“Όλοι μαζί μπορούμε” – Το σύνθημα του Συλλόγου ΑμεΑ Έβρου για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Με κεντρικό σύνθημα “Όλοι μαζί μπορούμε”, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Έβρου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες (που είναι η 3η Δεκέμβρη) σε μία μεγάλη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης.

Ο Σύλλογος ΑμεΑ Έβρου διάγει ίσως την δυσκολότερη περίοδο στην δεκαετή και πλέον ιστορία του, αφού είναι ανάμεσα στους Συλλόγους που τελούν υπό διωγμόν από το Παλιό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Παρ’ όλα αυτά, τα μέλη του δεν πτοήθηκαν και ετοίμασαν για το κοινό μία εκδήλωση που τα είχε όλα: χορό, τραγούδι, θέατρο, επιστημονικές τοποθετήσεις.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης ανέλαβε η χορωδία του Β’ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης με παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης, υπό τις οδηγίες του χοράρχη Θανάση Καΐσα. Στο επιστημονικό κομμάτι της εκδήλωσης, ο π. Απόστολος Καβαλιώτης ανέλυσε μία σειρά προβληματισμών γύρω από τον προσδιορισμό των Ατόμων με Αναπηρίες πριν και μετά τις εκλογές αποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι η μέριμνα για τα ΑμεΑ στην Ελλάδα εκδηλώνεται τελικά κατά κύριο λόγο ως προεκλογικό “εργαλείο” και όχι ως ουσιαστική πολιτική.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν εκπρόσωποι των φορέων και των αρχών της πόλης, οι τρεις απο τους τέσσερις βουλευτές καθώς και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος που μοιράστηκε με το κοινό μία προσωπική του ιστορία από την περίοδο ακόμη που ήταν Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης. Ο κος Άνθιμος αναφέρθηκε σε μία επιστολή που είχε δεχθεί στις αρχές του 1990 από την σύζυγο του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μαρίκα, και η οποία προέτρεπε τις Μητροπόλεις να κατασκευάσουν στις εκκλησίες μπάρες βάδισης για άτομα με κινητικά προβλήματα (επειδή προφανώς η ίδια ήταν ένα από αυτά).

Ο κος Άνθιμος χρησιμοποίησε την ιστορία για να περιγράψει την έκπληξη των Μητροπολιτών και των ιερέων τότε από τη συγκεκριμένη προτροπή σε αντιπαραβολή με το γεγονός ότι η τότε προτροπή της αείμνηστης Μαρίκας Μητσοτάκη, σήμερα αποτελεί υποχρέωση για κάθε κτίριο που κατασκευάζεται.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την θεατρική παράσταση “το Προξενιό”, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου με μεγάλη διάθεση αυτοσαρκασμού, που είναι αν μη τι άλλο αξιέπαινη.