Πώς η αποχή των Δικηγόρων επηρέασε τον Μεγάλο Περιφερειακό της Αλεξανδρούπολης;

Στον αγώνα διατήρησης της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή, προφανώς συντονίζεται όλη η Θράκη και αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι δικηγόροι της εφετειακής περιφέρειας απείχαν από τα καθηκόντα τους για τρεις ημέρες. Έτσι απάντησαν σε πρώτη φάση στην ανακοίνωση της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Πατρών περί ίδρυσης της 4ης Νομικής, που οι θεσμοί της Θράκης θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο αυτήν της Κομοτηνής.

Όμως, στις παράπλευρες απώλειες αυτής της κινητοποίησης είναι ο λεγόμενος μεγάλος Περιφερειακός της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος μάλιστα όταν κατασκευαστεί θα συνδέσει και το λιμάνι της πόλης με την Εγνατία

Η είδηση ήρθε από τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΓΑΙΑΟΣΕ, όπου μεταξύ άλλων είπε: “Χθες (εν. Παρασκευή 7/12), υπήρχε η απαλλοτρίωση της μεγάλης περιφερειακής – απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η μελέτη και η ανάγκη να την υλοποιήσουμε. Οι δικηγόροι της Θράκης βρίσκονται σε αποχή τρεις μέρες, επειδή θα γίνει η 4η Νομική στην Πάτρα, επειδή λέει εμείς εδώ θα πληγωθούμε. Και επειδή απείχαν οι δικηγόροι της Θράκης πάει η εκδίκαση της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο του 2019 […]”. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1.5 χρόνο από σήμερα με όσες συνέπειες έχει αυτό για την πορεία του έργου, αλλά εν τέλει και για το ίδιο το αντικείμενο του συγκεκριμένο συνεδρίου, το οποίο εν πολλοίς άφησε σε όλους την απορία ως προς τον λόγο της διοργάνωσής του.

“Κενό ειδήσεων” το Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΓΑΙΑΟΣΕ

Το Συνέδριο διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη το τριήμερο 7-8-9 Δεκεμβρίου για να πει σε όλους ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ σκοπεύει να δημιουργήσει στην πρωτεύουσ του Έβρου το τρίτο της μεγάλο εμπορευματικό κέντρο μετά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Όμως, πέρα από την ιδέα, η οποία χαιρετίστηκε από όλους δεν κατέστη εφικτό να δοθεί καμία άλλη λεπτομέρεια επί του έργου, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Θανάσης Σχίζας, για να υλοποιηθεί “χρειάζονται συνέργειες”. Και εδώ το τοπίο παρέμεινε θολό, εν τούτοις το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς, είναι ότι για να προχωρήσουν όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των λεγομενων “υποπαραχωρήσεων” στο λιμάνι, άρα ο κλήρος πέφτει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Παρόλα αυτά, τόσο από τον κο Λαμπάκη, όσο και από άλλους ντόπιους ομιλητές αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι ο χρόνος πια έχει αρχίσει να μην λειτουργεί υπέρ της Αλεξανδρούπολης, αφού ναι μεν ο σχεδιασμός ενός εμπορευματικού κέντρου για το λιμάνι της πόλης είναι γνωστός, αλλά εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν πράξεις που να υποδηλώνουν ότι η υλοποίηση του έχει τροχιοδρομηθεί.