«Μόνο βιολογικά, όπως το λέει και η γιαγιά…» Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης επιχειρούν!

Είμαστε οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ JuniorAchievementGreece (ΣΕΝ/JAGreece), δημιουργήσαμε την εικονική επιχείρηση «OreganoCare». Είμαστε 26 μαθητές της Α’ Λυκείου από το 2ο ΓΕ.Λ Αλεξανδρούπολης.
Πιστεύουμε πως στην δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, η λύση βρίσκεται στη αξιοποίηση του φυσικού τοπικού πλούτου με την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Αυτή η σκέψη υπήρξε και η αφορμή για την δημιουργία της δικής μας επιχείρησης «OreganoCare». Κύρια προϊόντα της επιχείρησής μας είναι μια βιολογική κρέμα χεριών και ένα σαπούνι για την καταπολέμηση της πιτυρίδας με αιθέριο έλαιο ρίγανης Σαμοθράκης. Πηγή έμπνευσής μας αποτέλεσε το μαγευτικό νησί του νομού Έβρου, το οποίο παράγει μια μοναδική παγκοσμίως ποικιλία ρίγανης, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ., της οποίας οι ευεργετικές ιδιότητες δεν είναι ευρέως γνωστές και δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλευτη. Έτσι, σκοπός της εταιρίας μας δεν είναι μόνο το κέρδος αλλά και η ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της ρίγανης Σαμοθράκης και η προώθησή της σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω της πώλησης των προϊόντων μας. Παράλληλα, επιθυμούμε τα προϊόντα μας, με την μορφή συσκευασίας που επιλέξαμε, να μπορούν να αναγνωριστούν από τους τυφλούς και να ευαισθητοποιήσουμε τηνΕλληνική κοινωνία σε θέματα προσβασιμότητας των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης σχετικά με τα προσφερόμενα καταναλωτικά αγαθά. Στην υλοποίηση αυτής της ιδέας εξαιρετική ήταν η βοήθεια του κ. Μπαλάσκα Σπύρου, υπεύθυνο τυπογραφείου του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης τυφλών στην Αθήνα.
Αν και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα, από τις πρώτες συναντήσεις μας περίσσευαν ο ενθουσιασμός και η διάθεση για δημιουργικότητα. Άλλωστε, η ομαδικότητα και η συνεργασία που απαιτεί η υλοποίηση αυτής της ιδέας καθιστούσε το εγχείρημά μας ακόμη πιο ελκυστικό και πρωτόγνωρο για μας. Όμως, ήταν έντονη και η ανησυχία μας διότι δεν είχαμε την απαιτούμενη εμπειρία και τις κατάλληλες συνθήκες ενώ επιδιώκαμε να πετύχουμε το καλύτερο για την επιχείρησή μας.
Από την αρχή μοιράσαμε τους ρόλους ανάλογα με τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητα καθενός από εμάς ώστε όλα τα μέλη να είναι ευχαριστημένα και να αποδίδουν τα μέγιστα. Με την επιστημονική καθοδήγηση του κ. Αντώνη Καρπούζη, Καθηγητή Δερματολογίας και Διευθυντή της Δερματολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για την παραχώρηση επιστημονικών άρθρων, τα οποία τεκμηριώνουν την επίδραση του αιθέριου ελαίου της ρίγανης στην πιτυρίδα και τουκ. Αθανάσιου Κυμπάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Χημείας/Βιοχημείας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης για την ανάλυση, που πραγματοποίησε στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης και την βιβλιογραφία που μας συνέστησε, του κ. Παπαδάκη γεωπόνου και πρώην διευθυντή στη διεύθυνση αγροτικής οικονομίαςκαι του εθελοντή συμβούλουκ. Πετρίδη αρχίσαμε την παραγωγή των προϊόντων, αναζητήσαμε χορηγίες και τρόπους διαφήμισης και ξεκινήσαμε τις πωλήσεις. Όσο βλέπαμε τις προσπάθειες μας να καρποφορούν, την επιχείρησή μας να αναπτύσσεται και τα οράματά μας να πραγματοποιούνται τόσο ο ενθουσιασμός και η όρεξή μας μεγάλωνε, γεμίζοντας μας με πάθος και περισσότερη αγωνία για το αποτέλεσμα.
Από το ταξίδι μας στον συναρπαστικό κόσμο των επιχειρήσεων αποκομίσαμε και συνεχίζουμε να αντλούμε γνώσεις, εμπειρίες αλλά και προσωπικά οφέλη: αντιληφθήκαμετον ρόλο της τεχνολογίαςστην ζωή και την αναγκαιότητα των κανονισμών στην παραγωγή και την διοίκηση, γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας, συνειδητοποιήσαμε την αξία της συνεργατικότηταςαλλά και την ευθύνη που συνεπάγεται η συλλογικότητα, αφού το λάθος τους ενός αντανακλούσε σε όλη την ομάδα, καλλιεργήσαμε ηγετικές ικανότητες και κοινωνικές δεξιότητες ενώ δεθήκαμε συναισθηματικά και δημιουργήσαμε πιο ουσιαστικές σχέσεις
Σ’ αυτήν την διαδρομή συμπαραστάτες και βοηθοί ήταν πάντα ο διευθυντής του σχολείου μας κος Σ. Πούκης, οι καθηγητές μας καΒ. Φούρναρη, Αγγλικής Φιλολογίας, καΧ. Σιτσανλή, Μαθηματικός και ο κοςΔ. Κοντογιάννης, Χημείας, οι οποίοι μας καθοδηγούν και μας ενθαρρύνουν σε όλη την διάρκεια του προγράμματος, γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε θερμά!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Γενική Διευθύντρια: Σεφερίδου Ιωάννα
Γραμματεία Διεύθυνσης: Χουρίδη Μαρία
Διευθύντρια Marketing: Παυλάκη Μαρία
Διευθύντρια Πληροφοριακών Συστημάτων: ΤοφανέλΝτενίσα
Διευθύντρια Μηχανογράφησης: ΜπατζάκαΜαρινέλα
Τμήμα Μηχανογράφησης: Στέλλα Στογιαννίδου, Αναστασία Στογιαννίδου
Διευθύντρια Οικονομικών: Πασχαλίδου Κωνσταντίνα
Τμήμα Οικονομικών: Ρόντο Αλεξάνδρα, Πανταγγέλου Μαρία-Ζασεντ
Διευθυντής Διοίκησης: Νατμπράουν Ιάκωβος
Τμήμα Διοίκησης: Παππάς Δημήτρης
Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού: Παρωτίδου Ιωάννα
Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού: ΣαρκετζήΜαρκέλα
Διευθύντρια Προμηθειών: Πλουμίδου Δέσποινα
Τμήμα Προμηθειών: Νταλός Ζήσης, Νταντάκας Δημήτρης
Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου: Σωτηρίου Χρυσάνθη
Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου: Κατριτζίδου Ιωάννα, Τσακαλίδη Γεωργία
Διευθύντρια Πωλήσεων: Τέλλιου Μαρία
Τμήμα Πωλήσεων: Μπαμπαλίτη Ευαγγελία, Γκουρτζίδου Φωτεινή