Ποιος θυμάται την περιπέτεια του ΠΑΘ “Γαύδος” που έσωσε τη Σαμοθράκη;

Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) “Γαύδος” είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα σκάφη του Λιμενικού Σώματος ναυπηγήθηκε το 2015 και έκτοτε καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εδρα του είναι η Λέσβος.

To  ΠΑΘ “Γαύδος”, έσωσε κυριολεκτικά τη Σαμοθράκη, αφού ήταν το σκάφος που εκτόνωσε την κατάσταση και μετέφερε επιβάτες από και προς το νησί όταν είχε χαλάσει το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ (με τη βλάβη που είχε παρουσιάσει στις 28/12/2018).

Παρόλα αυτά, στις αρχές του 2018 το “Γαύδος” είχε εμπλακεί σε ένα σημαντικό επεισόδιο που είχε ανεβάσει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς είχε εμβολιστεί από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια.

Όσοι δεν θυμάστε το επεισόδιο, μπορείτε να δείτε το βίντεο:

Και εδώ οι πληροφορίες που μετέδιδε στις 13/02/2018 το iefimerida.gr

“[…]Σύμφωνα με το militaire.gr, χθες τη νύχτα, ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές. 

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού κατά τη διάρκεια ελιγμών γύρω από τις βραχονησίδες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρώτες πληροφορίες, στο σκάφος του Λιμενικού προκλήθηκαν ρωγμές και ζημιές. Κατά πληροφορίες δεν κινδύνεψαν οι χειριστές του σκάφους το οποίο έχει μεταφερθεί για επισκευή”.