Η Αμερική ανησυχεί και ερευνά το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

Με τη δραματική μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας ασχολείται σε έρευνα της μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερική, η Washington Post. Οι συντάκτες της εφημερίδας έχουν δώσει τον τίτλο “Πού πήγαν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα;” σε ένα δημοσίευμα το οποίο περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η WP το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι τελικά μάλλον μη αναστρέψιμο γιατί οφείλεται σε δύο παράγοντες με κοινό παρονομαστή: την υπογεννητικότητα και την μετανάστευση, που και τα δύο οφείλονται στην οικονομική κρίση.

Στο ναδίρ ο δείκτης των γεννήσεων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να μπορεί μία χώρα να ελπίζει ότι ο πληθυσμός της θα παραμείνει σταθερός θα πρέπει ο δείκτης των γεννήσεων να είναι 2.1 γεννήσεις ανά γυναίκα. Στην Ελλάδα ο δείκτης αυτός έχει πέσει ακόμη και κάτω από 1.3, ειδικά από το 2011 και μετά, που σημαίνει ότι στην χώρα μας πλέον δεν γεννιούνται πολλά παιδιά. Και, φυσικά δεν γεννιούνται τόσα πολλά παιδια, ώστε ο αριθμός να υποσκελίσει τους θανάτους.

Μεταξύ άλλων, η WP αναφέρει ότι πολλές γυναίκες στην Ελλάδα απώλεσαν την αναπαραγωγική τους ικανότητα, μεσούσης της κρίσης και επειδή εξαιτίας αυτής δεν αποφάσισαν να κάνουν παιδιά, αλλά τώρα πλέον δεν δύνανται για βιολογικούς λόγους.

Χαίνουσα πληγή το brain drain

Από την άλλη πλευρά, την κατάσταση επιβαρύνει η μετανάστευση των νέων που εγκαταλείπουν κατά κύματα την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Είναι γνωστό ότι από το 2011 έως σήμερα έχουν φύγει από τη χώρα μας περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι νεαρής ηλικίας, που σημαίνει ότι αφενός έχουν αφήσει μία πληθυσμιακή “τρύπα” στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα αυτοί οι μετανάστες είναι δυνάμει γονείς, αλλά σίγουρα δεν θα δημιουργήσουν οικογένειες στην χώρα μας.

Τέλος, η Eurostat εκτιμά ότι τις επόμενες έξι δεκαετίες ο ελληνικός πληθυσμός των 10,7 εκατομμυρίων θα μειωθεί κατά 32%.