Δ. Αβραμόπουλος: “Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Τουρκία”

Ένα σαφές άνοιγμα προς την Τουρκία έκανε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κος Αβραμόπουλος είπε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ένωση” και αναγνώρισε στη γείτονα χώρα ότι έχει εφαρμόσει πολλά από όσα προέβλεπε η Συμφωνία της με την Ε.Ε. – μεταξύ των οποίων και η αυστηροποίηση των μετρων κατά της διακίνησης ανθρώπων και η εντατικοποίηση της διακίνησης μέσω του Αιγαίου Πελάγους.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την απελευθερωση της βίζας των Τούρκων πολιτών στη ζώνη Σένγκεν, ως αντιπαροχή της Ένωσης προς τη χώρα.

Ο κος Αβραμόπουλος εκτίμησε ακόμα ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση “θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές” και πως θα έχει “θετική επίπτωση στην Ελλάδα”.

Παρ’όλα αυτά να σημειώσουμε ότι στους δύο πρώτους μήνες του 2019 έχουν εισέλθει στην Ευρώπη 10,377 παράτυποι μετανάστες, από τους οποίους οι 4.140 έχοντας διασχίσει τα ελληνικά χερσαία και υδάτινα σύνορα.