Μ. Γκουγκουσκίδου: Μετατάξεις των εργαζομένων της ΕΒΖ – Το Βατερλώ του Δημάρχου Μαυρίδη

Η τελική έκβαση της υπόθεσης της μεταφοράς σε φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ των εργαζομένων του εργοστασίου Ορεστιάδας της ΕΒΖ κατ’ εφαρμογήν του Αρ. 23 του Ν. 4587/2018 δεν μπορεί να προκαθοριστεί. Υπάρχει όμως ήδη ένας ηττημένος. Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κύριος Μαυρίδης.

Ο κύριος Μαυρίδης πήγε απροετοίμαστος, κοινώς αδιάβαστος, στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 05 Φεβρουαρίου, πιστεύοντας ότι η αντιπολίτευση θα συρθεί στη δική του «λογιστική και μικρόψυχη» θεώρηση του ζητήματος. Η ισορροπημένη θέση που πήρε η κυρία Γκουγκουσκίδου εξέθεσε τον κύριο Δήμαρχο. Η αντίδρασή του φανέρωσε διαχειριστική ανεπάρκεια και έλλειψη κοινωνικών αντανακλαστικών.

Απέναντι στη συμβατή με τα συμφέροντα του Δήμου άποψη της κυρίας Γκουγκουσκίδου «παίρνουμε όσους χρειαζόμαστε για τη στελέχωση του Δήμου και ταυτόχρονα πιέζουμε το κράτος για τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους», ο Δήμαρχος εγκλωβίστηκε στην αδιέξοδη άποψη «πρώτα μας δίνει τα λεφτά το κράτος για τη μισθοδοσία και μετά βλέπουμε», που ούτε τα συμφέροντα του Δήμου εξυπηρετεί, αφού στερείται έμπειρο προσωπικό με αποδεδειγμένες δεξιότητες, ούτε προσφέρει στηρίγματα στους εργαζόμενους που βρίσκονται στον αέρα σε καιρούς δύσκολους.

Όταν ο δήμαρχος κύριος Μαυρίδης αντελήφθη ότι με τις θέσεις του κατέστησε τον εαυτό του μέρος του προβλήματος και όχι παράγοντα λύσης του προβλήματος, όταν αντελήφθη ότι όχι μόνο οι εργαζόμενοι είναι απέναντί του αλλά και η κοινωνία δεν αποδέχεται την ακατανόητη κυνικότητά του, προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αλλά πλέον ήταν αργά. Η κοινωνία ήταν ήδη μουδιασμένη και σοκαρισμένη. Κατά την προσφιλή του μέθοδο κατηγόρησε άλλους. Εύκολος και δοκιμασμένος στόχος ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς. Του οποίου οι αναλογούσες ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται το ζαχαρουργείο Ορεστιάδας είναι προφανείς και αυταπόδεικτες.

Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε τον κύριο Σαμαρά. Εξάλλου κανείς δεν μας ανέθεσε αυτόν τον ρόλο. Όμως, το 2019 δεν είναι 2014. Τότε ο κύριος Μαυρίδης φάνταζε η λύση, τώρα είναι το πρόβλημα. Τότε δήλωνε ανεξάρτητος. Τώρα παρακαλεί προκειμένου να διασωθεί εκλογικά για το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, που αυτοί το αρνούνται γιατί προφανώς τον ξέρουν καλά.

Άλλη διέξοδο που ακολουθεί στην επιχείρηση απεγκλωβισμού του είναι η μέθοδος του Κοινωνικού Αυτοματισμού. Ωθεί τους επαγγελματίες εναντίον των εργαζομένων «οι επαγγελματίες έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Θα τους προσλάβω κι αυτούς;» ή εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων «απολύθηκαν κι άλλοι εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί όχι κι αυτούς;» Οι μέθοδοι αυτοί είναι το τελευταίο χαρτί απερχόμενων ηγετών. Διχάζουν την κοινωνία, βάζουν ένα μέρος της κοινωνίας εναντίον της υπόλοιπης για να γλιτώσουν οι ίδιοι. Γνωστές μέθοδοι που σακάτεψαν τις κοινωνίες στις οποίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Η κοινωνία της Ορεστιάδας θα μείνει ενωμένη σε πείσμα του Δημάρχου. Το πρόβλημα της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας θα το αντιμετωπίσει με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και όχι εμφύλιες διαμάχες. Ο κύριος Δήμαρχος τρέφεται από τον διχασμό και την πόλωση. Αλλά πλέον δεν είναι επικίνδυνος γιατί είναι ουσιαστικά παρελθόν. Ας σώσει τουλάχιστον την υστεροφημία του. Ο κύριος Δήμαρχος που δίνει ευχαρίστως 160.000 ευρώ το χρόνο στον Ρουβά και την Πάολα αρνείται να πάρει στο Δήμο 5 συντοπίτες μας που αισθάνονται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Αναλγησία; Πείσμα; Δύσκολο να διαλέξει κάποιος.

Ο κύριος Δήμαρχος πιάστηκε στη φάκα. Ένα εύκολο θέμα, που άλλοι γειτονικοί δήμοι αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν το ίδιο πρόβλημα, το διαχειρίστηκαν χωρίς να ανοίξει μύτη, προωθώντας λύσεις για το συμφέρον των Δήμων πρώτιστα αλλά και των εργαζομένων, ο ίδιος αυτοπαγιδεύτηκε και ηττήθηκε αναδεικνύοντας την ανεπάρκειά του να επιλέξει το αυτονόητο. «Βοηθάμε το Δήμο και ταυτόχρονα δείχνουμε κοινωνικό πρόσωπο». Η διαχείριση του ζητήματος των εργαζομένων της ζάχαρης ήταν το Βατερλώ του Δημάρχου. Τώρα η κοινωνία του Βορείου Έβρου ξέρει. Στο Δήμο αποκαλύφθηκε έλλειμα ηγεσίας, ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν μπορεί να διαχειριστεί σύνθετα ζητήματα με κοινωνικές προεκτάσεις. Έδωσε εξετάσεις και πήρε κάτω από τη βάση. Ας πρόσεχε ή μάλλον ας διάβαζε περισσότερο.

 

Ορεστιάδα 10 Φεβρουαρίου 2019

Δημοτική Παράταξη

Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος να Ζω