Επίτιμος Δημότης Αλεξανδρούπολης ο Νίκος Δασκαλαντώνακης

Με αύξοντα αριθμό -13- ενεγράφη στο βιβλίο Επίτιμων Δημοτών της Αλεξανδρούπολης, ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού. Ο λόγος για τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος αποτελεί τον ιθύνοντα νου του Ομίλου Grecotel, που κατέχει το 4% της ελληνικής τουριστικής αγοράς.

“Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους, που δεν κατάγονται από την Αλεξανδρούπολη, αλλά έχουν προσφέρει τα μέγιστα σε αυτόν τον τόπο”, είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, στην τελετή που έγινε στο Δημαρχείο για την ανακήρυξη του Νίκου Δασκαλαντωνάκη σε Επίτιμο Δημότη Αλεξανδρούπολη.

Ποιος είναι ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης

Γεννημένος στην Κρήτη το 1936, ξεκινά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στα μέσα της δεκαετίας του ’60 μαζί με τον αδερφό του. Στο Ρέθυμνο τίθεται σε λειτουργία το πρώτο τους ξενοδοχείο, που θα τους δώσει ώθηση για να “κατακτήσουν την Ελλάδα”, αφού σήμερα ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη (Grecotel), αριθμεί 32 ξενοδοχεία σε όλη την ελληνική επικράτεια με δυναμικότητα 6.000 κλινών και περίπου 2.000.000 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Η γέννηση της Grecotel προσδιορίζεται στο 1981 και στην Αλεξανδρούπολη συστήθηκε το 2001 με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του ξενοδοχείου Grecotel Egnatia, που άνοιξε τις πόρτες του έναν χρόνο μετά.

Ήταν το 2007 όταν ο Όμιλος επεκτάθηκε στην πόλη και απέκτησε και ανακαίνισε τον “ιστορικό” Αστέρα με αποτέλεσμα, έως σήμερα να έχει καταβάλει στο Δήμο Αλεξανδρούπολης περίπου 4.7 € ευρώ σε μισθώματα (σ.σ. οι εκτάσεις στις οποίες βρίσκονται τα ξενοδοχεία έχουν παραχωρηθεί προς χρήση – δεν είναι ιδιόκτητες. Η παραχώρηση είχε γίνει επί δημαρχείας Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη) και να έχει καταβάλει σε μισθούς, επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές 24 εκ € (μόνο για τους εργαζόμενους των δύο ξενοδοχείων).

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης έχει αναπτύξει και κοινωνική δράση, αφού ο Όμιλος λειτουργεί πλέον και ιδρύματα Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, ενώ ο ίδιος έχει διατελέσει επί σειρά ετών επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο Όμιλος έχουν τιμηθεί με διάφορες παγκόσμιες διακρίσεις στον τομέα του Τουρισμού και της προώθησής του.

Νίκος Δασκαλαντωνάκης: “Η πυξίδα της Grecotel δείχνει την ανάπτυξη” 

Αποδεχόμενος την τιμή, που όπως είπε “είναι η πρώτη φορά που το συμβαίνει”, ο ίδιος ο κος Δασκαλαντωνάκης, υπογράμμισε την γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης και εξήρε την εργατικότητα των ανθρώπων της. Δήλωσε συμπαραστάτης της πόλης στην αναπτυξιακή της πορεία, γεγονός όμως που ούτως ή άλλως αποδεικνύεται από τα νούμερα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο κύκλος εργασιών των δύο ξενοδοχείων στα χρόνια που λειτουργούν στην πόλη φτάνει τα 57 εκ €, ενώ το κόστος της επενδυτικής δαπάνης του Ομίλου φτάνει τα 32 εκ €.

Είπαν για τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη:

“Ευχαριστώ το Θεό που σε έφερε στο διάβα μου” – Βαγγέλης Λαμπάκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

“Η προσφορά σας είναι πολύτιμη για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκης” – Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης ΑΜΘ

“Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλης της Θράκης, επειδή επενδύεται σε περιοχές που έχουν εθνικό ενδιαφέρον, όπως ο Έβρος” – Γεώργιος Καμπάς, Διοικητής ΔΣΣ

“Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης άλλαξε την οικονομία της Λάρισας με την ίδρυση του Imperial Λάρισα Hotel” – Κωνσταντίνος Τζανακούλης, π. Δήμαρχος Λάρισας

“Αξίζει κάθε τιμή στον κο Δασκαλαντωνάκη με τη θαυμαστή διορατικότητα, που λειτουργεί πέρα από εθνικιστικές εμμονές” – Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης