Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της παραίτησης Καμμένου

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε τελικά τα σενάρια που τον ήθελαν να αποχωρεί από τον κυβερνητικό σχηματισμό, ελέω “μακεδονικού”. Από το Reuters μέχρι την τουρκική Daily Sabah, τα πρακτορεία ειδήσεων και οι μεγάλες εφημερίδες όλου του κόσμου έχουν αφιερώσει δημοσιεύματα στο χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Πάνος Καμμένος: “Το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα”

Ήδη από την επίσκεψη του στη Θράκη μέσα στις γιορτές, ο (πρώην) Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του, αφού είχε πει ότι εκείνη ήταν μάλλον η τελευταία του θεσμική επίσκεψη ως κατέχων το θώκο που παρέδωσε το πρωί της Κυριακής στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη 40λεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Πάνος Καμμένος εξήγησε ότι “Το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα”, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος του στο δρόμο της εξόδου.

Αλέξης Τσίπρας: “Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή” 

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, έκανε δεκτή την παραίτηση Καμμένου και τον αντικατέστησε αμέσως με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη, επειδή “δεν ήθελε να αφήσει στην τύχη ένα τόσο σημαντικό υπουργείο”. Σε ο,τι έχει να κάνει με τις δικές του κινήσεις, είναι ήδη γνωστό ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με τη διαδικασία να ξεκινάει τη Δευτέρα και να ολοκληρώνεται τη Τετάρτη.

Αμέσως μετά και πάντως εντός του τρέχοντος μήνα θα έρθει στη Βουλή και η Συμφωνία των Πρεσπών για να κυρωθεί, σε συνέχεια της κύρωσης της από τη Βουλή των Σκοπίων.

Στα παραπολιτικά της υπόθεσης αυτής, λέγεται ότι ήδη έχουν βρεθεί οι έξι βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά κάποιους το “διαζύγιο” Τσίπρα – Καμμένου εκτιμάται ως στημένο ωστε και η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει, αλλά και οι ΑΝΕΛ να μην την ψηφίσουν με τις λιγότερες δυνατές (πολιτικές) απώλειες.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ξεκινάει από την Δευτέρα 14/01 είναι μία κρίσιμη εβδομάδα για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, γι’ αυτό άλλωστε εκδηλώνεται και το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ. Στις 20 Ιανουαρίου προγραμματίζονται συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τους φορείς που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών.