Άγνωστοι οι λόγοι της εξέγερσης των παράτυπων μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου

Άγνωστοι παραμένουν προς το παρόν, οι λόγοι που οδήγησαν τους παράτυπους μετανάστες που διαμένουν προσωρινά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου, σε εξέγερση το μεσημέρι της Δευτέρας 04/02.

Αυτό δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ThrakiNet ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό που προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές στις υποδομές.

Η εξέγερση ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, αρχικά με θραύσεις αντικειμένων σε έναν από τους οικίσκους και στη συνέχεια ξέσπασε και φωτιά η οποία κατέστρεψε μέρος της υποδομής, αλλά τέθηκε υπό έλεγχο εγκαίρως και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Στο Φυλάκιο άλλωστε διαμένουν και πολλά μικρά παιδιά, είτε ασυνόδευτα, είτε με τις οικογένειες τους.

Κατά μία εκτίμηση, οι διαμένοντες ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησης, οι οποίες πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί ως απαράδεκτες είτε από τους ίδιους τους πρόσφυγες σε εκθέσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είτε από τις ίδιες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η πιο πρόσφατη επισήμανση για την (κακή) ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΚΥΤ έρχεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που στο τέλος του 2018 ολοκλήρωσαν μία τετράμηνη παρέμβασή τους στο χώρο.

Η συγκεκριμένη πάντως είναι μία από τις ελάχιστες εξεγέρσεις προσφύγων/μεταναστών που έχουν καταγραφεί έως τώρα στον Έβρο. Στο παρελθόν είχαν καταγραφεί και άλλες όταν λειτουργούσαν παρόμοιες υποδομές στον Πόρο των Φερών.