Γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας – Ετάφη η Ελένη Τοπαλουδη

Με δάκρυ, σπαραγμό και οργή για το άδικο γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας που από την Τετάρτη 28/11 έχει βυθίσει στο πένθος το Διδυμοτειχο, αλλα και όλη την Ελλάδα.

Η μόλις 21 ετών Ελένη Τοπαλουδη, θάφτηκε στη γενέτειρα της, συνοδευόμενη στην τελευταία της κατοικία από τους γονείς, τους συγγενείς και μεγάλο αριθμό συντοπιτών της, που ήθελαν να της πουν το τελευταίο αντίο.

Μέσα στο λευκό, κλειστό της φέρετρο η Ελένη, είναι πια “μια νυφη που ξαγρυπνα”, και ειρωνευομενη τραγικά τον Μάνο Ελευθερίου έχει για κρεβατι της “το λημέρι του φονιά”.

Την ώρα της ταφής, η μητέρα της Κούλα, δεν άντεξε την παραδοση της κόρης της στου “κάτω κόσμου τα πουλιά” και έστρεψε το βλεμμα της αλλου- ίσως στις αναμνήσεις που της άφησε η Ελένη η στα “άλλα όνειρα” που είχε γι’ αυτήν, όπως επαναλάμβανε συνεχώς κατά τη διάρκεια του θρήνου της.

Στο πλευρό της πάντα, ο σύζυγος της Γιάννης, που εκτέλεσε και το βαρύ καθήκον της αναγνωρίσης της κόρης του και της μεταφοράς της σορού της από τη Ρόδο στο Διδυμότειχο, που έγινε το βράδυ της Τρίτης με την τακτική πτήση της Aegean (μέσω Αλεξανδρούπολης).

Η σορός της Ελένης μεταφέρθηκε στο σπίτι της οικογένειας το πρωί της Τετάρτης λίγο μετά τις 08:00 κατοπιν σχετικής επιθυμίας της μητέρας και έφυγε για το ναό περίπου στις 11:00. Μαζί της εκατοντάδες άνθρωποι με ένα “γιατί” ζωγραφισμενο στα πρόσωπα τους.

“Θέλουμε παραδειγματική τιμωρία”

Παράλληλα με την πορεία της Ελένης στην ‘Μακαρια Οδο’, οι δύο συλληφθέντες και φερόμενοι ως δραστες της δολοφονίας της, βαδίζουν το δρόμο που όρισε γι’αυτους η δικαιοσύνη, που όλοι απαιτούν να “μην τους χαριστει”.

“Να τιμωρηθουν παραδειγματικά” επαναλαμβανε συχνά άμεσα στις οιμωγές της, η τραγική μάνα και την απαίτηση της αυτή συμμερίζονταν άπαντες οι παριστάμενοι. Την ίδια ώρα, τα ρεπορτάζ από τη Ρόδο αποδίδουν ανατριχιαστικές φράσεις στους συλληφθέντες, όπως αυτή που λέει ότι η άτυχη κοπέλα τους παρακαλούσε να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά αυτοί την πέταξαν στη θάλασσα ζωντανή.

“Η Ελένη ήταν η ελπίδα” είπε σε έναν σύντομο επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουριδης μέσα στον κατάμεστο από κόσμο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτοκου.

Οι γονείς της τη συνόδευσαν στην τελευταια της κατοικία όντες πιο “ήρεμοι”, αφού έχουν βρεθεί οι δράστες του ειδεχθους εγκλήματος, όμως τώρα πρέπει να μαζέψουν το κουράγιο τους για  την επόμενη πράξη του οικογενειακου τους δράματος, που είναι φυσικά τα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν των συλλήψεων και των προφυλακίσεων.

Η Ελένη Τοπαλουδη, ήδη αποτελεί ένα συμβολο του αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αφού θυσίασε τη ζωή της προκειμένου να μην χάσει την γυναικεία της αξιοπρέπεια, παραδιδόμενη στις σεξουαλικές ορέξεις των δύο δολοφόνων της.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι του “κάτω κόσμου τα πουλιά και τα παγώνια με φως και νύχτα της κεντησαν μια όμορφη φορεσιά”.