Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε “γραμμή” για τις Δημοτικές Εκλογές

Στην αποφώνησή του από το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μία πολύ σημαντική διευκρίνιση για το πως θα κινηθεί η παράταξη στις Δημοτικές Εκλογές και ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι που φέρουν γαλάζια κομματική ταυτότητα.

Με δεδομένο ότι στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν δύο γαλάζιες υποψηφιότητες, η συγκεκριμένη “γράμμη” είναι άκρως σημαντική. Ο έχων το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας επίσημα, είναι ο νυν Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, όμως ο Βαγγέλης Μυτιληνός που επίσης διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι ο ένας πρέπει να στηρίξει τον άλλον εφόσον βρεθεί στον β’ γύρο. Συγκεκριμένα, είπε: “Σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους, όμως -προσέξτε το αυτό, έχει σημασία- όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα θα πρέπει -και επιμένω σε αυτό- να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης, και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο. Αυτό απαιτούμε από τα στελέχη μας. Και όλες μαζί οι δυνάμεις, αν οι εκλογές γίνουν ταυτόχρονα, να συμβάλλουν καθοριστικά στη μεγάλη νίκη των εθνικών εκλογών”. 

Αλεξανδρούπολη: Τι θα συμβεί αν υπάρξει β’ γύρος στις Δημοτικές Εκλογές;

Φυσικά, υπάρχει και η πιθανότητα να μην χρειαστεί να γίνει β’ γύρος στις Δημοτικές Εκλογές, όμως αυτό, λόγω “Κλεισθένη” θεωρείται σχεδόν απίθανο – όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη, αλλά για όλους τους Δήμους της χώρας.

Με όσα γνωρίζουμε έως τώρα για τις υποψηφιότητες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, οι πιθανότητες είναι οι εξής:

α) Οι κ.κ. Λαμπάκης και Μυτιληνός να είναι ‘αντίπαλοι’ στον β’ γύρο
β) Ο κος Λαμπάκης να είναι υποψήφιος με κάποιον από διαφορετικό κομματικό χώρο στον β’ γύρο, οπότε ο κος Μυτιληνός θα πρέπει να τον στηρίξει με βάση την κομματική οδηγία της ΝΔ
γ) Ο κος Μυτιληνός να είναι υποψήφιος με κάποιον από διαφορετικό κομματικό χώρο στον β’ γύρο, οπότε ο κος Λαμπάκης θα πρέπει να τον στηρίξει με βάση την κομματική οδηγία της ΝΔ
δ) να μην φτάσει κανείς από τους δύο στον β’ γύρο

Αναλύοντας τις πιθανότητες τώρα, στο σενάριο -α- η Νέα Δημοκρατία περιέρχεται σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί θα είναι δύσκολη απόφαση η στήριξη. Στο σενάριο -δ- η Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι σε δύσκολη θέση, καθώς θα έχει καταγράψει μία σημαντική ήττα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, ενώ στα σενάρια -β- και -γ- η κατάσταση περιπλέκεται κάπως γιατί αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το αν οι κ.κ. Λαμπάκης και Μυτιληνός θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή ή όχι.

Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία με τις Περιφέρειες;

Εν τω μεταξύ, ο κος Μητσοτάκης αν η ίδια γραμμή θα ακολουθηθεί και στις Περιφέρειες, καθώς αυτό θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

“Στις περιφερειακές εκλογές, κύριοι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, σας βλέπω έτοιμους να δώσετε τον αγώνα σας. Η μάχη θα είναι σαφώς πιο πολιτική, καθώς η πορεία των Περιφερειών συναρτάται με το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Κι αυτό, προφανώς, συνδέεται με κυβερνητικές επιλογές. Εδώ, λοιπόν, οι αποφάσεις μας είναι παραταξιακές. Ο στόχος μας, διπλός: να μην πέσει καμία περιφέρεια στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ και να βαφτούν οι περισσότερες -αν όχι και οι 13 περιφέρειες-  γαλάζιες!”, είπε μόνο, όμως έχει μάλλον μεγάλη σημασία η καταληκτική φράση αυτού του τμήματος της ομιλίας του που είναι η εξής: “Σε αυτόν τον αγώνα απαιτώ απόλυτη κομματική συστράτευση”.