Πέντε φορείς ενώνονται για δημιουργήσουν ένα Κέντρο Αποκατάστασης στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Εδώ και δεκαέξι ολόκληρα χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτος ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία ενός Κέντρου Αποκατάστασης ατόμων με κινητικά προβλήματα είτε αυτά είναι ορθοπεδικά, είτε ρευματολογικά, είτε νευρολογικά.

Ο εξολισμός που μπορεί να αναρτηθεί σε έναν χώρο όπου υπάρχουν και τρεις πισίνες υδροθεραπείας (μια μεγάλη και δύο βοηθητικές) αγοράστηκε “την εποχή που υπήρχαν τα πολλά λεφτά, αλλά δεν έγιναν προσλήψεις για να λειτουργήσει το Κέντρο”, λέει ο Διοικητής του ΠΓΝΑ Δημήτρης Αδαμίδης, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο του σχεδιασμού.

Εν τη ενώσει η ισχύς 

Παρά την ηλικία τους, τα μηχανήματα είναι ακόμη λειτουργικά αφού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ και ως εκ τούτου μετά από μία σειρά συσκέψεων αποφασίστηκε το Κέντρο αυτό να λειτουργήσει με τη σύμπραξη πέντε φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κέντρο αυτό είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Κέντρο Αποκατάστασης των Αθηνών. Αναλυτικά τώρα ο σχεδιασμός προβλέπει:

Τη διάθεση του χώρου και του εξοπλισμού από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης
Την πρόσληψη του προσωπικού (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, νοσηελυτές και ψυχολόγους) από τη Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης 
Την προμήθεια ειδικού οχήματος μεταφοράς των ασθενών στο Κέντρο από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης 
Την παραχώρηση του γηπέδου του κλειστού γυμναστηρίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 
Την μετάταξης ενός ιατρού αποκατάστασης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ο οποίος θα είναι επικεφαλής και συνεπικουρούμενος από έναν ορθοπεδικό και έναν νευρολόγο του Νοσοκομειου).

Πότε και πώς θα λειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης

Η “ιδέα” της ίδρυσης του Κέντρου έχει πάρει το πράσινο φως από τον Υπουργό Υγείας και αυτή την περίοδο συντάσσεται η οικονομοτεχνική μελέτη για τη λειτουργία του. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου το καλοκαίρι και ο στόχος είναι να αποτελεί μία αυτόνομη Δομή, η οποία θα διαθέτει ξεχωριστο Διοικητικό Συμβούλιο και θα συναλλάσσεται με τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς τη διαμεσολάβηση του Νοσοκομείου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης διαθέτει αυτή τη στιγμή φυσικοθεραπευτές, που όμως ασχολούνται μόνο με τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου και ειδικά αυτών που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. “Αν κάποιος πάρει εξιτήριο από την Ορθοπεδική Κλινική, δεν μπορεί να κάνει φυσικοθεραπείες στο Νοσοκομείο και πρέπει να πάει κάπου αλλού”, είπε χαρακτηριστικά ο κος Αδαμίδης.