Πόση “Τραϊανούπολη” χωράει στο Υπερταμείο;

Δώδεκα διαφορετικοί κωδικοί που αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιοχές του αρχαιολογικού χώρου της Τραϊανούπολης, ήταν εγγραγραμμένοι στο Υπερταμείο. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχαιολογικά”φιλέτα” του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αποτελούσαν μέρος της υποθήκης της Ελλάδας για το χρέος της, όμως ευτυχώς εξαιρέθηκαν.

Αυτά τα δώδεκα τεμάχια του αρχαιολογικού χώρου της Τραϊανούπολης μαζί με δύο εκκλησίες και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, ήταν μέρος των 2230 μνημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο και εν τέλει σώθηκαν.

Όπως εξήγησε η Υπουργός Πολιτισμού Μαργαρίτα Ζορμπά, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε η εγγραφή των συγκεκριμένων μνημείων είχε γίνει στο Υπερταμείο, λόγω της ασάφειας του κωδικού τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

«Για ακίνητα όπως ο Λευκός Πύργος η μόνη πληροφορία που υπήρχε στο εθνικό κτηματολόγιο ήταν ότι πρόκειται για μια ακάλυπτη έκταση κυριότητας του ελληνικού δημοσίου» συμπλήρωσε στα λεγόμενά της, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ειπώθηκε επίσης ότι η “διάσωση” των μνημείων, ολοκληρώθηκε μέσα σε είκοσι ημέρες, εν τούτοις να θυμίσουμε ότι η συζήτηση για τα εγγεγραμμένα μνημεία στο Υπερταμείο, είχε ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2018.

Δειτε τη λίστα με τους κωδικούς των χώρων και των μνημείων που εξαιρούνται απο το Υπερταμείο και αφορούν τον δήμο Αλεξανδρούπολη: