Το ΣΑΟΝΗΣΟΣ λύνει το πρόβλημα της Σαμοθρακης

Το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ λύνει τελικά το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συνδεσης της Σαμοθράκης, που ανέκυψε μετά την ξαφνική βλάβη του ΣΑΟΣ ΙΙ στις 28/12/2018.

Το πλοίο που ανήκει επίσης στην εταιρία SAOS FERRIES επιθεωρηθηκε από κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου βρίσκεται δεμένο και πλέον θα ξεκινήσει δρομολόγια αφ’ ης στιγμής το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Σε μια μακρσκελη ανάρτηση στο facebook ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης έγραψε:

ΑΡΧΙΖΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΣΑΟΝΗΣΟΣ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όλες οι επιθεωρήσεις του πλοίου ΣΑΟΝΗΣΟΣ που πραγματοποιήθηκαν εκτάκτως απο κλιμάκιο τριών επιθεωρητών του κλάδου επιθεώρησης του Υπουργείου εμπορικης ναυτιλίας.
Έτσι απο αύριο και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα αρχίσουν δρομολόγια προς την Σαμοθράκη.
Ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα σταματήσει η παραπληροφόρηση ( ευτυχώς απο ελάχιστους) σχετικά με το ΣΑΟΝΗΣΟΣ, παραθέτω κάποια στοιχεία ωστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα:

ΠΡΩΤΟΣ ΜΥΘΟΣ. Η αγορά και μετασκευή του Σαονησος πραγματοποιήθηκε με επιδοτήσεις του κράτους και της ευρωπαϊκής ένωσης.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ουτε ενα ευρώ επιδότησης δεν υπήρξε
ενώ στοίχισε αρκετά εκατομμύρια.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΥΘΟΣ. Το Σαονησος θα εισπραξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απο επιδοτήσεις αντικαθιστώντας το Σάος
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Το Σαονησος για όσα δρομολόγια πραγματοποιήσει οπως και πέρυσι που αντικαθιστούσε το Σαος στην ακινησία του, θα εισπράτει ως επιδοτηση για δώδεκα δρομολόγια την εβδομάδα που θα πραγματοποιεί ( έξι Αλεξανδρουπολη Σαμοθρακη και έξι Σαμοθρακη Αλεξανδρουπολη) το ποσο των χιλίων εκατον εικοσι έξι (1126) ανα δρομολόγιο συν ΦΠΑ
Δηλαδή συνολικά δέκα τρεις χιλιάδες πεντακόσια δέκα έξι Ευρώ συν ΦΠΑ (13.516) ανά εβδομάδα.

ΤΡΙΤΟΣ ΜΥΘΟΣ. Στους διαγωνισμούς που κατα καιρούς πραγματοποιεί το Υπουργείο για την Σαμοθράκη (οπως προχθές μετά την ζημία του Σαος) δεν υπαρχουν συμμετοχές άλλων εταιριών γιατι τα πλοία τους ειναι μεγάλα και δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στο λιμάνι της Καμαριωτισσας.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πλοία που μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι της Καμαριωτισσας υπαρχουν πολλά. Η χαμηλή κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων της συγκεκριμένης γραμμής σε συνδυασμό με τα χαμηλά τιμήματα των διαγωνισμών απομακρύνουν τους πλοιοκτήτες οι οποίοι έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις με μεγάλη κερδοφορία.
Δεν ειναι τυχαίο πως για την πραγματοποίηση ενός μόνο δρομολογίου, και μάλιστα με πλοίο τύπου “παντόφλα” , που δεν ειχε κάν την δυνατότητα μεταφοράς επιβατών, κατεβλήθη απο την δημοτική αρχή (και καλά έπραξε) το ποσόν των εικοσι χιλιάδων ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΜΥΘΟΣ. Το Σαονησος ταξιδεύει με χαμηλή ταχυτητα λόγω προβλημάτων στις μηχανές του.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω γειτνίασης του με το ποτάμι δημιουργεί στριδωνα στα ύφαλα του πλοίου. Ειδικά πλοία που ειναι ακινητοποιημένα για καιρό
“Φορτώνονται” με μύδια που δυσκολεύουν την σωστή πλεύση και μειώνουν την ταχυτητα.

ΠΕΜΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ. Ειναι αδύνατον να πάθει ζημιά ενα πλοίο που πρόσφατα έχει επιθεωρηθεί.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ενα πλοίο οπως κάθε μηχάνημα μπορεί ανα πάσα στιγμή να παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα .
Πολυ περισσότερο που τα πλοία κινούνται στην θάλασσα και καταπονούνται περισσότερο. Το πλεονέκτημα στα πλοία ειναι οτι διαθέτουν δεύτερη μηχανή και δεύτερα βοηθητικά μηχανήματα (γεννήτριες κλπ) ωστε σε περιπτωση βλάβης να μπορούν να οδηγηθούν με ασφάλεια στο λιμάνι.
.. Άραγε πόσες φορές χάλασαν τα λεωφορεία του Δήμου? Εκει κανείς δεν το κατάλαβε γιατι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις.
Για τον λόγο αυτό επιμένουμε οτι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΟΙΟ. Ενα πλοιο ισον κανένα.Και αυτό ας το καταλάβουν όλοι η τουλάχιστον αυτοί που πραγματικά αγαπούν αυτόν τον τόπο και θέλουν την ανάπτυξη του.
ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΑΝ ΠΑΘΕΙ ΖΗΜΙΑ ΤΟ ΣΑΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΕ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΟΙΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?
Σίγουρα θα καταστραφεί η οικονομία του νησιού και εμείς σαν εταιρία θα πτωχεύσουμε.
Σήμερα λοιπόν που δίνουμε διέξοδο στο πρόβλημα με την δρομολόγηση του Σαονησος ,χωρίς να εχουμε καμμία υποχρέωση, και παρά τις ειρωνείες και τα πικρόχολα σχόλια ορισμένων, καλούμε για άλλη μία φορά όλους τους κατοίκους και πρώτο τον Δήμαρχο να κάτσουμε σε ενα τραπέζι για το καλό του τόπου. Τόσο εμείς όσο και εσείς της δημοτικής αρχής είμαστε προσωρινοί επισκέπτες σε αυτό τον τόπο. Ας αφήσουμε κάτι θετικό στο πέρασμα μας.