O Frontex θέλει να ενισχύσει την δύναμη του στον Έβρο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί!

Την αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την επιπλέον ενίσχυση των συνόρων με δύναμη, καταγγέλλει ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX Φαμπρίς Λεζερί. Σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ, ο κος Λεζερί σημειώνει ότι ο FRONTEX έχει επανειλημμένα προτείνει στην Ελλάδα να αυξήσει την δύναμη του δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης ροής παράτυπων μεταναστών, αλλά δεν παίρνει καμία απόκριση!
Την ίδια ώρα, μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2019 έχουν έρθει στην Ελλάδα ήδη 4.140 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες

Xωρίς απάντηση εκκρεμεί εδώ και καιρό πρόταση της FRONTEX προς την ελληνική κυβέρνηση για ενίσχυση της αποστολής της στον Εβρο λόγω της έκρηξης του αριθμού των μεταναστών, που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα προερχόμενοι κυρίως από την Τουρκία, περνώντας από την ελληνοτουρκική μεθόριο. Παρότι ο οργανισμός έχει επανέλθει πολλές φορές στο συγκεκριμένο θέμα, υποβάλλοντας επανειλημμένα την πρόταση, οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί.

Το θέμα αποκαλύπτει μέσω συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φαμπρίς Λεζερί.

«Προτείναμε στις ελληνικές Αρχές να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα από την πλευρά της Ελλάδας τόσο για την ενδυνάμωση της επιτήρησης όσο και της επιχειρησιακής ικανότητας» λέει ο Φαμπρίς Λεζερί και εξηγεί ότι η συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς είναι απαραίτητη, καθώς πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί επιχειρησιακών θεμάτων. Το χειρότερο είναι ότι η πρόταση του Φροντεξ έχει υποβληθεί περισσότερες από μ ία φορές, αλλά δεν έτυχε απάντησης ως τώρα.

Όλα αυτά την ώρα που έχουν περάσει οι δύο πρώτοι μήνες του 2019 και η Ελλάδα μετράει ήδη 4.140 παρατύπως εισερχόμενα άτομα. Από αυτούς οι 576 έχουν περάσει από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή από τον Έβρο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πλέον ότι ο Έβρος προσμετράται και στη θαλάσσια εισροή, αφού ολοένα και αυξάνονται οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών διά του θρακικού πελάγους.

Oπως επισημαίνει ιο Φαμπρίς Λεζερί, η σημερινή παρουσία αξιωματούχων της FRONTEX στην περιοχή του Εβρου δεν επαρκεί. «Εχουμε τακτική παρουσία στα σημεία εισόδου στα χερσαία σύνορα, όπως στις εθνικές οδούς από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε ολοκληρωμένη ανάπτυξη» και εκτιμά ότι η αύξηση της εισόδου μεταναστών μέσω του Εβρου αποτελεί τον κυριότερο λόγο για την αύξηση των συνολικών παράτυπων μετάναστευτικών ροών μέσω της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου. «Στην ανατολική διαδρομή της Μεσογείου ο αριθμός των παράτυπων ροών αυξήθηκε κατά ένα τρίτο, φτάνοντας πέρυσι στα 56.561 άτομα. Η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στον υψηλότερο αριθμό ροών στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι διελεύσεις μέσω των νησιών του Αιγαίου παραμένουν περίπου σταθερές» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Φαμπρίς Λεζερί προβλέπει ότι «τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται το 2019» και ότι η πίεση θα παραμείνει γι’ αυτό και πρέπει να γίνει θωράκισή τους. Επίσης ο κος Λεζερί προανήγγειλε την έναρξη της συνεργασίας του FRONTEXm με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Αλβανία και τα Σκόπια.