Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης Frankfurter Rundschau σημειώνει ότι «τρεις πρόσφυγες πεθαίνουν στον ποταμό Εβρο», προσθέτοντας ότι «έλληνες συνοριοφύλακες τους είχαν αναγκάσει να επιστρέψουν στην Τουρκία, όπου μάλλον πέθαναν από το κρύο. Γίνεται λόγος για “συστηματικά pushbacks”», αναφέρει το δημοσίευμα, εννοώντας την πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η FR αναφέρει ότι τα πτώματα των τριών ανδρών εντοπίστηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων και επισημαίνει: «Εδώ και χρόνια υπάρχουν επανειλημμένα δημοσιεύματα βάσει των οποίων έλληνες συνοριοφύλακες στον Εβρο εξωθούν μετανάστες να επιστρέψουν στην Τουρκία. Παρόμοια δημοσιεύματα υπάρχουν και από το Αιγαίο. Το διαβόητο pushback απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Οι ελληνικές αρχές πάντοτε διέψευδαν ότι γίνεται χρήση αυτής της πρακτικής. Τώρα το νέο ύποπτο περιστατικό προκαλεί ντόρο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης».

Συνοριοφύλακες: “Εμετικά” τα δημοσιεύματα

Οι Συνοριοφύλακες του Έβρου πάντως, όχι απλά αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα ως εμετικά. Ο πρόεδρος τους, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς εκτιμά ότι τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν μέρος της τουρκικής προπαγάνδας για να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων Συνοριοφυλάκων, που ειδικά τον τελευταίο καιρό σημειώνουν πολλές επιτυχίες συλλαμβάνοντας διακινητές προσφύγων και μεταναστών.