Με τα “Ελευθέρια” φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης

Μία μοναδική και πρωτοποριακή έκθεση θα ανοίξει αυλαία στις 11 Μαϊου στην Αλεξανδρούπολη, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου, και θα αποκαλύψει στο κοινό ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες “ψηφιδωτό”.

11 Μαϊου 1864- 11 Μαϊου 2019:

155 χρόνια μετά την πρώτη μέρα που το Μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε το εντυπωσιακότερο έκθεμά του, το εμβληματικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, η Θρακική Εστία Θεσ/νίκης και το επίτιμο μέλος της, Ελευθέριος Ελευθερίου, διοργανώνουν μουσειακή έκθεση, για την επιρροή του αρχαιοελληνικού συμβόλου της Νίκης σε όλο τον πλανήτη.

Ο συλλέκτης-ερευνητής, Ελ. Ελευθερίου, επί δεκαετίες, καταγράφει, αποτυπώνει και συνθέτει στην σπάνια συλλογή του το παγκόσμιο αυτό “ψηφιδωτό”, με τα φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης να έχουν αγκαλιάσει ολόκληρο τον πλανήτη, εμπνέοντάς τον με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για ελευθερία και νίκη.

Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα της προσωπικής του συλλογής, τόσο σε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημα, φάκελα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φεγιέ, σφραγίδες), όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλια, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό κ.α, από δεκάδες χώρες, από όλα τα σημεία του πλανήτη.

Σκοπός η γνωριμία του κοινού με την ακτινοβολία της φτερωτής Θεάς σε χώρες μακρινές, όπως η Ουρουγουάη, η Ζάμπια, η Ιαπωνία, το Μάλι, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη, η Σιέρρα Λεόνε, η Καμπότζη, αλλά και η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.α., μέσα από τον πόλεμο, τον αθλητισμό, την καθημερινή ζωή, τον κινηματογράφο, τη βράβευση για κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη!

Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση, που στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα διαρκέσει ως τις 23 Μαϊου, ύστερα από την συναισθηματική επιθυμία του συλλέκτη να τιμηθεί και να προβληθεί ο νομός καταγωγής του!

Αρωγός στο ταξίδι αυτό από την πρώτη στιγμή, η Θρακική Εστία Θεσ/νίκης και ο Πρόεδρός της, Αναστάσιος Τσερκέζης, βρήκαν συμπαραστάτη στο πρόσωπο του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος άμεσα προσπέρασε τα όποια απρόοπτα προβλήματα χώρου ανέκυψαν, και παραχώρησε την αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου για να φιλοξενηθεί η μεγαλειώδης έκθεση. Ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσ/νίκης, Αναστάσιος Τσερκέζης, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας “άνθρωπος των έργων” βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, και ευχαριστεί τον κ. Τοψίδη για την άμεση αντίδρασή του να δώσει άμεσα λύση για τη φιλοξενία της έκθεσης!

Η θρακική εστία συνεχίζει τις επαφές της με όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές του νομού και ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί μια άρτια και σύγχρονη διοργάνωση με τη μέγιστη δυνατή προβολή, ευελπιστώντας στη συνδρομή όλων!

nike-eleftheriou1 (1)