Για ποιους λόγους έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι αποποιήσεις κληρονομιάς;

Σε τρεις διαφορετικές αιτίες απέδωσε τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στις αποποιήσεις κληρονομίας, ο συμβολαιογράφος Αλεξανδρούπολης Απόστολος Ευφραιμίδης, μιλώντας σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης ΘράκηΝετ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι κληρονόμοι αποποιούνται κληρονομιές α) λόγω των χρεών που είχε ο κληρονομούμενος και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν την αξία της κληρονομίας, β) λόγω του φόρου κληρονομιάς που είναι πολύ υψηλός σε συνδυασμό με το φόρο ακίνητης περιουσίας, τον ΕΝΦΙΑ κλπ, με τους οποίους επιβαρύνεται ο κληρονόμος και γ) λόγω της αστυφιλίας – της τάσης δηλαδή που έχει απομακρύνει πολύ κόσμο από την πατρική περιουσία.

“Υπάρχουν πολλοί που κληρονομούν αγροτεμάχια και δεν ξέρουν ούτε καν που είναι, οπότε τα αποποιούνται” είπε χαρακτηριστικά ο κος Ευφραιμίδης.

Ο αριθμός των αποποίησεων κληρονομίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πρέπει να γίνει μία διευκρίνιση: Για μία κληρονομιά γίνεται μία πράξη αποδοχής (αν οι κληρονόμοι θέλουν να πάρουν το κληροδότημα), αλλά οι αποδοχές είναι περισσότερες. Για παράδειγμα, την κληρονομιά που αφήνει κάποιος πεθαίνοντας πρέπει να αποποιηθούν αρχικά η σύζυγος και τα παιδιά του, εν συνεχεία τα εγγόνια του αν υπάρχουν, εν συνεχεία άλλοι συγγενείς αν υπάρχουν και ούτω καθεξής.

Οι πράξεις αποποιήσεων δηλαδή, που υπογράφονται στα Ειρηνοδικεία δεν είναι ισάριθμες με τις πραγματικές αποποιήσεις, αλλά απηχούν έναν διαφορετικό αριθμό που είναι μικρότερος.

Συν-κληρονομώντας με το Δημόσιο!

Ένα άλλο παράδοξο που παρατηρείται επίσης είναι το ότι το Δημόσιο πολλές φορές “συν-κληρονόμος”. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που ορισμένοι από τους κληρονόμους (εφόσον υπάρχουν πολλοί) κάνουν αποποίηση της κληρονομιάς ενώ άλλοι την αποδέχονται. Ούτως ειπείν δεν είναι πλέον παράδοξο να βλέπουμε ένα ακίνητο αν ανήκει κατά τα 3/4 σε ιδιώτες (που το αποδέχτηκαν ως κληρονομιά) και κατά το 1/4 στο Δημόσιο (λόγω του ότι ένας από τους κληρονόμους έκανε αποποίηση).

Αυτή η κατάσταση όμως, όσο μειδίαμα και αν προκαλεί εν τέλει είναι επιβαρυντική για τις τοπικές οικονομίες και στο μέλλον θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο real estate, αφού θα υπάρχουν πολλά ακίνητα που θα είναι “εκτός συναλλαγής”, όπως λέγονται, λόγω του ότι θα έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου συνεπεία των αποποιήσεων.