτω από τις ίδιες συνθήκες με μια επίσης αδύναμη μελέτη, ήταν εντελώς αποτυχημένη, τα κουφάρια της οποίας ρυπαίνουν μέχρι και σήμερα την «βιτρίνα» της Αλεξανδρούπολης.

Τέλος για ακόμη μια φορά τονίζουμε την εγκληματική αμέλεια του δημάρχου να αγνοεί την από καιρό σχετική οδηγία του Υπουργείου Ναυτιλίας για την οριστική διεκδίκηση από πλευράς του δήμου της κυριότητας όλου του χώρου, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Οργανισμό Λιμένα.

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Υποψήφιος δήμαρχος –

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

“ΑΝΑ.Σ.Α¨