Μειωμένη η ροή τουριστών στη Θράκη το 2018 σε σχέση με το 2017

Αισθητά μειωμένη ήταν η ροή τουριστών (μη κατοίκων) στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία για το 2018 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΑΕΕ) η μείωση φτάνει σε ποσοστό το 5,29% και σε απόλυτους αριθμούς ο αριθμός των εισερχομένων μη κατοίκων φτάνει τα 189.552 άτομα.

Από πού ήρθαν οι περισσότεροι; 

Μία πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων που έλαβε από την ΕλΣτατ και επεξεργάστηκε η ΟΑΕΕ, μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα. Για τον Έβρο μιλώντας η μεγαλύτερη μείωση εισερχομένων ποσοστιαία καταγράφηκε στο τελωνείο του Ορμενίου και αμέσως μετά έρχεται αυτό των Καστανεών, ενώ στους Κήπους η κατάσταση παρέμεινε σχεδόν σταθερή.

Αίσθηση προκαλούν όμως οι αριθμοί της Ροδόπης, αφού από το τελεωνειακό σημείο διέλευσης Νυμφαία – Μακάζα εισήλθαν το 2018 σχεδόν τόσοι μη κάτοικοι όσοι …κι από τα υπόλοιπα έξι σημεία μαζί! Πιο συγκεκριμένα, εάν αθροίσουμε τις εισόδους από Καστανιές, Κήπους, Ορμένιο, Κυπρίνο, Αγ. Κωνσταντίνο, Εξοχή, βγάζουμε τον αριθμό των 1.723.585 εισόδων μη κατοίκων, κατά ελάχιστα μεγαλύτερο από μόνο τον αριθμό μέσω Νυμφαίας.

Παρόλα αυτά, για λόγους που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει στη Νυμφαία δεν κατασκευάζεται ένα “κανονικό” τελωνείο, παρά τις αλλεπαλληλες εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας.