Το Επιμελητήριο Έβρου έκοψε την πίτα του με στόχους για το 2019 και μία “Αναδρομή”

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki η Διοίκηση και πολλά μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα του 2019.

“Οι επιχειρήσεις μάχονται με αντι-αναπτυξιακά μέτρα και αθέμιτο ανταγωνισμό από τις δύο γειτονικές χώρες” είπε στην αρχή του χαιρετισμού του ο Χριστόδουλος Τοψίδης για να στείλει εν τέλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι η επιχειρηματικότητα θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη, παρά το “εχθρικό” περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και πρότεινε μία σειρά μέτρων, που θα οδηγήσουν στον επιθυμητό στόχο:

  • Δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος με χαμηλό -κατά περίπτωση- συντελεστή.
  • Αύξηση της ρευστότητας
  • Χρήση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την αύξηση της ρευστότητας ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για start up και καινοτόμες επιχειρήσεις
  • Εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
  • Αντιμετώπιση παραεμπορίου, που για την Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί “μάστιγα

Στόχος 2019: Η λειτουργία της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας 

Αιχμή του δόρατος στα σχέδια του Επιμελητηρίου για το 2019 είναι η έναρξη της λειτουργίας της Δομής Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, η οποία εγκρίθηκε στο τέλος του 2018. “Η λειτουργία της Δομής αποτελεί ένα όραμα για τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου”, σχολίασε ο κος Τοψίδης, που κάνοντας και έναν μικρό απολογισμό δράσεων του ΕΒΕ για τη χρονιά που πέρασε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΕΒΕ δείχνοντας το κοινωνικο του πρόσωπο στέκεται αρωγός στους κοινωνικους φορείς της περιοχης παραχωρώντας την αίθουσα του, την οποία χρησιμοποιήσαν πάνω από 10.000 άτομα στις εκδηλώσεις που έγιναν τη χρονιά που πέρασε.

Επίσης, μέσα στο 2018 το ΕΒΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του ΔΠΘ, διοργάνωσε την 18η Εμπορική Έκθεση Alexpo με 120 εκθέτες και 30.000 επισκέπτες, προέβαλε το τοπικό σκόρδο με την κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες μεγαλύτερης πλεξούδας και φρόντισε για την προβολή των μελών του στα μεγαλύτερα αναπτυξιακά events ανά την Ελλάδα.

Επίσης εκπόνησε 20 εκπαιδευτικά προγράμματα, που παρακολούησαν 530 καταρτιζόμενοι, ενώ πλέον είναι σε θέση να διεκπεραιώσει τη σύσταση μιας εταιρίας σε 24 ώρες.

Από το βήμα της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Δημήτρης Ρίζος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος βραβεύθηκαν μία σειρά από τοπικές επιχειρήσεις για την προσφορά τους σε διάφορους τομείς. Ανάμεσα σε αυτούς, και το Ράδιο Έβρος από την Ορεστιάδα, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

Η “Αναδρομή” στην ιστορία

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Λευκώματος που είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Επιμελητήριου Έβρου. Το Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1921 και η “Αναδρομή” είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια παρουσίασης της ιστορικής του διαδρομής, που είναι παράλληλη με την αναπτυξιακή πορεία της Αλεξανδρούπολης.

Την ερευνα για το υλικό και την επιμέλεια του λευκώματος έκανε ο Γιάννης Κουκμάς.

Το λεύκωμα μπορείτε να βρείτε ηλεκτρονικά εδώ: http://www.evroschamber.gr/anadromi/