Ερώτηση Δημοσχάκη για διακοπή ηλεκτροδότησης στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας, γεγονός που προμηνύει ειλημμένη κυβερνητική απόφαση περί οριστικού κλεισίματός του!

Εδώ και δύο ημέρες η ΔΕΗ έχει σταματήσει την παροχή ρεύματος στο Εργοστάσιο εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να λειτουργήσει καθόλου και οι 60 υπάλληλοι, οι οποίοι σημειωτέον παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, να μην μπορούν να επιτελέσουν τις εργασίες τους.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που παραμένουν απλήρωτοι και οι τευτλοπαραγωγοί (95 παραγωγοί πέρυσι, 70 το 2017), καθώς από το 2017 έχουν μείνει ασυγκόμιστα 2.360 στρέμματα τεύτλων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα 2.200 στρέμματα που έμειναν πέρυσι ασυγκόμιστα, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για αποζημιώσεις

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους 25 με 30 παραγωγούς που παρέδωσαν σοδειά και δεν αποζημιώθηκαν, καθώς κάποιοι απ’ αυτούς απουσίαζαν την εποχή που υπογράφονταν τα συμφωνητικά με την Συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών.

Η Κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή το μόνο που κάνει εδώ και 4 χρόνια είναι να αλλάζει διοικήσεις, έχουν αλλάξει 6 μέχρι σήμερα, ενώ φρούδες φαίνεται να είναι οι υποσχέσεις για την ύπαρξη επενδυτή, γεγονός που φέρνει ακόμα πιο κοντά το λουκέτο σε ένα Εργοστάσιο που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, συντηρώντας πολλές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες.

Ο Βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς για ποιο λόγο δεν υπήρξε ρύθμιση των χρεών του Εργοστασίου στη ΔΕΗ. Κι σε περίπτωση που είχε γίνει τι περιελάμβανε αυτή;

Επίσης αν το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε κάνει τις κατάλληλες ενέργειες,  ώστε να μη διακοπεί το ρεύμα και να μην σταματήσουν οι όποιες εργασίες επιτελεί το Εργοστάσιο.

Παράλληλα αν υπάρχει μέριμνα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους τευτλοπαραγωγούς κι αν υπάρχει σχεδιασμός για την εξυγίανση της ΕΒΖ και για το μέλλον του Εργοστασίου Ζάχαρης της Ορεστιάδας.

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το οριστικό κλείσιμο του Εργοστασίου Ζάχαρης της Ορεστιάδας, με την Κυβέρνηση να παραμένει απλός θεατής σε αυτό το «έγκλημα» που συντελείται σε έναν ακριτικό Νομό και σε μια ακριτική περιοχή της χώρας.

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε εδώ και δύο ημέρες με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του Εργοστασίου από τη ΔΕΗ, εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να λειτουργήσει καθόλου το Εργοστάσιο και οι 60 υπάλληλοι, οι οποίοι σημειωτέον παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, να μην μπορούν να επιτελέσουν τις εργασίες τους.

Εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος δεν μπορούν να γίνουν πωλήσεις ζάχαρης, να προχωρήσει η τιμολόγηση των προϊόντων, το ζύγισμα, να γίνουν λογιστικές εργασίες, αλλά και εργασίες συντήρησης.

Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν αντικείμενο οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πάνε το πρωί στο εργοστάσιο και στη συνέχεια αποχωρούν άπραχτοι, αφού δεν μπορούν να ολοκληρώσουν καμία εργασία…

Κι όλα αυτά τη στιγμή που παραμένουν απλήρωτοι οι τευτλοπαραγωγοί (95 παραγωγοί πέρυσι, 70 το 2017), καθώς από το 2017 έχουν μείνει ασυγκόμιστα 2.360 στρέμματα τεύτλων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα 2.200 στρέμματα που έμειναν πέρυσι ασυγκόμιστα, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για αποζημιώσεις.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους 25 με 30 παραγωγούς που παρέδωσαν σοδειά και δεν αποζημιώθηκαν, καθώς κάποιοι απ’ αυτούς απουσίαζαν την εποχή που υπογράφονταν τα συμφωνητικά με την Συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών.

Η Κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή το μόνο που κάνει εδώ και 4 χρόνια είναι να αλλάζει διοικήσεις, έχουν αλλάξει 6 μέχρι σήμερα, ενώ φρούδες φαίνεται να είναι οι υποσχέσεις για την ύπαρξη επενδυτή.

Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, συντηρώντας πολλές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς όμως τώρα  βρίσκεται η κατάσταση στο σημείο μηδέν και είναι εμφανές ότι οδηγείται σε οριστικό λουκέτο…

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε ρύθμιση των χρεών του Εργοστασίου στη ΔΕΗ; Κι αν είχε γίνει τι περιελάμβανε αυτή η ρύθμιση;
  2. Δεν μπορούσαν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειες, ώστε να μη διακοπεί το ρεύμα και να μην σταματήσουν οι όποιες εργασίες επιτελεί το Εργοστάσιο; Θα επανέλθει το ρεύμα και σε πόσο διάστημα; Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάποιο αντικείμενο εργασίας;
  3. Υπάρχει μέριμνα για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των τευτλοπαραγωγών; Ποιες σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το αρμόδιο Υπουργείο; Έχουν γίνει συνεννοήσεις με την διοίκηση της ΕΒΖ;
  4. Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων κι αν ναι ποιο είναι αυτό;
  5. Ποιο είναι το μέλλον του Εργοστασίου Ζάχαρης της Ορεστιάδας; Ποια είναι τα σχέδια σας για την ΕΒΖ γενικότερα; Υπάρχει σχεδιασμός για την εξυγίανσή της; Υπάρχει στο προσκήνιο επενδυτής που να ενδιαφέρεται για την ΕΒΖ;».