Αν ψάξει προσπαθήσει κανείς να ιχνηλατήσει την ιστορική διαδρομή της Τραϊανούπολης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι “θα χαθεί”, αφού το σημερινό αρχαιολογικό σύμπλεγμα του δήμου Αλεξανδρούπολης, μετράει χιλιάδες χρόνια ζωής και κόντρα στον καιρό επιμένει να υπάρχει.
Αυτό που κάνει σήμερα γνωστή την Τραϊανούπολη είναι τα ιαματικά Λουτρά της, όμως οι ιαματικές ιδιότητες τους ήταν γνωστές από το πολύ μακρινό παρελθόν και οι κάτοικοι της περιοχής ήταν υποχρεωμένοι να τις χρησιμοποιούν. Στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όλοι οι κάτοικοι της περιοχής (και της σημερινής ορεινής Ροδόπης), ήταν υποχρεωμένοι να περνούν δέκα ημέρες διακοπών στην Τραϊανούπολη και τα λουτρά της από το διάστημα από 10 Μαΐου έως 10 Οκτωβρίου.
Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Τραϊανούπολης απέκτησε τη ‘Χανα’, το παλαιότερο χάνι που υπάρχει σήμερα σε ευρωπαϊκό έδαφος (που χρονολογείται πριν από το 1600), ωστόσο επί αυτής της περιόδου άρχισε και η παρακμή της. Τα αρχαιολογικά ευρήματα όμως, θα μαρτυρούν πάντα την μεγάλη της ακμή.
Αυτοί οι μάρτυρες ξαναπαίρνουν τώρα ζωή, αφού θα ενταχθούν μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται με την ‘ανακαίνιση’ των Ιαματικών Λουτρών που σχεδιάζει η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης. Η ανακαίνιση αφορά κατά κύριο λόγο το ξενοδοχείο που υπάρχει εκεί, όμως όλο το έργο θα γίνει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να “αναγκάζει” τον επισκέπτη να παίρνει το λουτρό του μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.
Στην ίδια μελέτη προβλέπεται και η επανάχρηση των τεσσάρων οθωμανικών λουτρώνων που υπάρχουν εκεί. Αυτή βέβαια δεν είναι μια καινούργια πρακτική, αφού υπάρχουν και άλλοι αρχαίοι λουτρώνες ανά την Ελλάδα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον λόγο για τον οποίο είχαν σχεδιαστεί, όμως η συνολική παρέμβαση φιλοδοξεί να γράψει μία καινούργια ιστορία στο παλίμψηστο του αρχαιολογικού χώρου της Τραϊανούπολης.