Οι Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης γίνονται… ταινία!

Μία είδηση που προκαλεί ενδιαφέρον έδωσε από την κοπή της πίτας του Συλλόγου Σαμοθρακιτών Αλεξανδρούπολης, ο Μητροπολίτης Άνθιμος. Λίγο πριν ευλογήσει την πίτα ο κος Άνθιμος, και απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό, αποκάλυψε ότι μια ομάδα νέων ανθρώπων τον έχουν πλησιάσει ζητώντας τη βοήθεια του, ώστε “να γίνει μία ταινία μεγάλου μήκους που θα παρουσιάσει όλο τον ιστορικό περίγυρο του μαρτυρίου των Πέντε Νεομαρτύρων”. 

Ο κος Άνθιμος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, όμως παρέσχε τη βεβαιότητα ότι “θα γίνει πραγματικότητα”. Όσο για το λόγο που τον ώθησε στο να κάνει αυτή την αποκάλυψη, ήταν για να υποστηρίξει την άποψή του ότι “το νησί έχει δυναμική”. 

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης κάλεσε όλους να “σκεφτούμε όλοι ότι το μέλλον της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης είναι αδήριτα ενωμένο”, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή νοοτροπίας όλων.

“Κανένας δεν οφείλει να βοηθήσει κανέναν” είπε ο κος Άνθιμος, όμως τόνισε ότι “μπορούμε να παράξουμε πολλά όλοι μαζί και ελάχιστα ο καθένας μόνος του”.

Πάντως, λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, αναγνώρισε στην δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη και σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, τη βοήθεια που παρέχουν στο νησί, είτε γενικά, είτε στις μεμονωμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Οι Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες 

Οι πέντε Νεομάρτυρες, Μανουήλ Παλογούδας, Θεόδωρος Δημητρίου, Γεώργιος Κουρούνης και ο νεότερος Γεώργιος Καλακίκος κατάγονταν από την Σαμοθράκη, ο δε Μιχαήλ από την Κύπρο, και μαρτύρησαν στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα του Θωμά 6 Απριλίου 1835 και η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ