Η Βουλγαρία διοργανώνει έκθεση για την ιστορία των Σαρακατσάνων

Μία μεγάλη λαογραφική έκθεση με θέμα τους Σαρακατσάνους και τη νομαδική ζωή τους εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, όπως μεταδίδει το bnr.bg. Η έκθεση έχει τίτλο “Στο δρόμο” και παρακολουθεί την εποχική μετανάστευση των Σαρακατσάνων από την Βουλγαρία στην Ελλάδα και το αντίστροφο.

Η έκθεση αποτελεί μια διετή επιστημονική έρευνα η οποία εκπονήθηκε από την έδρα της «Εθνολογίας» του Πανεπιστημίου του Πλόβντιβ.

Η καταγωγή των Σαρακατσάνων δεν είναι γνωστή ή πιο σωστά δεν μπορεί κανείς να την ορίσει με απόλυτη ασφάλεια. Αυτό που είναι δεδομένο όμως, είναι ότι η ζωή τους ήταν νομαδική με μετακινήσεις από τις πεδιάδες προς τα βουνά και αντίστροφα (σ.σ. ημερομηνίες ορόσημα ήταν οι γιορτές του Αγίου Γεωργίου για την άνοδο προς τα βουνά και του Αγίου Δημητρίου για την κάθοδο προς τις πεδιάδες).

Οι Σαρακατσάνοι εγκατέλειψαν τη νομαδική ζωή τους στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και απέκτησαν μόνιμες εστίες, λέει η έρευνα του βουλγαρικού πανεπιστημίου και παρουσιάζει στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει έναν ολόκληρο σαρακατσάνικο οικισμό.

Πάντως, είναι γεγονός ότι και στον Έβρο υπάρχει μεγάλος πληθυσμός Σαρακατσάνων, οι οποίοι απέκτησαν τις μόνιμες εστίες τους περίπου την ίδια περίοδο.