Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει ένα ζευγάρι που αναζητά παρένθετη μητέρα (και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο!)

Παρά το γεγονός ότι ζουν στην Αλεξανδρούπολη, η οποία όσο και αν έχει προοδεύσει υπάρχουν αρκετά ταμπού ακόμη που πρέπει να σπάσει, αναζητούν παρένθετη μητέρα για να αποκτήσουν παιδί!

Ο λόγος για ένα ζευγάρι, οι οποίοι έχουν αναρτήσει αγγελία σε site της πόλης εκδηλώνοντας σαφώς την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με κάποια κυρία, που προτίθεται να τους βοηθήσει στην απόκτηση παιδιού. Η απόφασή τους είναι αν μη τι άλλο άξια συγχαρητηρίων και προδίδει τη μεγάλη τους επιθυμία για τεκνοποίηση.

Η συνεργασία με παρένθετη μητέρα “χρησιμοποιείται” από ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν και πρόκειται για τρίτο άτομο το οποίο φιλοξενεί στη μήτρα της και εν τέλει γεννάει το μωρό του ζευγαριού.

Παρόλα αυτά, ο θεσμός της παρένθετης μητέρας διέπεται από συγκεκριμένο νομικό καθεστώς που προστατεύει τόσο την ίδια (που νομικά ονομάζεται “κυοφόρος”) όσο και το ζευγάρι από το οποίο προέρχεται το έμβρυο.

Οι αδρές γραμμές που περιγράφουν το πλαίσιο αυτό είναι:

α) Η κυοφόρος, αλλά και το ζευγάρι υποβάλλονται σε μία σειρά ιατρικών και ψυχιατρικών εξετάσεων (είναι συγκεκριμένες)
β) Η έναρξη της διαδικασίας γίνεται κατόπιν δικαστικής εντολής στην οποία αναφέρονται ρητά τα ονόματα των τριών εμπλεκομένων (του ζεύγους και της παρένθετης) και η πράξη στην οποία θα προχωρήσουν
γ) Το ζευγάρι πρέπει να μπορεί να αποδείξει ιατρικά ότι δεν μπορεί να τεκνοποιήσει
δ) Το ωάριο που θα φιλοξενήσει η κυοφόρος μπορεί να είναι είτε της “γενετικής” μητέρας, είτε κάποιας άλλης που θα έχει προκύψει με τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης (που επίσης διέπεται από συγκεκριμένο νομικό καθεστώς)
ε) Το ωάριο δεν μπορεί να ανήκει στην κυοφόρο
στ) Η κυοφόρος δεν δικαιούται αμοιβής για τη συμμετοχή της στην διαδικασία. Όμως, δικαιούται της κάλυψης από το ζεύγος των εξόδων για τις ιατρικές εξετάσεις, την εγκυμοσύνη και τη γέννα καθώς και την αποζημίωση για τυχόν ζημίες που θα υποστεί αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειαστεί να λείψει από την εργασία της.
ζ) Η εγγραφή του νεογνού στο ληξιαρχείο προϋποθέτει και την προσκόμιση της δικαστικής πράξης που πιστοποιεί ότι προέκυψε από παρένθετη μητέρα.

Γιατί η πράξη του συγκεκριμένο ζευγαριού πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα

Η μέθοδος της παρένθετης μητέρας αν και είναι υπαρκτή, δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, ειδικά δε σε μικρές κοινωνίες όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί μία επιστημονική λύση στο πρόβλημα της ατεκνίας και η απόφαση του συγκεκριμένου ζευγαριού να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του δημόσια, ίσως ενθαρρύνει και άλλα ζευγάρια να πράξουν το ίδιο.

Την ίδια ώρα, η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού με τον μεγαλύτερο δείκτη υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, αλλά και εντός της ο ίδιος δείκτης είναι επίσης πολύ χαμηλός. Ταυτόχρονα, η Θράκη έχει και τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας σε όλη την Ελλάδα.

Η υπογεννητικότητα, δυστυχώς είναι χαρακτηριστικό όλης της Θράκης η οποία καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη πανελληνίως, όπως προέκυψε από την εισήγηση του επίκουρου καθηγητή Δημογραφίας του ΔΠΘ Κ. Ζαφείρη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Αλεξανδρούπολης (18 & 19 /01).

Από την ίδια εισήγηση μάθαμε ότι έως το 2050 η Ελλάδα θα έχει χάσει από 500.000 έως 2.000.000 άτομα από το συνολικό πληθυσμό της, συνεπώς άνθρωποι σαν το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι μάλλον φωτεινά παραδείγματα.