Τουρκία: Το μαύρο σύκο της Προύσας απέκτησε Γεωγραφικό Προσδιορισμό (GI)

Μία πιστοποίηση που προστατεύει και αναδεικνύει το μαύρο σύκο που καλλιεργείται στην Προύσα εξασφάλισε η Τουρκία. Πρόκειται για τον λεγόμενο Γεωγραφικό Προσδιορισμό ή αλλιώς GI, που διασφαλίζει με λίγα λόγια το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν καλλιεργείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το μαύρο σύκο είναι ένα από τα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα της Τουρκίας, που απέφερε στα ταμεία της πάνω από 35 εκ δολάρια μόνον για το 2018. Κύρια χώρα εισαγωγής Μαύρου Σύκου από την Προύσα είναι η Γερμανία και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ολλανδία. Επίσης η Τουρκία εξάγει το Μαύρο Σύκο υπό την εμπορική ονομασία «BlackBursa», και στη Ρωσία και την Άπω Ανατολή.

«Έχουμε πολύ σημαντικά αγροτικά προϊόντα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας δουλεύοντς με τους αγρότες μας και αποκτώντας μία καλή φήμη στη διεθνή αγορά», σχολίασε επί της εξέλιξης ο δήμαρχος της Προύσας Αλιμούρ Ακτάς.

Το χρώμα του Μαύρου Σύκου επί της ουσίας είναι βαθύ μωβ και είναι ιδιαίτερα αγαπητό για την πολύ γλυκιά γεύση του και την μακρά διάρκεια της ζωής του.