Η Αμερική προετοιμάζει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν ( ; )

Την είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προετοιμάζουν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, έδωσε από το Κατάρ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντοναλντ Τραμπ ενημέρωσε σχετικά τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν στην συνάντηση που είχαν στην Αμερική στο διήμερο 30/11-1/12.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν θεωρείται από την Τουρκία ως ο “εγκέλφαλος” της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων επεισοδίων είχαν σκοτωθεί 251 άνθρωποι στην Τουρκία και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 2.000.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, φωτογραφίζεται από την Τουρκία ως ο Νο1 υπαίτιος της κατάστασης αυτής, και φέρεται ως αρχηγός οργάνωσης, της οποίας τα μέλη διεθνώς αποκαλούνται “Γκιουλενιστές”. Ο Γκιουλέν, που είχε υπάρξει στενός συνεργάτης του Ρ.Τ. Ερντογάν στο παρελθόν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1999.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία εκτιμά και δηλώνει ότι “Γκιουλενιστές” υπάρχουν ακόμη και σήμερα εντός των τειχών της γι’αυτό και έχει ασκήσει πολλές διώξεις σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων – ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Αρκετοί από τους Γκιουλενιστές δε, έχουν βαδίσει το δρόμο της “παράτυπης μετανάστευσης” προς την Ευρώπη, ακόμη και μέσω του ποταμού Έβρου.

με πληροφορίες από τη Daily Sabah