Δευτέρα 24 Φεβρουάριος, 2020
Επιμένει η Τουρκία: Οι Έλληνες συνοριοφύλακες κάνουν pushbacks μεταναστών

Επιμένει η Τουρκία: Οι Έλληνες συνοριοφύλακες κάνουν pushbacks μεταναστών

Νέα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου επαναφέρουν το θέμα των επαναπροωθήσεων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται κάνουν οι Έλληνες συνοριοφύλακες σε πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται ειδικά στον Έβρο.

Τα δημοσιεύματα, που διακινούνται μάλιστα και μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας (anadolu) επικαλούνται μαρτυρίες μεταναστών, που κατά δήλωσή τους, είχαν καταφέρει να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, όμως όταν εντοπίστηκαν στην ελληνική όχθη επαναπροωθήθηκαν και μάλιστα αφού προηγουμένως είχαν υποστεί ξυλοδαρμό και κλοπή των εγγράφων και των τιμαλφών τους.

Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος δημοσιευμάτων από τον τουρκικό τύπο, που στήνουν τη χώρα μας στον τοίχο για το προσφυγικό ζήτημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούν τα τουρκικά ΜΜΕ, μόνο για τον μήνα Νοέμβριο επαναπροωθήθηκαν παράνομα και ενίοτε βίαια, από την Ελλάδα στην Τουρκία, πάνω από 2.500 άτομα.

Αντιστοιχα δημοσιεύματα και στον γερμανικό τύπο

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης Frankfurter Rundschau σημειώνει ότι «τρεις πρόσφυγες πεθαίνουν στον ποταμό Εβρο», προσθέτοντας ότι «έλληνες συνοριοφύλακες τους είχαν αναγκάσει να επιστρέψουν στην Τουρκία, όπου μάλλον πέθαναν από το κρύο. Γίνεται λόγος για «συστηματικά pushbacks»», αναφέρει το δημοσίευμα, εννοώντας την πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η FR αναφέρει ότι τα πτώματα των τριών ανδρών εντοπίστηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων και επισημαίνει: «Εδώ και χρόνια υπάρχουν επανειλημμένα δημοσιεύματα βάσει των οποίων έλληνες συνοριοφύλακες στον Εβρο εξωθούν μετανάστες να επιστρέψουν στην Τουρκία. Παρόμοια δημοσιεύματα υπάρχουν και από το Αιγαίο. Το διαβόητο pushback απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Οι ελληνικές αρχές πάντοτε διέψευδαν ότι γίνεται χρήση αυτής της πρακτικής. Τώρα το νέο ύποπτο περιστατικό προκαλεί ντόρο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης».

Συνοριοφύλακες: «Εμετικά» τα δημοσιεύματα

Οι Συνοριοφύλακες του Έβρου πάντως, όχι απλά αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα ως εμετικά. Ο πρόεδρος τους, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς εκτιμά ότι τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν μέρος της τουρκικής προπαγάνδας για να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων Συνοριοφυλάκων, που ειδικά τον τελευταίο καιρό σημειώνουν πολλές επιτυχίες συλλαμβάνοντας διακινητές προσφύγων και μεταναστών.