Αρνητικό το πρόσημο του 2018 για το Εμπόριο στη Θράκη

Με αρνητικό πρόσημο στον τομέα του εμπορίου έκλεισε το 2018 για τη Θράκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ) και παρουσίασε στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος της Κώστας Χατζημιχαήλ.

Επικαλούμενος στοιχεία που χαίρουν επιστημονικής τεκημρίωσης, ο κος Χατζημιχαήλ είπε ότι “επιστρέφουμε στα προ 2017 επίπεδα με σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης να καταγράφουν αρνητικές οικονομικές επιδόσεις“.

Το μελανόχρωμο παζλ συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά μειώθηκαν σημαντικά και οι Τούρκοι τουρίστες στη Θράκη. Το γεγονός αυτό ήταν ήδη γνωστό μεν ωστόσο στη γλώσσα των αριθμών η μείωση φτάνει 8,77% για το 2018 σε σχέση με το 2017. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι επισκέφθηκαν τη Θράκη 65.000 λιγότεροι Τούρκοι τουρίστες σχέση με πρόπερσι.

Μία νότα αισιοδοξίας δίνουν στην εικόνα τα τρία μεγάλα ενεργειακά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή και πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και φυσικά τον σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης.

Από την άλλη πλευρά όμως και πάντα κατά την άποψη του κου Χατζημιχαήλ “επενδυτική στασιμότητα παρατηρείται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τις εγκληματικές καθυστερήσεις του ΤΑΙΠΕΔ στη θεσμοθέτηση του πλαισίου διενέργειας των διαγωνισμών παραχώρησης χρήσεων του εμπορικού τμήματος του λιμένα να τορπιλίζουν τις πιθανότητες αξιοποίησης, να μηδενίζουν τις ενέργειες προσέλκυσης επενδυτών του ΟΛΑ, της ΟΕΕΘ και των λοιπών θεσμικών και να απομακρύνουν τους σοβαρούς επενδυτές