Αλέξης Τσίπρας από τη Σαμοθρακη: “Η Ελλάδα δεν απειλείται”

Διπλό μήνυμα έστειλε από τη Σαμοθρακη όπου γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας. Λίγο μετά την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης, ο Αλέξης Τσίπρας από το Φιδελλειο Συνεδριακό Κεντρο απευθύνθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απάντησε στην πρόσφατη προκλητική του δήλωση περί ρίψης των Ελλήνων στη θαλασσα.

“Εγώ θα χρησιμοποιήσω στίχους ενός ειρηνοποιου ποιητή” είπε ο πρωθυπουργός και δανειζόμενος την κατακλείδα του ποιήματος ‘Γερμανικο Εγχειρίδιο Πολέμου’ του Μπέρτολτ Μπρεχτ, είπε: “Στρατηγε ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Μπορεί να σκοτώνει, μπορεί και να πετάει – έχει ομως ένα ελάττωμα: ξέρει να σκέφτεται” ενώ σε μια προηγούμενη αποστροφή του λόγου του είχε υπογραμμίσει ότι “η Ελλάδα δεν απειλείται” και ότι “οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παρά τις εσωτερικές διαφορές τους, ειναι πάντα ενωμενοι για να υπερασπιστούν την πατρίδα μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος τους τους και κάθε γωνιά της Ελλάδας”.

Το δεύτερο μήνυμα του πρωθυπουργού αφορούσε το εσωτερικό της χώρας όπως είπε και εξήγησε ότι επέμεινε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Σαμοθράκη, πάρα τις αντιξοότητες του καιρου για να υπερθεματιζει το γεγονός ότι “καμία γωνία του τόπου μας δεν είναι μια ξεχασμενη γωνία”.

Στην εικοσαλεπτη ομιλία του στο Φιδελλειο, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη σκυτάλη από τον δήμαρχο της Σαμοθράκης Θαναση Βίτσα, και αναφέρθηκε στα χρήματα που δίνονται για την ολοκλήρωση των μελετών στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, που προοιωνίζουν ένα έργο το οποίο θα απεγκλωβίσει το νησί από τους “εκβιαστες ακτοπλοους”.

Θανασης Βιτσας: “Έχουμε άριστη συνεργασία με την κυβέρνηση”

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος της Σαμοθράκης εξήρε τη συνεργασία του με την κυβέρνηση αναφερόμενος σε συγκεκριμένους τομείς.

Αιχμή του δόρατος, τα έργα στο λιμάνι της Καμαριώτισσας που θα “απεγκλωβίσουν το νησί από τον εκβιασμό των πλοίων συγκεκριμένου μήκους”.

Το σύνολο των πρόβληματων που αντιμετωπίζει το νησί τέθηκαν υπόψη του πρωθυπουργού στη σύσκεψη που μεσολάβησε του εορτάσμου των Θεοφανείων και της τελετής για την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη .

Δημητρης Πέτροβιτς: “Χρειαζόμαστε εξειδικευμένους γεωλόγους στη Σαμοθράκη”

Στην ίδια σύσκεψη, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε ότι στη Σαμοθράκη πρέπει να έρθουν το συντομότερο δυνατόν εξειδικευμένοι γεωλόγοι καθώς μελετητές του ΙΓΜΕ έχουν υποδείξει τρια σημεία που έχουν υποστεί γεωλογικές αλλοιώσεις και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο κατολισθήσεων. Αυτα βρίσκονται στη Χώρα, τον Ξηροπόταμο και τον Προφήτη Ηλία.

“Πρωθυπουργε, το νησί μας και τα μάτια σου!”

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, σε συνέχεια του Μεγάλου Αγιασμού που είχε τελεστεί στον ναό της Παναγίας Καμαριωτισσας χωροστατουντος του τοπικού εφημέριου και όχι του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Γρηγορότερος κολυμβητής αποδείχθηκε ο Βασίλης Σελος, που πρόσφερε και τον Σταυρό στον πρωθυπουργό να τον ασπαστεί, ενώ ένας από τους υπόλοιπους κολυμβητές επεστησε την προσοχή του Αλέξη Τσίπρα φωνάζοντας του “Πρωθυπουργε το νησί μας και τα μάτια σου”.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επεδίωξε την επαφή με τους κατοίκους του νησιού αφού μετά το πέρας της ομιλίας του περπάτησε στους δρόμους της Καμαριώτισσας συνομιλώντας με περαστικούς και θαμωνες καταστημάτων εστίασης.

Η μετάβαση του πρωθυπουργού στη Σαμοθράκη πάντως ήταν τελικά μια δύσκολη υπόθεση λόγω της “Σοφίας” – του μετεωρολογικού φαινομένου που ταλαιπώρησε όλη την Ελλάδα. Υπήρξε μάλιστα και σκέψη για την αναβολή της αλλά κατ’ εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού έγινε κανονικά, αν και χρειάστηκε να επιστρατευτεί στρατιωτικό ελικόπτερο Σινουκ.

Ανάμεσα σε αλλους που παρακολούθησαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαμοθράκη ήταν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, ο πρόεδρος του ΟΛΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδευσαν οι αναπληρωτες υπουργοί Άμυνας και Ναυτιλίας.